torstai 15. huhtikuuta 2021

Puuropommi

Olen pohtinut monesti erilaisia syömisiä lenkillä. Itse tehtyjä riisikakkuja en ole kokeillut. Riisinkeitin kyllä on olemassa. Hieman olen katsonut niiden ohjeita ja kaikissa on melko paljon rasvaa. Varsinaisesti se ei ole este, mutta imeytymiselle toki hidaste. toinen ongelma on säilyvyys, eli näitä kakkusia tulisi kerralla reilu satsi ja osa varmasti menisi hukkaan. Tekemisessä myöskin oma vaivansa.

Ongelma

Prisman Rainbow myslipatukat on ihan ok. Niiden ongelma on pieni koko. Vievät siis tilaa taskussa, mutta hiilihydraattitiheys heikko. Maxim myslipatukat on hyviä, vatsa sietää niitä. Niiden ongelma on lähinnä hinta ja onhan ne suht kuivia.

Tuttu tilasi netistä NOSH energiapaloja. Katsoin kauhulla niiden hintaa, mutta totesin, että eihän ne juuri sen kalliimpia ole kuin muutkaan. 



Puuropommi

Puuromies

Sitten aloin pohtimaan sopivia energiaravintoaineita, mitkä saisi helpolla tehtyä ja mikä olisi hyvää. Tykkään lasten kylmästä puurosta. Eli energiaa pitäisi saada halvalla, helpolla, imeytyväisesti ja hyvän makuisesti. Tässä on jo melkoisen ongelmallinen yhtälö.

Laitan kotona paljon ruokaa. Meillä syödään paljon puuroja. Itse syön 4-viljan puuroa arkisin. Lapset tykkää enemmän kaurapuurosta, joten sitä myöskin tehdään paljon. Välillä toki riisipuuroa, mannapuuroa, vispipuuroa, ohrapuuroa jne. Ja puuron jämistä sit Ahvenanmaan pannaria ja rieskoja. Mikropuuro on arjen pelastus. Tulee todella hyvää ja helposti. Eli mikron kestävään sopivan malliseen1,5l muovikippoon 3dl vettä ja 1dl kaurahiutaleita, 80% tehoa ja 5min aikaa.

Puurorieskat suoraan pellille tehtynä on ollu lasten lemppareita, kuulemma ihan kuin pannaria. Näistä tuli sit mieleen, että mikä olis sen terveellisempää kuin puuro lenkillä.


Ainesosat

Kaura kuuluu FODMAP dieettiin ja sopii useimmille, vaikka onkin viljatuote. Toisena meillä on kotona aina banaania, sekin on FODMAP dieettiin sopiva hedelmä. Näiden lisäksi sokeria ja suolaa löytyy myöskin kaapista. Kuten aiemmin jo kirjoitin, niin pöytäsokerin etu on, että siinä on glukoosi fruktoosi suhde 1:1, joten ei pelkkää glukoosia. Sokeri on tietenkin imelää, jos haluaa vähemmän imelää, niin malto ei olisi makeaa. Eli kaapista löytyviä halpoja vatsaystävällisiä aineita.

Ajattelin ensin saada kiinteitä patukoita ja kokeilin muutamaan kertaan kuivattaa, jäähdyttää ja paistaa puuroa, mutta en saanut mieleistä koostumusta. Sitten päätin, että hyväksytään ja nautitaan pehmeydestä. Koostumus on miellyttävä ja geelimäinen, nestettä tulee samalla, eikä suu kuiva. Pehmeän puuron lappaminen kauhalla takataskuun ei kuitenkaan ole kovin kätevää. Muovipussin avaaminen ja juominen on haastavaa lenkillä. Kova juomapullokaan ei sovellu töhnän puristamiseen.

Sitten keksin geelijuomapullot. Päädyin lopulta Salomonin 250ml pehmeään juomapulloon. Tämä menee pieneen tilaan käytön jälkeen. Suuaukko on riittävä puuron sisään laittamiseen ja ulos pusertamiseen. Eikä tule kertakäyttöistä roskaa tai sottaa.


Salomonin 250ml pehmoinen juomapullo on juuri sopiva, eikä vie tilaa tyhjänä




Itse olen huomannut, että tästä töhnästä energia imeytyy erinomaisesti, ei tule vatsaoireita ja maistuu hyvälle. Minulla ei varsinaisesti ole mitään herkkää vatsaa tms vaivaa, mutta kovilla lenkeillä yritän olla kaivamatta verta nenästä. Ja tykkään että energia imeytyy kerrasta toiseen samalla tavalla.


Resepti

Ja varsinainen ohje:

2,5dl vettä

1dl kaurahiutaleita

0,5dl sokeria

0,5tl suolaa

Sekoita 1,5l muovikipossa ja mikrota 80% teholla 5min

Tämän jälkeen 0,5 kypsää banaania survottuna. Voimaks vatkaus, niin puuron tärkkelyksistä saadaan liimaa sekaan. Sitten jätetään jäähtymään hetkeksi pöydälle/jääkaappiin ja ujutetaan juomapulloon. Jos on liian makeaa, niin sokeria voi vähentää tai korvata maltolla. Joku haluaa ehkä tehdä raakapuuroa. Banaani ei ole ainoa hedelmä, makua voi tuoda vaikka millä.

Energiasisältö:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi