Mut lapset on isompia vuosi vuodelta. Poika pelaa korista ja tytär taas telinevoimistelua yms. Kesällä on (onneksi) treeneistä (siis kuskaamisesta) taukoa. Ollaan opetettu et urheilua ja liikuntaa on tultava kesälläkin. Pyöräily on hyvää pitkäkestoista peruskuntotreeniä ja auttaa kaikkiin lajeihin.
Etenkin poika innostunu maastopyöräilystä. Pyöräilykerrat ja kestot on lisääntyneet aiempaan verrattuna huomattavasti. Lähteminen osalla välillä hieman hankalaa, mutta ajaminen sujuu kyl hyvin. Maastopyöräily on mun mielestä ehdottomasti mielekkäämpää kuin maantiepyöräily. Metsässä on aina ihmeteltävää ja runsasta vaihtelua rasituksessa jatkuvasti. Nyt isoimmat jaksaa jo ajaa hyvän mittaset lenkit ja toisaalta vauhtikin jo kohtuullista. Uskaltavat ja pystyvät menemään ihan oikeassa maastossa. Tyttö on hieman isompi ja vahvempi, mutta keskimmäinen poika taas rohkeampi. Tämä tasoittaa hieman kokoeroa.
Aluksi (useita vuosia sitten vielä kun isoimmat lapset oli ihan pieniä) käytiin BMX radoilla. BMX jäi, kun kolmas lapsi alkoi liikkumaan. Sitten jätskilenkkejä leikkipuistojen kautta pyöräteillä. Seuraavana vuorossa silloin tällöin helpohkot maastolenkit, joissa paljon metsäautotietä.
Nyt käydään paikallisen seuran junnu-mtb-yhteislenkeillä. Lapset tykkää ja saadaan uusia reittejä. Näissä starttipaikka vaihtuu viikottain. Mä oon gravelpyörällä kiertäny aika kattavasti kaikki alueet ja tuttujen Stravasuorituksista poiminu polkuja. Mut kylhän siinä aina oppii uusia reittejä. Eikä lasten kanssa muuten tulis niin helposti lähdettyä autolla uuteen paikkaan.
Fillarit
Tyttärelle ostettiin Active 27,5” jäykkäperä Larun pyörästä. Se on ollu aivan mahtava ostos. Tosi hyvin toimii ja sopiva hinta-laatu kombinaatio. Ei siis kallein ja hienoin (esim VPace), mutta säästetty oikeissa paikoissa. Runko on kuitua ja tosi matala. Keula on valmiiksi kevyelle kuskille säädetty. Vaikutti jäykälle ihan aluksi, mutta nopeasti pehmeni sopivaksi. Vaihteet toimii moitteetta, vaikka ovatkin Altusta. Hydrauliset levyjarrut toimii säässä kuin säässä. Kammet hieman pitkähköt 170mm ja kiekot kiinni pikalinkuilla. Pikalinkut toimii siis oikein hyvin, mutta rajottaa kiekkojen tuunausta. Nämä kumpikaan ei este. Uudet lyhyemmät kammet kiinasta kyllä pohdinnassa.
Tytön 27,5” |
Pojalla KuBikes 24” fillari, jossa joustokeula ja V-jarrut. Se toimii ihan kivasti maastossa, vaikka lähinnä koulumatkoja varten ostettu. Nyt pohdinnassa 26” mtb. Ei oo vielä hätä, eikä täysin valittu. Woom off air 6 tai Larun pyörästä active 26” maastopyörä. Active ois halvempi ja tyylikkäämpi, mut woom taas kevyempi.
Nuorimman säädöissä oleva 24” |
Vaimolle ostettiin samalla Larun pyörästä Active cf evo gravelpyörä. Hinnat näissä noussu jonkin verran mun 5v takaiseen On-One verrattuna, mutta parasta hinta-laatusuhdetta tälle hetkelle. Hiilikuiturunko ja Sramin 1x osat. Omasta tarkkuudesta johtuen vaihdettiin hieman kampien pituutta ja tangon leveyttä. Tää ostettiin oikeastaan enemmän työmatkaa varten, mutta toisilla kiekoilla hoituu maastopyöräilykin. Tarakka vaan irti ja menoks.
