maanantai 17. elokuuta 2020

Helsinki Velotour #36

Kauden eka kisa ajettu. Eihän se ihan putkeen menny, mutta tuli ajettua. Sattui moneen kuukauteen eka hellepäivä ja sen kyllä huomasi, kun hanskatkin tuntui hikoiluttavan. Mittari näyttikin 28-30c lämpötiloja joka kierrokselle. Huonoksi onneksi lapset oli vähän nuhaisia, niin muu perhe jäi kotiin. Tästä seurasi, ettei ollut kuvauspalvelua, eikä juomahuoltoa. Ajattelin, että kyllähän nyt 3 tunnin kisa sujuu 3*750ml juotavilla. Oishan sitä juomaa enemmänkin olla. (Iltaan asti päänsärkyä ja tummaa pissaa)
Hei, mäki pääsin kuvaan! 📸 Antti Ruotsalo


Strava

Tulokset

Verensokerit

Kisojen kanssa on aina ollu ongelmana, et sokerit nousee reilusti normaaliin verrattuna. Tämän vuoksi olen tehnyt suunnitelmaa, millä kumota adrenaliinin yms jännityksen nostamia sokereita. Eli vaikka kuinka pistän ylimääräistä insuliinia, niin se ei tunnu riittävän. Tresibaa laitoin edellisenä iltana normaalin määrän. Aamulla klo 7 pistin ylimääräisenä Levemir insuliinia 5iu, se vaikuttaa vajaan vuorokauden ja vaikutushuippu pitäisi olla noin 4-6h kohdalla. Aamupalan jälkeen sokerit oli hieman turhankin matalat, kunnes kisapaikalle saapuessa alkoivat taas nousta. Laitoin Humalogia 2u (pienelle banaanille) + 3 (puolikas Mars jonkin aikaa ennen lähtöä) + 2u vielä startissa. Kisan aikana söin ekan 2h aikana vain yhden Maxim -patukan. Vasta siinä vaiheessa laitoin 3u vielä lisää insuliinia. Tämän jälkeen sainkin verensokerit laskuun ja vikan tunnin aikana popsin 3 geeliä. Tämä oli jo myöhäistä ja kramppien tunnetta oli jaloissa 100km kohdalta alkaen. Jatkossa koitan saada sokerit laskemaan alemmas, ennen kuin otan kisaa edeltävää välipalaa. Samat insuliinimäärät vois kyllä riittää. Ongelmana on, että vähänkin koholla olevat verensokerit huonontaa insuliiniherkkyyttä. Sitten taas, jos sokerit onkin hyvät, niin sama määrä voi olla aivan liikaa. Kisatessa myöskään hiilihydraattia ei imeydy loputtomasti, niin kovin matalia sokereita en toivo.
Aamulla matalat, kisapaikalle tultaessa nousi ja tippuivat vasta kun kisassa laitoin insuliinia...

Fysiologia

126km / avg 201w / NP 267 / VI 1,32 / avg 39,8kmh / 3h10min / #36

Kisa oli kokonaisteholtaan hyvinkin kevyt, keskinopeus matala (pääjoukon perällä siis). Mutta se Rinnekodin nousu 12 kertaa teki kyllä kisan. Vaikka kuinka koitin ennen mäkeä katsoa että olisin hyvällä paikalla, niin porukan mennessä leveäksi huomaakin, että pitäisi olla vielä ylempänä. Koitin ajaa tasaisesti penkistä ja pitää vain sijoitukseni sillä en varsinaisesti edes halunnut irtiottoon enkä muutakaan. Eka kisa ja sokerit koholla ei ole paras yhdistelmä. Mutta kovaa siinä mäessä joutui silti vääntämään. Etenkin raskaaksi teki, jos juuri ennen mäkeä oleviin kahteen risteykseen ei saanut hyvää, sulavaa linjaa ja kevyttä kiihdytystä.
Rinnekodin segmenttiajat listattuna ja sieltä kaapattujen kovemman tehon ajat.

Kyllähän tota aikaa yli kynnyksen kuitenkin kertyi

Ja tarkennetusti eri alueille kertyneet minuutit

Kisan kulku

Kisan taktisesta kulusta en ole oikea henkilö kertomaan. Totesin jo heti alussa, että kyseessä on eka kisa ja sokerit ei ollut huiput, niin passaan kaiken toiminnan. Pääjoukon perältä ei paljon raportoida. Iso hatka meni menojaan ja sitten välihatkoja tuli ja meni. Osa tuli takas.
Jo lähtölistoissa kiinnitti huomiota, että moni joukkue ajoi reilusti yli 10 kuskin joukkueilla. Tämä tekee ajosta hieman passiivisempaa, kun helpommin löytyy sopiva hatka, jossa joka joukkueelta on joku irti ja sitten perällä löysätään. Ei mun kisan kulkuun ois vaikuttanu, mutta yleisesti sama määrä kuskeja hieman tasakokoisemmissa joukkueissa ois voinu tuoda enemmän vaihtelua. Hyvä vaan siis, että isot joukkueet saa houkultetua kuskeja listoilleen. Eikä monella joukkueella myöskään ole muuta huoltokoneistoa auttamaan kuskeja.

Loppusanat

Tällä kaudella kisat on siirtyny melko myöhään syksyyn. Normaalisti Velotour on ollu mulla enemmän tai vähemmän vika kisa, kun Kankaanpäähän en oo päässy. Nyt vasta kausi alkaa. Kroppa ei oo väsyny, mut hieman ehkä sekaisin lepoviikosta. Toivotaan SM kisoihin parempaa jalkaa. Kokonaismatka lämmittelyjen ja jäähdyttelyjen kanssa oli 148km. Siihenkin nähden syöminen oli vähäistä, vaikka loppukisasta sainkin tankattua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi