torstai 26. joulukuuta 2024

Ajelun rasitus sisällä vs ulkona

Monesti sanotaan että sisätunnit on raskaampia kuin ulkona ajaminen ja ehdotetaan jopa kerrointa 1,5. Tämä lienee avorullien ja tiiliseinän tuijottamisen ajalta. Itse olen nimittäin aivan päinvastaista mieltä, mutta tietenkin pienin rajoituksin. Energiankulutuksellisesti samoilla tehoilla ulkona varmasti kuluu kokonaisuudessaan enemmän energiaa, kun koko kroppa on hommissa tarkkaavaisuus mukaan lukien. Lisäksi ulkona on paljon epämukavuustekijöitä.

Nyt vertaan sisäpyöräilyä ulkoTALVIpyöräilyyn. 

Mun lenkkitehoilla eli yleensä noin 220-240w tehoilla keskinopeudet on kesäisin maantiellä noin 34 kmh tuntumassa, syksyllä gravelissa 28 ja talvella ehkä 24 kmh luokkaa. Vetoja en tässä huomioi, kun syksyllä ja talvella aika tasavauhtista ajelua. Sisällä Zwiftissä yritän pyrkiä 32kmh luokkaa. Tämäkin vaatii mäkisiä reittejä ja yksin ajelua. Yhteislenkeillä ajetaan 40kmh, ja tasamaalla yksinkin yli 35. Ihan keskinopeuden neutraloinninkin vuoksi koitan ajaa mäkeä kohtuullisen paljon. (Jos ajaa ilman erillistä maisemaohjelmistoa eli itse traineria ohjaamalla, niin muistakaa laittaa vastusta isommalle ja vaihde sopivaksi, ettei nopeudet huitele 70kmh lukemissa… ) Sisällä kertyy kuitenkin selvästi enemmän kilsoja kuin ulkona talvella, mutta toisaalta hieman vähemmän, kuin kesällä. Mutta tunteja ja kilojoulejahan sitä lasketaan.

Ero

Sisällä ajaminen on pääosin turhankin hyvin hallittua. Luonnollisia taukoja polkemisessa tai kadenssin vaihteluja ei juuri tule. Mistään ulkoisista asioista ei tarvitse välittää. Ei oo jäätä, liikennevaloja, kuoppia, autoja, koiria, mutkia tai alamäkiä. Sisällä kadenssin vaihtelu täytyy itse keksiä. Kadenssin ja vaihteiden säätämisen tarve riippuu tietenkin pitkälti reality -asetuksista, mulla se on noin 40%, ettei tarvii vaihteita vaihtaa niin paljon. Pitkillä lenkeillä laitan 210w ERG ohjatun treenin, niin ajaminen sen aikaa huoletonta ja voi surffailla netissä, helpottaa korkean kadenssin ylläpidossa eikä mäistäkään tarvitse välittää. Saman saa tietenkin vähentämällä realismia tai jopa poistamalla ohjattavan trainerin. Sisällä välikirit ehkä jopa helpompia toteuttaa, kun ei oo tuulta, eikä tuu hiki ja sit vilu. Toki pihalla on kaupungin rajakylttejä varsin tiheään, mutta yksin jotenkin vaikeampaa. 


Sisällä ajaminen vaatii hyvät olosuhteet. Riittävästi tilaa. Riittävän viileää. Paljon tuuletusta. Toimiva tietokone ja yhteydet. Motivaatio ei ole haitaksi. Mielellään erillinen huone, ettei haju ja hiki jää


Ulkona lenkkiseura on olennaisempaa, mutta ei välttämätöntä. Riittävät vaatteet ja välineet kaikkiin säihin. Tietynlainen ulkoilmakiinnostus, mutta se aika sisäänrakennettu pyöräilijöihin luonnostaan lajivalinnassa. Etenkin talvella vaatteet isossa roolissa. Talvikengät, sähkösukat, talvihanskat ja kypäräsuojat usein tarpeen. Termosjuomapullot, juomareput, lokasuojat ja runkolaukut oleellisia myöskin. Aika paljon tulee lenkeille hintaa, kun suomen talvessa valotkin pitäis olla. Silti ajaessa tulee vilu tai hiki ja sit vilu. Juomat kylmiä ja eväät jäässä, mutta niin se maailma menee. Talvella ei oo tasaista tietä, vaan jatkuvaa täristystä ja jääuraa. Gravelilla pärjää, mutta maastopyörä kyllä ehkä fiksumpi silti. Ja vaikka tykkää ajaa ulkona, niin sisäpyöräilyvermeet tarvitaan silti. Mutta elämä on, ulkoilu välttämätöntä. Lenkkiseura helpottaa myös sisäpyöräilyä, mutta ei lainkaan yhtä olennaista. Ulkona ei paljon kirejä tehdä talvella, mutta kesällä niissä oppii samalla silmämääräistä arviointia ja vaihteiden valintaa. Muut ajotekniikka-asiat pihalla on tietenkin etua. Mutta jos on joskus ajanut monipuolisesti ja kisoissa yms, niin tekniikkaa en näe mitenkään olennaiseksi. Jos on täys noob, niin sit kyl ajotekniikka ois tärkeää, mutta sitäkään ei saa ulkona, vaan porukassa.

Välimalliset ratkaisut on sisäkuoksuratoja. Harmi, että Salossa tai Turussa ei oo niitä. Tampere ja Pori taitaa olla lähimmät. Helsingin liikuntamylly ehkä marginaalisesti näitä lähempänä, mutta pienempi. Uuden kaupungin Vahterusring on myös mahdollisuus, mutta tylsän kaukana sekin. Ehkä kuitenkin piipahdan siellä talvella. Ajankäytöllisesti ei järkevä reissu, mutta ehkä henkisesti?


Vertaus

Ulkolenkkiä hankala verrata sisälenkkiin. Harvoin pitkiä kevyehköjä tasavauhtisia lenkkejä. Tietenkin ois voinu laskea w/hr ja w/kmh lukemia ja ties mitä. Ajattelin kuitenkin verrata työmatkaa. Niissä on harvoin tehomittari kiinni, mutta yksittäisen löysin. Ja nyt kun lapset sairasteli, niin vastaavia sisäsuorituksiakin löytyi.
Ajattelin, että mulla olis sisällä paljon matalammat sykkeet kuin ulkona. Mut eipä ollutkaan kovin suurta eroa.




Tässä NP 185w ja syke 105, kadenssi 84rpm




Tässä taas NP 193w ja syke 103. Kadenssi 81rpm. Teho, syke ja kadenssi kaikki suoraa viivaa…




Lopuksi

Ulkopyöräily ollut nyt viikonloppuisin hieman vähäisempää, kun en ole pimeässä viitsinyt lähteä. Arkisin työmatka tulee joka päivä säässä kuin säässä. En jaksaisi aina ajaa sisällä vaan tarvitsen ulkoilua. Ja kun joka päivä sitä tulee, niin jaksaa sit sisälläkin ajaa. Vaatteita ja välineitä on kyllä joka säähän ja tunnin työmatka menee helpolla, mutta pidemmät lenkit on silti hieman selviytymistä. Parhaat kikat on sähkösukat (puuilosta 20€), tankorukkaset ja sit termospullo näppäinkorkilla. Bonuksena kypärän päällinen ja ehkä motonetin tuulta pitävä ohut kypärämyssyPukeutumisvinkitvinkit 2


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi