perjantai 30. syyskuuta 2022

Kuinka paljon on liikaa?

Treenin sisäistä rasitusta siis. Onko oksentaminen ok? Entä paikkojen kipeyttäminen. Saako treenin jälkeen jumittaa sohvalle ja syödä tupla-annoksen lohturuokaa? Voiko treenin luovuttaa ja tottuuko siihen luovuttamisen tunteeseen. Entä, jos väsyttää jo ennen treeniä.

Ihmiset on erilaisia ja kivun tunnetta on hankala vertailla VAS janalla tai suullisesti tai muutenkaan. RPE on kohtuullinen mittari, mutta numeroarvostelukin on hankalaa, kun harjoitus voi olla pitkä ja vain lyhyt aika lopussa aivan maksimaalista sietämättömyyden tunnetta. 

Tärkeimpänä seuraan sykereaktiota ja tuleeko treeni tehtyä läpi. Lisäksi W´bal lukema kiinnostaa. Jos treeni jää kesken tai joutuu löysäämään, niin onko sille selitystä? Jos tapahtuu useamman kerran putkeen, niin sitten voinee olla ainakin hieman huolissaan. 

Onko sillä väliä miten kovaa kipua pystyy sietämään treenissä? Onko maksimaalinen kipu vaadittavaa, jotta voi sanoa et jalat hyytyy? Luovutukset koskee etenkin vo2max treenejä. Mutta FTP vedot kyllä toisinaan tuntua pahalle. Ja SST vedot lopulta toki myös, jos tehdään maksimaalisen mittaisina.

SST

Jos paha rasitus (liikunta tai muu) alla, niin syke ei välttämättä meinaa nousta, mutta jalat kyllä hyytyy. Silloin voi taistella väsymystä vastaan, ettei treeni jää kesken. Ja levätä sitten, kun on sen aika. Näissä ei pitäisi varsinaisesti tarvita minkään suuremman epämiellyttävyyden sietokykyä.

FTP 

Joskus kamalia, etenkin Over-Under. Näissä mielestäni eniten päiväkohtaista vaihtelua. Toisaalta vedot on pienestä kiinni ja pitkiä, niin väärä teho kostautuu moneen kertaan.

Vo2max 

on hirveitä ihan jo valmiiksi ideana. Riippuen vähä tekotavasta, niin voi valita millaista. Pidemmät vedot vaatii erilaista kivun sietoa, kuin lyhyet Tabata tyyliset vedot.

- Itselle sopii 30/30 ja 40/20 tyyliset vedot paremmin kuin 5-8min vedot. Mutta pidempien vetojen onnistumisesta saa melkein paremman fiiliksen. Nämä jää melkein useimmiten kesken, jos joku pitää valita.

MAX

Kiritreeneissä ei ole tehotavoitetta, niin niiden onnistumista hankalampi arvioida suoraan. Tehot voi tippua pahasti kirien toistuessa tai ensimmäisestä alkaen. Kiriteho ehkä helpoin rasitusmittari. Jos ei pysty kirimään, niin lepoa tarvitaan.




Psyykkinen komponentti on kaikissa treeneissä vahva. Mutta lepo korjaa väsyneen (kropan). Toisaalta läpi viety harjoitus antaa hyvää buustia ja keskeytetty taas vahvistaa väsymyksen tunnetta. Yksi vaihtoehto väsyneille jaloille on ZWIFT kisa tyyppinen ratkaisu.

Lenkin jälkeen saa olla väsynyt, mutta perheellisellä ei saa haitata liikaa. Eli yleensä heti lenkin jälkeen joutuu jatkamaan kotihommia tai muita touhuja. Mutta sen uskoisin olevan tottumisjuttu. Pyöräilystä paikat ei juuri kipeydy, mutta uusista treeneistä voi seuraavana aamuna paikat kyllä olla jumissa. Rankan lenkin jälkeen välittömästi rappusten kävely voi olla hieman haastavaa ja joillain yökin levoton, mutta yleensä aamuksi palautuu jo hyvin.


PS

Oksentaa ei kuulu milloinkaan! Enemmän pallopelaajien mäkivetotouhuihin väärällä ruokailulla liittyviä juttuja. Pieni refluksi suussa monilla kuuluu asiaan 😵

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi