maanantai 28. elokuuta 2023

Helsinki Velotour #21

Kisa on melkoinen nimihirvitys, kun perään pitäisi vielä laittaa sana race, erottamaan seuraavan päivän kuntoajosta. Ei siinä mitään, englantia saa käyttää nimissä, jos tykkää. Kyseessä maantiekauden viimeinen kisa. Osallistujamäärät tippuu kun kesä etenee. Sinällään suorastaan hassua, kun elokuuhan on parhaita kesäkuukausia (tai siis pitäisi olla).  Mieluummin ajaisin huhtikuun sijasta syyskuussa... Mut ihmisten kisainto häipyy kisojen myötä🥴. Kisassa sattui olemaan erinomainen kuiva ja lämmin sää.


Tulokset

Vaikka Suomessa kisakausi on lyhyt ja heinäkuu maantiekisoista taukoa, niin kausi tuntuu silti hieman pitkältä ja omakin kisainto alkaa hiipumaan ja kunto hieman myös. Jopa lenkeille raahautuminen ollut hieman pakkopullaa, kun huono sää ja pihahommia rästissä. Mutta kaikki lenkit tullu ajettua. 

Itsellä vapaapäivät vähissä, kun noin kahtena viikonloppuna kuusta käy kisoissa ja kahtena viikonloppuna on päivystys. Nyt oli kisa lauantaina ja päivystys sunnuntaina. Edellisenä viikonloppuna olisi ollut tarjolla päivystys lauantaina ja kisa sunnuntaina. Näin päin ei onnistu, kun päivystyksen jälkeen hieman krapulainen päivä, mutta kisan jälkeen jaksaa kyllä töitä tehdä. Muutenkin tykkään lauantaikisoista enemmän. Silloin jää sunnuntaina aikaa tehdä kotihommia enemmän ja toisaalta kisoista ehtii paremmin kotiin. Kuitenkin käytännössä kaikki muut kisat on sunnuntaisin.

Kisareitti

Kisa itsessään on tunnettu Rinnekodin mäestä, joka kieltämättä on tosi tiukka. Ei valtavan pitkä, mutta sen verran jyrkkä, että ihan todellinen voimamäki. Mutta ei tässä vielä kaikki. Koko reitti on yhtä jatkuvaa nousua ja laskua. Etenkin lenkin taka-osassa on pidempi nousu Jyrkänpellon nousu. Samoin heti kierroksen alussa Lakiston pitkä nousu. Paljon iskun paikkoja. Todella paljon nousua. Nyt 150km matkalle tuli 1900m nousua ja alkuun ajettiin vielä varsin tasainen 15km maisemakierros Klaukkalasta. Toimi hyvänä alkulämpönä omalla tavallaan. Nyt oli lisämausteena vielä jonkin verran tuulta ja etenkin sivutuuli puri ikävästi.

Reitti on ehkä Suomen kisareiteistä parhaita. Sopivan mittainen kierros (12,7km) vaihtelevaa isolinjaista tietä. Ei mitään kommervenkkejä, vaan selkeää raskasta rataa. Ja kisalla vielä mittaakin. Nyt reittiä lyhennettiin ennen starttia yhdellä kierroksella. Tämä oli täysin oikea ratkaisu, kun porukka oli niin pieni.

Kisa itsessään alkoi pitkällä neutraalistartilla, jonka pituus oli hieman arvoitus. Ilmeisesti tämä johtui viime tippaan tulleesta toiveesta kierrättää porukka Klaukkalan kautta. Startissa puhuttiin 20km kilsan alkulenkistä, mutta neutraali kesti 14,5km. Laitoin juuri lisää insuliinia ennen kuin neutraali loppui. Onneksi ehdin pistää ennen repimisen alkua. No tämän jälkeen kisa alkoi todellakin. Paljon kiihdytyksiä ja reipimistä. 

Rinnekodin mäkeen iskettiin joka kerta kovaa. Itse yritin ahneena olla olla joka kerta keulalla ja aina porukka repeili. Mutta palasi kuitenkin alamäen jälkeen suorilla kasaan. Joka kierroksella olin hyvissä voimissa, mutta aina sattui joku hitaampi eteen tai alkuvauhti oli liian hidas, joten ihan terävimpään kärkeen jäi pieni väli, jonka sai kyllä kurottua sit alamäessä kiinni.

