perjantai 7. helmikuuta 2025

Milloin treeni on läpäisty?

Etenkin ulkona on vaikeampi sanoa onnistuiko treeni vai ei. Tietenkin itse pitäisi tietää, mutta etenkin sisäkauden jälkeen voi olla vaikea sanoa. Ulkona tehot heittelee monesta syystä. Pihalla ei oo Erkkiä vaatimassa tehoja ja tabulaattorin painamista, eli luovuttamista, jos ei vaan enää pysty. Toisaalta ulkona FTP voi olla hitusen korkeampi ja siten osa sisätreeneistä voi tuntua helpoille. Pihalla myös olosuhteet vaihtelee, joista etenkin alamäki voi olla ongelmallinen. Vetoja ois kuitenkin hyvä tehdä kaikissa olosuhteissa. Eli myös alamäkeen ja vastatuuleen. Kevyen liikenteen väylät ja taajamat jättäisin kuitenkin turvallisuussyistä rauhaan.


Mitä treeniltä vaaditaan

Sykkeen pitäis nousta riittävästi. Jos syke ei nouse, niin onko treeni ollut liian helppo, vai kroppa syvällä kuopassa.

RPE eli fiilis pitäis olla sopiva. Jos fiiliksessä epäsuhtaa vaikka treeni meniskin läpi, niin sitä kannattaa pohtia. Hyvä vaan, jos tuntuu helpolle, etenkin jos sykekin nousee. Tää on periaatteessa jopa toivottavaa ennen ”huippukuntoa”. Hankalampi mitata, mut vuosien myötä henkilökohtainen tatsi kehittyy. Kaikkien treenien myöskään pitäis vaatia henkistä uhrautumista.

Tehokäyrä sais olla suht siisti. Ei siis hiipumista loppuun, ainakaan paljoa. Eikä toisaalta lopussa väkisin runnomista keskiarvon nostamiseks. Lopun riehuminen voi muuttaa myös treenin rasitusta merkittävästi. Sisällä ajaessa ei tuu taukoja. Jos tarvitsee hengähdyksen, niin sit joutais kyllä lopettaa. Ulkona niitä vekkejä tehokäyrään tulee alamäessä ja joskus risteyksessä yms väkisin. Näitä ei sais kuitenkaan paikata vaan antaa olla. Ei muuta keskiarvoa juurikaan.

Ulkona kadenssitavoitteet on vähä sinnepäin. Sisällä Erkin avulla kadenssi voi pitää just siinä missä haluaa. Mut ulkona lähinnä matala tai korkea.

Lyhyemmät repimiset lopetetaan sit ku tehot alkaa tippuu. Toistojen lukumäärä 5 tai 10 tulee treenivuosien myötä. Näiden tehot ei välttämättä edes nouse, mut tehot ei hiivu. Sisällä voi samalla tavalla ajaa näitä, mut ei oo silti sama lopputulos. Suorituksen onnistumisen kannalta on tietenkin huono, jos toistoja tulee vähemmän kuin yleensä. Mutta jos tehdyt vedot on hyviä, niin kyl siitä treeniä saa.


Tässä kesken jäänyt treeni. Liikaa rasitusta alla ja matalat sokerit. Huomas vaan, et jalat ei tuntunu miltä kuuluis, syke nous. Jätin kesken, mut mäen lopussa lisäsin vielä hieman vauhtia, et sain veljen kiinni.


Vaatimuksia

Pk1-2 treeneissä suoritus tehon ja sykkeen välimaastossa. Syke ei saisi nousta treenin aikana yli 5%. Jos ei jaksa tai ”läpäise” treeniä, niin jotain pahasti pielessä. Tietenkin poikkeuksena esim 2h@AerK. Se ei oo enää kevyttä ja lepposta. Siinä saa sykekin jo nousta.

VK ~eli SST voi tietenkin olla raskas, mutta sykkeen ei pitäisi nousta kovin korkealle. Tietenkin ajan kuluessa yli 20min niin väsymystä voi kertyä. Näkisin sen kuitenkin enemmän palautumisen puutteena ja henkisenä heikkoutena.

FTP vedoissa myös eniten henkistä jaksamattomuutta. Ylämäkeen simulaationa ajaminen auttaa ehkä hieman. Jos ei jaksa, niin syöminen, lepo yms jälleen ongelmana. 

Kirit ja vo2 treenien onnistuminen on sisällä kuskikohtaista sattuman kauppaa. Vaatii henkistä motivoitumista ja intoa. Kirit aika paljon taas totuttelua ”tekniikkaa”. Kisoilla saa maksimaalista ärsykettä ehkä helpommin, etenkin, jos valkkaa sopivan radan.

Jos lisävirikkeinä on kadenssitavoitteita, niin ne muuttaa sykkeen käyttäytymistä. Korkea kadenssi nostaa sykettä yllättävän paljon ja matala kadenssi taas laskee sitä. Putkelta ajaminen hieman nostaa sykettä.


Lopuksi

Tahdosta se on aina kiinni haluaako voittaa vai hävitä. Pitää vaan tahtoo tarpeeks

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi