perjantai 16. syyskuuta 2022

Kenelle ajat?

Fillarointi on suhteellisen aikaa vievä harrastus. Kuitenkin sitä voi tehdä milloin haluaa, eli ei ole sidottu salivuoroihin tai suorituspaikkoihin. Siirtymisiin ei kulu aikaa, kun lenkki alkaa kotiovelta. Lenkit voi ajaa yksin vaikka keskellä yötä tai trainerilla virtuaaliporukassa. 

Mutta miksi kukakin tekee mitäkin? Jotain on kuitenkin tehtävä. Mitä enemmän ajaa ja käyttää aikaa, niin yleensä sitä enemmän siitä tykkää ja joku syy treenaamiselle. 

Sisäinen motivaatio on itselle tekemistä ja omasta asiasta nauttimista. Ulkoinen motivaatio taas haasteeseen vastaamista ja ryhmäpaineeseen vastaamista. Molemmat hyviä ja tarpeellisia, mutta sisäinen motivaatio on pysyvämpi ja kestävämpi. Ulkoistakin motivaatiota tarvitaan, kun siirrytään harrastelusta askel pidemmälle.

Omia ja muuten yleisiä syitä pyöräilylle

1) Terveys
Terveyden edistäminen/ylläpito on monelle harrastajalle olennainen syy. Terveyden puolesta hyvä rasitus lihaksille eikä tuu iskutusta nivelille ja lähes olematon vammariski. Sisäpyöräily sopii vaikka tasapaino olis heikko. Eikä painokaan oo este. 
-Mulla itellä tasainen hyvä rasitus on parasta diabeteksen hoitotasapainon kannalta, lepopäivät putkeen ei sovi lainkaan.

2) Riippuvuus
Urheiluun jää koukkuun ja pikkuhiljaa tottuu isompiin ja pidempiin annoksiin. Vanha lenkki ei tunnu enää miltään, vaan on saatava enemmän ja enemmän.
-Toleranssi kasvaa, tiheämpi ja suurempi annostelu tarpeen

3) Hyvä porukka
Eli paikallinen seura/lenkkiporukka/joukkue on sen verran mukava, että tulee lähdettyä, vaikka yksin ei ehkä menisikään
-Ajan yksin 95% lenkeistä. Joukkueesta kisoissa hyvä fiilis.

4) Menestys
Kun tulosta tulee, niin mielenkiintoa riittää hakea lisäkehitystä. Positiivinen vire on varmasti suurimpia kannattelijoita. Kun kehitys pysähtyy, niin vaatii pään hakkaaminen seinään vaatii luottamusta prosessiin. Menestyksen ei tarvii olla suurta, kunhan sen kokee merkitykselliseksi.
-Parina vuonna kauden loppu pelastanu fiiliksen ja hyvillä mielin päässy talven viettoon

5) Kilpaileminen
Kisat motivoi ja antaa tavoitteita treenaamiselle ja ajankohdan tekemiselle. Samalla pääsee kiusaamaan kavereita ja tapamaan tuttuja.
-Itseltä puuttuu voitontahtoa, mutta kisaamisesta tykkään paljon. 

6) Oheisharrastukset
Fillareiden huolto, aero-optimointi, keventely, tiilien metsästys, retkeily.
-Tiilien metsästys tuonut omituisen lisäinnostuksen pyöräilyreitteihin, etenkin maantiepyörällä gravelöinti lisääntynyt eksponentiaalisesti.

7) Perhe
Pyöräilyä voi tehdä yhdessä puolison, lasten yms kanssa. On peräkärryjä, peräpyöriä, sähköpyöriä jne.
-Vaimo innostunu ja löytäny pyöräilystä sopivan lajin. Kehitystä tulee silmissä. 

8) Pyöräilyn moninaisuus
MTB, CX, GG, TT, maantie, läskipyörä, enduro, DH, BMX, maraton. Paljon eri alalajeja, joiden avulla voi harrastaa läpi vuoden ja vaihtelevasti
-Olispa rahaa kaikkiin eri fillareihin 🤑 aika loppuis kyllä kesken, jos rahaa olis...

9) Sisäpyöräilyn kehitys
Nykyään pääsee todella helposti lyhyelle kehittävälle lenkille kotona. Samoin huonolla säällä on järkevä vaihtoehto ajamiselle.
-Meillä jatkuvassa käytössä. Just hommattiin ilmastointilaite kuivattavamaan ilmaa. Vaimo tykänny vaihtelevasta lyhennetystä "harraste sisätreeniohjelmasta" 

10) Ulkoilu
Ulkoilma on monille merkittävä tekijä. Satulasta käsin ympäristön kokee eri tavalla ja pääsee kauas. Ja eri fillareilla pääsee mitä kummallisempiin paikkoihin ja eri vuodenaikoina.
- Joka lenkillä jotain eläimiä, toinen toistaan hienompia maisemia. Ja mitä milloinkin. Vuodenajan vaihtelut on kivoja, vaikka eivät olekaan kivoja. Ikuinen kesäkin kelpais. Syksyn työmatkoissa auringonnousut piristää tällä hetkellä, vaikka vettä sataiskin 🌧

11) Meditaatio
Mikä sen vapauttavampaa, kuin ajaa yksin omissa ajatuksissa. Vaikka tekisi miten rankkaa treeniä yms, niin ennen ja jälkeen vähintään rentoutuu.
-Mä en ikinä suostu käyttää kuulokkeita, vaan nautin ulkoilusta ja maisemista.

2 kommenttia:

  1. Paljon samoja mietteitä ja kokemuksia :) Enkä oikeastaan mistään eri mieltä. On tainnut kerran olla fillarilla luurit korvissa ja silloinkin koska tein live-etäohjatun treenin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin voin tehdä tunnustuksen. Katon töllöä sisäpyöräilyssä zwiftin rinnalla 🤫 Mulla ei todellakaan oo mitään musiikkia / podcastejä vastaan, eivät vaan oo mun lenkkejä varten.
      PS pädillä ja puhelimella en voi kommentoida kirjautuneena

      Poista

Kommentoi