Sitten lopulta Lakistontiellä alamäkeen pääsi hieman lirulla pari irti ja sit muutama lisää iski perään. Ja irtiotto olikin muodostunut. Pienehkö pääjoukkoja hieman erilaisia tavotteita joukkueilla, niin yllätti täysin miten helpolla homma oli paketissa. Hatka ei ollut kovin kaukana, mutta vauhtia hidastettiin kun isoimmat joukkueet oli hyvin edustettuina. Seuraavaan mäkeen iskettiin ja meitä oli sopiva porukka siltaamassa, mutta pääjoukko sai kiinni juuri kun oltiin saavuttamassa. Ja sit vauhti pysähtyi täysin.

Sit yritin ottaa mäessä pulloa, mutta en löytänyt ruuhkassa juuri oikeaan paikkan ja silloin AJ ja Markus menivätkin menojaan. Vaimo ja pojat oli huoltamassa. Yhdellä taskupullolla ois ehkä selvinny, kun ei ollut sen kuumempi. Seuraavalla kierroksella meno rauhoittui ja sain otettua pullon. 

Loppukisa ajeltiin suht rauhassa. Yritin auttaa vetohommissa, että päästäis joskus kotiin,eikä ajettais kierroksella kiinni. Vauhti kuitenkin kiihtyi aina välillä, kun osa halusi ajaa kovempaa. Jurvalaiset aina ajoi mäen jälkeen porukalla kaikki irti päässeet tiukasti kiinni. Vikalla kierroksella oli enemmän iskutusta ja kolmanteen tms iskiessä mukaan alkoi jalka jo tyhjentymään ja meinasin lopulta tippua sivutuuleen. Vikan kierroksen loppupuolella pari yksinäistä kuskia pääsi hyvällä alkuvauhdilla irti, eikä ketään enää kiinnostanit ajaa kiinni. Mun jalat oli ihan muussia ja vika nousu oli lopulta liikaa, enkä jaksanut kiriä yhtään. 

Kauden huonoin lopputulos. Jostain syystä Rinnekodin mäki hyydyttää mun jalkoja enemmän kuin moni muu. Ehkä turhan voimalla vääntämistä ja just tippa liian kovaa ja sen perään itsellä aina pientä kiinniajoa. Toisaalta pitkä kisa ja paljon kokonaisnousua myös. Jalat tunti ennen kisaa melko väsyneille jo ISM kisoista lähtien, mutta tehoja kyllä sain tuotettua kelvollisesti. 2s maksimitehokin oli 1132w eli kauden ennätys, joten jonkinlaista herkkyyttäkin löytyi. Pyöräily on melkoista shakkipeliä ja pienellä joukkueella voi käydä kehnosti. Muutama kuski lisää, niin tilanne ois voinu olla ihan toinen, kun joku ois varmasti ollu hatkassa mukana jne.

Data

Todella paljon yli 170 sykkeitä ja todella monta pitkää pätkää alle 10 kJ W` tasolla. Eli ihan aiheesta ehkä hyydyin. 

NP 302w eli varsin korkea. Nousua tosi paljon. Hienon määrän intervals poimi noita 500 kirejä. Ja viimeisenä iso määrä kovaa tehoa. PS kerrankin Garmin tulkitsi suoritusta ”oikein”.


Verensokerit

Aamulla Tresiba normaalisti 23u. Levemir ekstraa 10u. Aamupala normaalisti. Autossa leipäpalanen klo 11. Startissa puuropommi. Pistin 5u 25min ennen toteutunutta starttia (startti olikin myöhässä 15min). Noin 12km ajon jälkeen pistin vielä 2u lisää. Watlaa kellossa tosiaan hieman vaihteleva kalibraatio, enkä ollut juuri asetettu sensoria tarkistanut, että mitä näyttää. Meni sitten näköjään matalalle, vaikka kello toisin väitti. Ehkä tämäkin hieman hidasti jalkoja. Syöminen jäi tästä insuliiniannoksesta huolimatta silti vajaaksi vaikka mitä mittapuuta käyttäisi. etenkin kun tohon toteutuneeseen määrään on laskettu puuropommi ennen starttia. Juomaa meni 3*750ml vettä ja sokeritonta Dexalia.



Kuvat








📸Hujanen. Monessa mäkikuvassa mulla selkä notkolla. Voi johtua kevennetystä repimisestä. Eli ajoin putkelta, mut en repiny 100% tai sit vaan tekniikka hajoaa 🤷🏻‍♂️



Kisakauden päätöksen kunniaksi reilu herkkuiltapala. Huomaa kropassa miten nälkä tulee kovasta kisasta ja väliin jääneestä lounaasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi