keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

(Zwiftin) paino-ongelmat

Katselin GCN+ painodokumenttia ja paljon podcasteissa RED-S (relative energy deficiency in Sports) puhutaan myöskin. Pyöräilyssä on varsin tiukka painoihanne ja omalla tavalla syystäkin. Toki varsin monessa muussa lajissa on vielä enemmän. Ja yhteiskunnassa yleensäkin. Normaalipaino, kisapaino ja laihuus ovat kaikki hieman eri asioita. Paino on monille hieman pyhä lehmä. Kaikki haluais olla hoikempia, mutta harvalla se onnistuu kätevästi. Paino on pienistä tekijöistä kiinni ja teoreettisesti tosiaan muutama sokeripala päivässä on kilo vuodessa. Mutta valitettavasti se ei ihan mee niin. Lisääntyneen liikunnan laihduttava vaikutus häviää pitkälti vuodessa. Myöskään kulutettuja kaloreita ei voi laskea korvattaviksi. Kuitenkaan salaatilla ei elä, eikä siitä saa suorituskykyyn tarvittavaa energiaa.

Zwiftissä ei saa peesiä ihan samalla tavalla kuin ulkona. Porukan liikettä ei myöskään tunne ja sitten kun näkee muiden menevän, niin on jo myöhäistä. Zwiftissä vauhti on hyvin olennainen suurre ja vauhdin kiihdyttäminen varsin hidasta. Ulkonakin samaa ongelmaa, etenkin kun yrittää palata vetovuoron jälkeisen hidastamisen jälkeen takaisin junaan. Zwiftissä paino vaikuttaa suoraan vaadittuihin tehoihin, jotka on pitkälti w/kg mukaisia, etenkin ylämäessä. Paino vaikuttaa myös pyörän Crr lukemaan eli rullaavuuteen eri alustoilla.

Nyt ei ollut tarkoitus kuitenkaan puhua Zwiftin ja ulkomaailman eroista. Vaan Zwiftin "julmasta" painon vaikutuksesta, jota peesikään ei kumoa. Paino ja w/kg lukemat on hyvin merkittäviä myös Suomen kisoissa ulkosalla, mutta kaukana ratkaisevista ominaisuuksista. Eli paino tietenkin vaikuttaa, mutta Zwiftissä asia konkretisoituu hieman turhankin selvästi. 

Ylimääräisestä painosta kannattaa pyrkiä eroon. Monilla on erikseen talvipainoa ja kisapainoa. Kroppa ei aina siedä kovin matalaa painoa pitkään ilman ongelmia. Henkisestikin voi olla hankalaa monilla. Sinällään laihduttaminen ei ole hyvästä ja tasainen paino parasta. Urheilijoiden kanssa ei puhuta monien ihmisten 10kg jojoiluista vaan 2-3kg joulupainoa ja turvotusta yms.

Eihän se Zwiftin vika ole, että pyöräilysuoritukset, etenkin ylämäessä, ovat vahvasti sidoksissa massaan. Ja ihmisillä on tietenkin taipumusta kertoa hyvin optimaalisia arvoja painostaan. Mutta silti olen aina pitänyt vähintään arveluttavana hyvin tarkkojen ja monimutkaisten painonmittausvideoiden lähettämisen milloin kenellekin.

Siis todella hyvä, että pelikenttää koitetaan tasoittaa ja huijausta kitkeä. Mutta paino on vain yksi osatekijä. Pituus vaikuttaa hyvin paljon nopeuteen ja teho vielä enemmän. Tehomittareita ei voida kalibroida juuri sen paremmin. Omasta assioma mittarista saan appin kautta säädettyä +-10% tehoa säädettyä. Trainerin kalibroinnin saa myöskin eri lämpötiloissa ja hihnan kireyttä säätämällä aika lailla haluamakseen. Uusissa trainereissa on onneksi automaattista kalibrointia, eli sitä ei voi ainakaan helpolla huijata.

Ja sit todentamistarkoituksissa linkkaukset Stravan eri aikojen maksimeihin ja toisaalta ZADA testi Zwiftissä ajamisesta vasta onkin hassua. Ihan samalla tavallahan niissä tehomittarin "virhe" vaikuttaa ja antaa sen tuloksen minkä haluaa. Ainoa keino olisi ehkä testata sisäradalla, jossa aika kertoisi pitääkö tehomittari paikkansa ja siinäkin taas aerodynamiikka ja tekniikka vaikuttaa tulokseen.

Tämä taas johtaa trainerivalikoimaan. Tacx NEO on teknisesti varsin ylivoimainen traineri, vaikka langallista tai WiFi yhteyttä ei ole vielä tullut. Mutta kukaan ei niitä halua kisoissa käyttää, kun se antaa todellisen tehon takapyörästä, eikä kuviteltua tehoa poljintasolta. Eli se näyttää monilla helposti 10w vähemmän kuin Wahoo. 

Mutta siis punnitukseen. Jos siitä ei tee jokapäiväistä, niin ajaako se nyrkkeilyn lajien kaltaiseen kuivatusrumbaan. Siis punnitukseen hyvin kovan ja kuivana ajetun lenkin jälkeen yms mitä nyt kukakin keksii edes nestelastin minimoimiseksi. Nyt joissain apteekeissa laksatiivit siirretty tiskin alle väärinkäytösten estämiseksi(en suoraan viittaa Zwiftin syyksi 💩). 1-2kg mistä tahansa painosta on valtavasti. Ja kuinka usein punnitus pitäisi tehdä ja kuvata.

Sisäpyöräilyssä on myös muitakin eroja. Osa pystyy kirimään hyvin sisällä ja toiset ei. Treenihuoneen lämpö, olosuhteet vaikuttaa myöskin. Joillakin sisällä FTP suhteessa ulkoFTP:hen on vähemmän kuin toisilla. Myös tasaisempi vääntäminen sopii toisille paremmin. Myös lihasten hyötysuhde heikkenee sisäpyöräilyssä ja tietenkin yksilöllistä eroa siinäkin. Ja siis Zwiftiä täytyy osata pelata ja tilanteen vaihtelevat paljon kisasta toiseen ja loppukirit ovat aivan erilaisia kuin ulkona.

Zwift on oma pelimaailma, joka on todella kiva. Kisoja löytyy juuri niihin aikoihin, kun itselle sopii. Tykkään ajaa niitä välillä treenimielessä. Vieraita vastaan ajaessa toisten painot, tehot ja toiminta ei häiritse yhtään, mutta tuttuja vastaan ajaessa välillä joutuu ihmettelemään. Uudemmat dynamiikat pelissä ovat ehkä parempia kuin vanhat, mutta selvästi erilaisia.

Omat paino-ongelmat lähes hoidossa. Aina kun koittaa vähentää pitkävaikutteista insuliinia ja hieman vähentää syömistä ja etenkin koittaa välttää ylimääräistä syömistä, niin sokerit sukeltaa. Ja sit kun sukeltaa, niin joutuu syömään karkkia monta kertaa päivässä ja energian vähennys suorastaan kostautuu. No koitetaan vähentää entisestään pitkävaikutteista insuliinia. Sit tuntuu, et sokerit muuttuu entistä heittelevimmiks.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi