sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

🧱 Tiilihommat 🧱

Päätin viime syksynä saatuani 30*30 neliön kerättyä, että seuraavana tavoitteenani on kerätä kaikki Salon kunnan alueen (mantereella olevat) tiilet (vuoden 2024 aikana). Salo on valitettavasti iso kunta,  32:nneksi suurin kunta Suomessa 

Reittien etukäteen suunnittelu on yllättävän hauskaa. Vaatii kartan, satelliittikuvien ja tulevaisuuden hahmottamista. Matemaattisesti kerralla mahdollisimman kauaksi yhteen suuntaan meno olisi optimaalisempaa, mutta usein lenkin miellyttävyyden kannalta jonkinlainen ympyrä on fiksumpi. Reiteissä on aina yllätysmomenttia: tuleeko piha, loppuuko tie/polku tai tuleeko peräti suo vastaan. Välillä karttoihin merkityt polut on ihan mitä sattuu. Stravan heatmap jäljet voi olla 10v vanhoja. Satelliittikuvat voi myöskin olla vanhoja, etenkin peltoteiden osalta. Hiekkaiset metsäautotiet onneksi luotettavia. Ja jos tiellä on nimi, niin varsin hyvä. Olen vuosien varrella hykerrellyt mielessäni, että kuinkakohan moneen riistakameraan olen naamani saanut 🐵 Käytän pääasiassa Ride with GPS sivustoa. Sieltä saa RWGP kartalla ja satelliittikartalla hyvät tiedot. sitten vertaan sitä jatkuvasti Statshunterin karttaan. Siellä käytän vakio open street map grayscale ja välillä sitten google satellite. Näiden lisäksi välillä karttapaikan maastokarttoja.


Ideanahan oli siis että kartta on jaettu 1km*1km kokoisiin neliöihin (eli ruutu/tiili) ja jokainen käyty neliö tulee "omaksi". Sitten lasketaan yhtenäisten neliöiden muodostaa neliön mallista aluetta tai clusteria, jossa taas joka sivulla pitää olla kerätty tiili.

Nyt selvä tavoite, joten reittisuunnat on helpompi valita. Talvella edistyminen oli heikkoa, kun lumi satoi hyvin ajoissa. Nyt keväästä alkaen olen taas aktivoitunut. Jäin jälleen kerran koukkuun. Lähimpiin ruutuihin on jo 35km suuntaansa ja tämä hieman hidastaa. Toki välillä voi käydä hakemassa muista suunnista puuttuvia ruutuja, että neliötä tai max clusteria saa hieman muihinkin suuntiin kasvatettua ja mielenkiintoa ylläpidettyä. Toki muihinkin suuntiin on lähes yhtä pitkä matka.

Arkilenkeillä riittää enää parille-kolmelle alle 3h lenkille Rekijoen suunnassa tiiliä. Sen jälkeen tarvitaan pidempi lenkki, että ehtii näitä keräämään. Toinen ongelma on sitten oma ahneus. Pitkällä lenkillä tulee varsin pitkät siirtymät asfaltilla, jos haluaa optimoida uusien ruutujen määrän. Sen vuoksi mielellään menen maantiepyörällä, vaikka 25mm contin Gp5000 renkaat lateksisisureilla ei ole optimaaliset hiekkatierenkaat. Kokemusperusteisesti 10km menee helposti. Viimeksi yhdistin kaksi lenkkiä ja ajoin 22km hiekkatietä. Tämä on jo hieman pitkän tuntuinen siivu kieltämättä. Välillä aika huonokuntoisiakin kärripolkuja osuu matkalle. Suurin ongelma on lohkotuista kiuaskivien tapaisista kivistä tai tiilimurskasta tehdyt tiet. Nämä puhkoo renkaan kyljet helposti.

Gravelpyörällä sitten hieman rauhallisemmat ja pidemmät reissut. Suuremmat vedot hiekalla hieman vaikeita, mutta pk2 ajo sujuu hyvin ja ylämäkiä voi aina revitellä. Alamäet sit enemmän tekniikan hakemista. 

Statshuntersista saa muutaman kivan tiedon kaivettua muiden touhuista. Sieltä voi katsoa omien strava joukkueiden kokonaistilastoja. Lisäksi jos on linkki toisen profiiliin, niin voi katsoa edistymistä ja tärkeimpänä yksittäisiä lenkkejä eli reittiä, mitä kautta joku ruutu on haettu. Reittiä klikkaamalla pääsee taas strava tiedostoon, josta näkee vauhdista onko ajettu vai talutettu.

Mustalla salon kunta ympyröitä ja oranssilla puutuvat alueet. Vielä on ruutuja jäljellä ja nämä tulee suhteellisen hitaasti kun siirtymät on niin pitkiä.


Neliö on jo pidemmän aikaa ollut 30*30. Max cluster tällä hetkellä 1524. Appiukon luona käydessä nyt suunnitelmana saada Turun suuntaan clusteria jatkettua. Ai että kun harmitta, ettei nuorempana ollut gps jälkeä piirtäviä mittareita. Reilun kuuden opiskeluvuoden aikana, on kyllä Turun seudun paikat aika kattavasti koluttu, mutta ei kelpaa. Viimeisinä vuosina oli Garminin kello, joka mittasi gps avulla nopeutta, mutta ei piirtänyt jälkeä. Saloon muuttaessa ostin paremman kellon ja sillä alkoi tulemaan reittiäkin, mutta liian myöhään.

Muutama spesiaalilenkki on vielä suunnitteilla. Toinen on viedä perhe Kiikalan Härjänvatsaan patikoimaan ja uimaan. Samalla itse sieltä lenkille. Vastaava tehtiin Perniön latokartononkosken kanssa viime kuussa. Sitten myöskin SOMERO-gravel reitti suunniteltuna. Eli kovaa ajoa veljen kanssa. Sattumalta reitti piirtyy Salon kunnan reunoja nuolemaan. Tämä samalla GG-SM kisoja varten.

Edelleen pääasiallisesti ajan treenejä, mutta koitan näitä yhdistää siihen. Ajomääriä tämä saattaa hieman lisätä, kun ihan vierestä ei enää ruutuja löydy. Renkaita ei ole harrastuksessa kulunut. Viime kuussa taisin ekaa kertaa ikinä saada rengasrikon maantiepyörään (tai gravel). Sen jälkeen olen terävimmät kivikot ajanut hieman hiljempaa.

Porukkalenkkeilyyn tää ei tietenkään niin hyvin sovi, ellei sit porukassa muita tiilien keräilijöitä. 

3 kommenttia:

  1. "Kiuaskivitiet" on kyllä ihan kamalia. Ajoin juuri viimeksi 31x31 tiilireissulla 4km pätkä edestakaisin tuollaista eli 8km ja aikaa meni reilu 40 minuuttia... Kyllä Contin GP5000:t on hintansa arvoiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis apua! Joudunko jatkaa neliön kasvatusta? Luulin et oisin ollu vielä hetken turvassa. Ehkä mä nyt kuitenkin jatkan näitä kuntaruutuja ja palaan neliöön sit ku ehtii. Toki Halikonlahden koukkaus jollain tois 32*neliön reilun 5km vesisiirtymillä.

      Poista
    2. Ei ne tiilet sieltä mihinkään karkaa, että sikäli ei oo sulla kiirettä. Ittelle homma on sikäli vähän helpompaa, kun myös juosten ja uiden tulee tiilet kerätyiksi. Yksi Halikonlahden tiili oliskin tarkotus käydä porukalla uimassa kesällä.

      Poista

Kommentoi