Vaimon GG maantiekiekoilla. Meillä on kertyny näitä GG kiekkoja monesta syystä ja vaihtoehtoja piisaa. Toisaalta pakko ollakin työmatkojen ja nastarenkaiden yms takia. |
Reitit
Yhteislenkkien lisäksi ollaan käyty myös perheen kesken lenkeillä. Pienin 6v poika ajaa vielä jäykällä 20” Islabikesillä. Fillari on tosi pieni ja hiekkamäetkin on yllättävän hankalia. Pienelle fillarille maastossa juuret ja töyssytkin suht isoja. Ja kun kuski on pieni, niin voima ja tekniikka vielä kehittymässä. Mut sitkeästi kaveri ajaa ja innoissaan. Yleensä ollaan jaettu porukka kahtia ja toinen aikuisista ajaa pienimmän kanssa hitaampaa ja helpompaa reittiä. Toinen aikuisista taas kahden isomman kanssa.
Nää kuvat on Märyltä. Ulkoilureitti on hyvin merkattu, samoin Märy mtb-trails. |
Paimion hiekkahelmi eli Helmi-mtb on ollu lasten kanssa mahtava paikka. Varsin lähellä eli ajetaan autolla noin 20min. Samalla pääsee uimaan, jos lämmintä. Meillä toinen aikuinen on ajanu omaa lenkkiä paikalle/pois. Siellä on rakennettu 3 reittiä. Pienin on ajanut violettia (300m) ja sinistä (3km) reittiä. Isommat taas punaista (6km), mut ollaan oikaistu lopusta pari teknistä kalliopätkää. Tosi hienosti rakennettua polkua, alamäissä kivoja bermejä ja joitain paikkoja tasoitettu hiekalla. Ihan kunnon maastopyöräilyä. Vaikeus lisääntyy näissä reiteissä matkan mukaan.
Kotoa pihasta käsin onneksi löytyy hyviä vaihtoehtoja. Pääasialliset suunnat on hiekkateitä pitkin Märylle tai sitten Halikon suuntaan. Molemmissa hyvät polut ja eri vaihtoehtoja.
Hieno huomata miten taidot kehittyy kerta kerralta. Puunrunkojen yli pääsee jo hieman keulimalla ja alamäet uskalletaan ajaa reippaasti.
Suositukset
Lahjominen on tehokkaampaa, kuin kiristys. Eli lenkkijätskit kunniaan.
Fillarit on valitettavan kalliita, mutta aika pakollisia. Muita kuluja ei sit tulekaan. Eli se hieman kompensoi. Valitettavasti harrastusfillari täytyy olla koulumatkapyörän lisäksi erillisenä.
Onneksi lapsilla sen verran kokoeroa, ettei meillä tarvii olla samaa kokoa olevia fillareita.
Pitkä lenkki vs monta lyhyttä kierrosta hieman kyseenalainen. En tiedä kumpi parempi, pitkä lenkki ehkä parempi, kun ei voi lopettaa etuajassa, eikä tarvii neuvotella…
Tutut lenkit on helpompia ja saa toistoja tutuissa paikoissa. Itselläkin uudet tiet tuntuu aina pidemmiltä ja ”pelottavammilta”, kun ei tiedä mitä on tulossa.
Lapsilla on vähemmän voimaa ja jyrkät töyssyt suhteessa hankalimpia. Eikä ne malttais laittaa pientä vaihdetta.
Jatkossa
Nyt tilattiinkin pojalle KuBikes 26” mtb. Eli isompi versio nykyisestä pyörästä. Siinä oli kevyet ja hyvät osat. Lisäksi hinta kohtuullinen. Kaikki odottaa innoissaan uutta fillaria postista. Pienin saa sit 24”. Putsasin ja puunasin sen viimosen päälle. Avasin kaikki jarrut, vaihtajat ja kammet. Vaihdoin vaijerit ja kuoret. Tarkastin kiekot ja hieman suoristin korvaketta. Kiillotuksen ja säätämisen jälkeen fillari tuntuu uudelle. Samalla laitoin uudet polkimet, gripit ja takarenkaan tuomaan.
PS.
Otin videota viimeksi kun käytiin märyn reitillä. Insta
PSS.
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi