keskiviikko 15. helmikuuta 2023

Diabetes: verensokereiden näkyvyys lenkillä

Vanha "Libren näkyvyys" -teksti on jo varsin vanha. Sinällään juuri muutosta ei ole tullut, mutta voisin avata omaa toimintaani.

Huomionarvoista ja tärkeintä kaikille on, että Libre2 toimii langattomasti ilman mitään erillisiä härpäkkeitä. Minuutin välein lähettää tiedon suoraan puhelimeen, vaatii vain erillisen appin. Libre1 vaatii erillisen lähettimen.

Tässä on 3 eri muuttujaa.

Sensori

Kropasta verensokeria mittaava sensori. Yleisin on Abbot - Freestyle Libre (1-2-3). Dexcom laitteista en puhu, ne on vastaavia, mutta vähemmän käytössä Suomessa.

Tämä laitetaan asettimella, jossa on jousi ja pieni neula. Se liimautuu olkavarteen ja ihon alle jää vain ohut metallinen "hius". Tämä mittaa verensokeria jatkuvasti ja siitä saa tiedon ulos pyyhkäisemällä eli ant+ yhteydellä lukemalla tai sitten bt yhteydellä. 

Libre2 sisältää jatkuvan bt yhteyden, vaikka sitä ei mainostetakaan. Libre oma appi hälyttää vain korkeista ja matalista sokereista ja komentaa skannaamaan. Mutta puhelimiin on useita eri ohjelmia, joilla saa jatkuvan langattoman yhteyden sensoriin. Itsellä iPhonessa Shuggah app, jonka saa virallisesta appstoresta. Löytyy myös XdripIOS, mutta sen asentaminen vaatii erillisiä ohjelmia ja hieman epävirallisempi. Androidille löytyy vastaavia, etenkin Xdrip.


Lähetin

Sitten tarvittaessa sensorista dataa erikseen lähettävä lähetin. Näistä yleisimmät ovat Bubble (vanha tai mini), MiaoMiao (1-2-3).

Tossa Bubble (ei mini)



Tässä Miaomiao2



Vastaanotin

Kolmantena sitten erilaiset vastaanottavat näytöt. 

Puhelin on helpoin. Se löytyy kaikilta. Mutta sen kurkkiminen voi tulla kalliiksi fillaroidessa ja omalla tavallaan kömpelöä, kun helposti väärinpäin jne kädessä.

Fillarin mittarit seuraava vaihtoehto. Fillarin mittareista Garmin lienee tällä hetkellä ainoa, joka näyttää kaikki puhelimen ilmoitukset. Muissa lähinnä viestien näyttö, mutta se ei riitä. Vaatii siis puhelimen taskuun. Garminiin tulee minuutin välein ilmoitus tuoreesta verensokerista.

Kellot on kolmas. Watlaa on ainoita stand-alone kelloja, eli toimii ilman puhelinta. Onneksi halpa tilata Kiinasta. Huono puoli sateella heikosti toimiva kosketusnäyttö.

Tietenkin Libren mukana tulee omakin yksikkö, jota voi käyttää halutessaan. Se on omalla tavallaan kätevä, mutta puhelimen kanssa hieman joko tai. Eikä anna lukemia jatkuvasti automaattisesti näkyville, vaan vaatii taskusta kaivamista.

Tässä Watlaa kello



Tässä kuvassa kello tosielämässä


Puhelimen ilmoitukset tulevat Garminiin minuutin välein kuten tekstiviestit yms. Tämän vuoksi kaikki whatsapp ryhmät ja insta yms on hiljennetty puhelimesta, kun muuten kaikki tulis mittariinkin.


Omat versiot

Ekana oli Libre1 ja sen oma lukija käytössä. Sinällään toimiva systeemi ja laitteen oma lukija on varsin helppo käyttää, etenkin verrattuna puhelimeen.

Sitten oli Sony SSW3 älykello. Vanha kello, mutta se oli hakkeroitavissa lukemaan sensoria ANT+ yhteydellä. Eli siis kellolla piti hangata sensoria, että sai lukeman (kuten lukijalaitteellakin) Tämä oli varmempi ja pienempi kuin Libren oma lukijalaite. Välillä vain hankala saada lukemaa.




Kolmantena oli Libre2 + bubble + Watlaa kello 2,5v sitten. tämä toimi kuin junan vessa, eikä puhelinta tai mitään tarvittu ja toimi täysin langattomasti. Ainoa ongelma on kellon kosketusnäyttö, joka sekoilee sateella. Sitten uidessa tiputin Bubble lähettimen järveen. Tämän seurauksena ostin MiaoMiao2 lähettimen, mutta lopulta selvisi, ettei watlaa kello hyväksy sen libre2 lähettämää dataa..

Neljäntenä tämän seurauksena huomasin lopulta, että Libre2 toimii oikein hyvin suoraan puhelimeen oman Bt yhteytensä välityksellä. Ostin vielä Garmin mittarin, joka toimi NightScout välityksellä 5min välein. NightScoutista tuli lopulta maksullinen, enkä edes käyttänyt sitä, kun Garmin 530 näyttää kaikki puhelimen ilmoitukset, joten ruudulle lävähti 1min välein tuore verensokeritieto.

Tässä kuitenkin se periaatteellinen ongelma, että pitää kantaa puhelinta mukana. Siis aina ajaessa on kyllä puhelin, mutta kun kisoissa ei oo kiva kantaa, eikä periaatteessa edes sais kantaa.

Nyt sitten lopulta löysin käytetyn Bubble lähettimin ja käytän sitä Watlaa kellon kanssa kisoissa. Muuten puhelin+garmin yhdistelmällä jatkan. Bubble+watlaa ongelma on vain, että se antaa lukemat 5min välein. Kelloon ostin toisen rannekkeen ja kiinnitän sen vanhaan Polarin tankotelineeseen.


Lopuksi

Junnunahan ei ollut mitään langattomia mittareita. Ja lenkeillä en ikinä kantanut mittaria ja liuskoja mukana, enkä kisoissa. Ihme, että edelleen hengissä, mutta aina lenkeiltä pääsin kotiin. Fiiliksenkin mukaan tottuu ajamaan ja vakiosyömisellä jotenkin sinnitteli. Ja jännä juttu, että kisat ei menny putkeen. Tämä olikin yksi suurimpia syitä, että pyöräily vaihtui sulkapalloon ja toisaalta, että pyöräily palasi takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi