sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Vedenpitävyys

Mitäs kaikkea sitä en oliskaan saanu vedellä hajotettua. Etenkin työmatkan jatkuva vesisade on myrkkyä tavaroille ja osille. Onneksi puhelimet on nykyään vedenpitäviä ja niitä ei ole tarvinnut hetkeen suojella pussukoilla yms. Veden lisäks sen mukana nouseva hiekka ja muta on myös tehokas tuholainen. Satulalaukku ei oo mulla vedenpitävä, mutta se olis kyl hyvästä. Monityökalu on umpiruosteessa, co2 pumppu hajalla ja ohuet pussit hankautuu rikki. Fillarissa jarrupalat kuluu ja ketjut kans. Paras toimenpide on täyspitkät vaihdevaijerit gg-pyörässä, ilman niitä vaihteet ei toimi alkuunkaan.

Elektroniikalle vesi on kaikista pahin. Olen oppinut hieman katsomaan aliexpress ostosten tietoja vedenkestävyydestä. 

Eli eka numero kertoo kiinteiden asioiden siedon ja toinen numero taas veden siedon. iPhone on luokiteltu ip68 eli sietää pölyä ja vettä paineella.

Kiinasta ostin ymmärtämättömänä sähköisen soittokellon, joka oli kyllä hyvä, mutta olikin vain ip4x suojattu (eli ei juuri yhtään) ja yllättäen vesi meni sisään ja laite hajosi. PlanetX ajovalolle kävi hieman samoin. Se oli kyllä hyvä valo, mutta edessä mittarin alle asennettuna valo altistuu jatkuvalle vesisuihkulle. Kesti vain aikansa ja alkoi imemään vettä sisäänsä. Seuraavana oli vuorossa Prismasta ostettu Vistoa Roadway valo. Hieman sama kävi sillekin.

Uusin ongelma tuli, kun tilasin Kiinasta minisähköpumpun. Ihan kelpo laite, mutta ei ollut mitään kieltoa vedestä ja kiireessä laitoin satulalaukkuun pelkän ilmastointiteipin suojaamana. Hajos ekasta kerrasta. Aspa toimi ihan kivasti ja uusi tulossa suht halvalla. Ois nyt silti ehkä voinu olla varoitus. No jatkossa parempi vesisuojaus.

Kadenssianturi ja uusi soittokello on toimineet hyvin ja ongelmitta vedessä. Katson tosiaan, että ovat IP6x luokiteltuja. Niissä harvemmin vikaa numeroa laitettu, mutta käytännön suhteen toi riittää. Tän hetkinen työmatkan kiinavalokin toimii ”hyvin” ( luumenit ja akku ehkä neljänneksen luvatuista 😅, mutta työmatkalle just sopiva)


Syyskengät on olevinaan gore-tex jne, mutta pitäävät veden lähinnä sisällä. Muutenkin paskat. Monta vuotta jo sietäny ja sain jo luvan ostaa uudet. 


Mikä sit toimii

Gore tex shakedry takki on kiva, käytän sitä paljon työmatkalla. Aluksi se oli eristetty versio, mut lopulta poistin vuoren ja parani entisestään. Ekoin nollakelin vettä pitävän housut on hyvät. Ekoin sadekelin sormikkaat kohtuulliset. Kypärän sadehuppu on tosi hyvä ja toisaalta paksu hieman vettä pitävä aluslippis on myös hyvä. Vettä pitävät sealskinz sukat motonetista suhteellisen hyvät. Nekin antautuu lopulta, kun kengät imee sisäänsä vettä ja siellä paineessa polskii menemään. Muuten kyllä pitävät ihan ok, veikkaisin et kesäkenkien kanssa olis paremmat. Vähä kumipussit toki jalassa, mut ei huonot. 

Fillarissa on edessä lyhyt minilokari, jonka asensin väärin eli eteenpäin ja se suojaa valoa vedeltä tosi hyvin. Takalokaria en käytä, kun ajan yksin lenkit. Ass-saver toimii tosi hyvin. Ja työmatkalla on tarakkalaukku, joka toimii lokarina. 

Useimmitenhan vedeltä suojautuminen on puoliturhaa. Pieni sade ei mene ajovaatteista läpi ja suojautumalla tulee lähinnä kuuma. Sit jos on lämmin, niin kastuminen ei oo niin justiinsa, kesä kuivaa. Lisäksi aina on ZWIFT. Treenilenkkejä en kovin usein koiranilmassa aja, vaan sit suosiolla sisällä. Mutta arkisin töihin on mentävä ja sille matkalle täytyy varautua. Jatkuva ajo on myös kaikelle kuluttavampaa, kun kuivuminen ei aina onnistu. Kuivumiseen liittyen kengänkuivari, joka puhaltaa letkuja pitkin lämmintä ilmaa on ihan ehdoton. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi