torstai 17. marraskuuta 2022

FTP on vain numero

Jotkut on pikkuvanhoja ja toiset ikinuoria. Ikä ja sukupuoli ovat nykyään ei-binäärisiä. FTP on myöskin vastaavalla tavalla vain (positiivinen)numero muiden joukossa. Toiset kantaa sitä rollaattorin tukemana ja toiset lastenvaunuilla. Puhumattakaan FTP / CP / anaerobinen kynnys eroista ja laktaatin, hengityskaasujen, rasvankäytön suhteen mitattuina.

Ihmiset kokevat oman FTP:n kovin eri kokoiseksi kuin ulkopuolisen silmin saattaisi olla. Toisaalta lähes minkä vain numeron voi ilmoittaa omaksi FTP:ksi villien määritysmahdollisuuksien vuoksi. Ja FTP:llä en tarkoita vain FTP:tä. Määritysten vaihtelu koskee myös aerobista kynnystä, sen nimestä tai määrityksestä ei ole myöskään kovin yhteneväistä linjaa.

CP käytetään tieteessä enemmän, mutta ei sekään ole täydellinen. Sen määrityksessä voi käyttää vaihtelevan määrän eri mittaisia vetoja ja toisaalta pitäisi olla useampi testipäivä. Laskukaava on kuitenkin selvempi ja fysiologinen vaikutus myöskin. CP on muutaman prosentin korkeampi, mutta kaikki kuitenkin yliarvio parilla watilla FTP:n, joten lukema on käytännössä 1:1.

Helpoimpia FTP / CP määrityksiä on W`bal laskuri. Eli jos kauden aikana ei pääse ~nollaan kertaakaan, niin ehkä lukemia pitää muuttaa. Jos taas kisoissa aina pakkasella, niin FTP:tä on nostettava.

Mutta kysymys on, että onko sillä mitään väliä. Tärkeintä lienee, että saa tehtyä järkeviä treenejä. Jonkun perusteella treenit täytyy kuitenkin skaalata ja etenkin sisällä lukemat ovat hyvin absoluuttisia, kun traineri tosiaan ottaa mitä pyydetään. Ulkona treeneissä voi käyttää hieman omaakin harkintaa, mutta sisällä ei juuri mahdollista. Treenejä tehdessä sitten sykkeestä ja fiiliksestä näkee, ollaanko oikeassa. Ja oikealla tarkoitan treenin koodaajan näkemystä FTP arvon sijainnista fysiologisiin ja henkisiin kynnyksiin nähden.

Mielestäni FTP:n suurin merkitys on treenien skaalauksessa ja hieman Tss laskennassa. Kisamenestykseen vaikuttaa sata muutakin asiaa, etenkin pelisilmä ja sitkeys, puhumattakaan räjähtävyydestä. Myös paino ja pituus vaikuttaa huomattavasti ajaessa. Jopa aika-ajossa oman tehorepertuaarin käytön optimointi vaikuttaa hyvin paljon. Ja siltikin FTP on vain keino skaalata omaa tekemistä reitin varrelle sopivaksi. Tuloksia ei jaeta FTP:n eikä toteutuneen keskitehon perusteella, vaan käytetyn ajan.

Tietenkin samalla tavalla ja samalla mittarilla tehdyillä testeillä voidaan verrata kuskeja ja ennustaa montaa asiaa. 

2 kommenttia:

  1. Olin kuvitellut FTP:n olevan (keski)teho, jolla jaksaa polkea tunnin.
    Ymmärsin olevani triathlonistina täysin tyhmä pyöräilymaallikko, kun paikallisen pyöräilyseuran porukoille totesin puolen tunnin sisätreenin FTP-tehoilla olevan kohtuullisen kova. Ei se ole kova, se on mahdoton. Ei siihen kukaan pysty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ftp määritys on loputon suo. Coggan itsekin sanoo podcasteissä, että periaatteessa tunti, mut käytännössä 30min useilla. Aika paljon sitkeyttä ja aerobista ominaisuutta paremmilla tuomassa kestoa kovemman tehon lisäksi. Itse haen sillä hieman LT2 tapaista kohtuullisen helposti määritettävää lukua. Mutta 30min FTP:llä ei pitäis olla lainkaan mahdoton sopivalla motivaatiolla. Yksin puurtaessa huonona päivänä voi kyl tehdä tiukkaa. Ja sisällä mä käytän 5-10w matalampia tehoja treeneissä. https://hiilarifillari.blogspot.com/2022/03/ftp-ei-ole-tunnin-teho.html

      Poista

Kommentoi