keskiviikko 12. heinäkuuta 2023

GEELIpommi

Puuropommi on kuollut, kauan eläköön geelipommi!
Kisoissa tarvitaan paljon lisäenergiaa. Lenkeillä tarvitaan jonkin verran lisäenergiaa. Hyvin simppeliä. Kisoihin tähtään noin 80gHh/h. Terveille suosittelen vielä enemmän, mutta itsellä diabeteksen vuoksi on varattava mahdollisuus syödä enemmän, jos sokerit meneekin matalalle. Insuliinit voi vaikuttaa miten milloinkin, niin pelivaraa on hieman jätettävä.

Lenkeillä mulla on aina puuropommi tärkeimpänä energiana. Sinällään 2h iltalenkillä ei paljon tartteis syödä, mutta vaihtelevasti sokereiden takia. Lisänä rainbow myslipatukkaa, siripiriä ja Mars patukoita (kun ei lämmin). Kuumassa taas maxim myslipatukat ja geelit mukana. Diabeteksen takia tykkään, että juoma on energiatonta, niin sen kittaamista ei tarvitse säännöstellä. Pidemmille lenkeille ja kisoihin otan noin puolet pulloista urheilujuomaa.

Kisoissa nappaan startissa puuropommia ja ajon aikana geelilinjalla ja maxim myslipatukkaa. Geelit maksaa prismassakin jo 1,15€ kappale ja näitä pitäisi syödä kolme tunnissa. Patukat hieman kalliimpia. Eli kolmen tunnin kisaan menee yli 10€ geeleihin. Mun kisamäärillä se ei ole paljoa, mutta lenkkikäytössä alkaa jo tuntumaan.

Oon hieman pihi TSI mies, niin kaikkea pitää kokeilla. Valmisgeelien etu on hiilihydraattimäärän suhteen jämpti kerta-annos. Itse tehtyä geeliä pehmeästä pullosta ottaessa hieman vaihtelua sen suhteen. Mutta roskamäärä ja hinta taas selvä etu. Sokeri on hyvä säilöntäaine, joten sokerigeeli ei mene kovin helpolla pahaksi jääkaapissa.


Muistutuksena yleisimmät sokerit, niiden imeytymisnopeudet sekä makeudet. Tavan sokerissa on puolet fruktoosia. Joten siitä saa helposti "urheilujuoman" fruktoosiosuuden, maltoa vain hieman kylkeen.


TSI

Kokeilin kotona geelien tekemistä. Tytär oli apuna kirjurina ja mittaamassa. Päätin tehdä kevennetyn version laboratoriopäiväkirjasta. Eli kirjoitin lapulle minkä väriseen kuppiin mitäkin yhdistelmää. Sillä tavoin saa kokeiltua eri suhteita, makuja ja tehtyä muutoksia lopputuloksen perusteella. Kaikkien määrät grammoina, niin ei tule mittavirhettä yhtä paljoa.

Vaihtoehtoina :
Hiilari: pöytäsokeri, hillosokeri, malto
Maku: Maxim jauhe, SodaStream sitruunatiiviste, suola
Kiinteytys: keittoaika, nestemäärä, agar, hillosokeri


Ideana saada mahdollisimman energiatiivistä tavaraa. Ei aivan vettä kuitenkaan, mutta pitäisi tulla salomonin pehmopullon korkista läpi. Kaikissa pidin sokerin kokonaismäärän samana, eli 60g. Vesimäärää yms. hieman vaihtelin. Tätä on sitten helppo monistaa tarvittavan määrän mukaan.


Suolisto
Vatsaystävällisyys on niin ja näin. Sinällään sokerit on samoja kaikissa valmisteissa, määrissä lähinnä eroa. Jos pakki ei kestä fruktoosia, niin sen määrää saa vähennettyä sokerin vaihtamisella maltoon, silloin toki glukoosi:fruktoosisuhde järkkyy, mut mieluummin se kuin maha. Hillosokerin pektiinikin on hassu. Sinällään ei kuulu Fodmap rajoituksiin, mutta voi turvottaa. Toki sen määrä varsin kohtuullinen. Jos erityisen herkkä maha, niin maltosokerivesi ilma makua ehkä agarilla kiinteytettynä voi olla varmin. Montaa apuainetta ei tässä kuitenkaan ole. Toisaalta iso osa mahaongelmista liittyy hiilarimäärään, rasitukseen ja tottumiseen joten aina vika ei ole energiassa…


Ensimmäisen yrityksen (6 yhdistelmää) jälkeen totesin, että sisällöstä tuli kaikissa vaihtoehdoissa liian kiinteää.


Toisella yrityksellä (4 yhdistelmää) pääsin jo lähemmäs. Totesin, että pelkällä vedellä ja sokerilla tulee vettä. Hillosokeria tarvitaan, yhdistelmässä sokeri/hillosokeri/malto 1:1:1 oli kuitenkin vielä tippa liikaa kiinteyttä. Suhde alkoi lähestyä sopivaa.


Kolmas yritys meni jo sinne päin kohdilleen.

Neljäntenä pienen hienosäädön jälkeen tuli nappisuoritus ja heti joutui käyttöön, kun sattui matalat sokerit lenkille.

60g malto
100g sokeri
20g hillosokeri
3g suola
3g mehutiiviste
150g vettä

Keittoa niin että kiehahtaa ja sekoitusta. Hetki jäähdytystä (<60c) ja sit pehmopulloon jääkaappiin. 
Nyt on sopiva koostumus, että tulee pullonkorkista läpi, mutta kaukana vedestä. Aineita tulee toki useampi, mutta lähinnä sokeria eri muodoissa. Makutiiviste ei ole pakollista, mutta pistän ihan varmuudeksi. Tällä ohjeella saadaan fruktoosi:glukoosi suhde 2:1. Vois tietenkin olla lähempänä 1:1, mutta silloin maltoa olis vähemmän ja imelyyttä enemmän. Nyt jo melkoisen äklöä, mut niinhän ne geelit on.

Tästä tuli käytännössä täysi pehmopullollinen (250ml). Näitähän voi tehdä jääkaappiin valmiiksi esim muovipusseihin, mutta keitto ja jäähdytyskään ei kestä kauan.
Tällä tavalla 250ml pehmopulloon saa mahtumaan 180gHh eli noin 7 geelin verran, eikä maksa käytännössä mitään.


PS. Älä unohda puurompommia. Tätä teen edelleen useimmille lenkille. Kesän takia nyt sokerilitkua myös vähentämään geelien ja urheilujuoman tarvetta. Geelin ehdoton etu on saada mahtumaan yhteen pehmopulloon 180gHh verrattuna puuropommin 80gHh.



PSS. Samalla kun keittelin näitä, niin pitihän sitä kokeilla toffeen tekoa. Lapsena isoveli teki toisinaan. Ekalla ohjeella tuli jo kohtuullista, hieman liian vähän makua tosin. Hyvää hypoevästä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi