perjantai 14. elokuuta 2020

Kisaan valmistautuminen

Valmistautuminen kisaan riipuu tietenkin itse kisasta. Eli sen pituudesta, muista olosuhteista ja tärkeydestä itselle. Mutta tässä nyt ehkä normaalin useamman tunnin yhteislähtökisan valmistautumista.


Edeltävällä viikolla tarvittaessa kevennän hieman harjoittelua, riippuen tietenkin rasitustasosta ja fiiliksestä. Alkuviikosta voi tehdä mitä vaan, mutta loppuviikosta koitan välttää raskaampia treenejä. Sinällään kovakaan treeni ei ole pahasta, mutta kokonaisrasitusta hieman alemmas kuitenkin. Perusmäärästä ei niin haittaa ole. Eli työmatkat ajan kuten ennenkin ja iltalenkit teen, mutta lähinnä SST tai kevyehköä kiritreeniä. Kisaa edeltävänä päivänä käyn ajamassa yleensä noin tunnin lenkin jalkojen pyörittelyä, etteivät olisi niin tukkeessa sitten kisassa. Strava form lukeman pyrin saamaan melko nollaan tai hieman plussalle. Monissa kisoissa Form ollut +7 ja siinä jo ehkä hieman liikaakin lepoa pohjalla. Tähän tietenkin vaikuttaa, onko perustaso eli Fitness koholla aiempaan verrattuna vai ei.

Syömisen suhteen jätän iltapalasalaatin 1-2 iltana syömättä ja korvaan sitä hiilaripitoisemmalla versiolla. Vaaleaa leipää mieluiten. Yritän välttää myös muita kuituja. Pastaa yms en viitsi alkaa lämmittämään. Tällä pyrin saada hieman suolen sisältöä vähemmälle ja hiilaritankkausta suoritettua. Kisa-aamuna syön normaalin aamupalan eli puuroa, jotta sokerit saisi pidettyä tasaisena. Koitan välttää kahvin lisäksi muuta juomista aamulla, jotta kisassa ei tulisi niin pissahätä.


Kisan ajaksi lasken ajan ja lämpötilan mukaan juomamäärää. Huoltoautoa kun ei ole, niin lisäpullojen saaminen ei ole helppoa. Reitin varrelta onneksi välillä vaimo saa annettua pullon. Syötävät kannan mukanani taskuissa. Suosittelen kaikille runsasta syömistä kisan aikana. Kisasuorituksessa palaa lihasten glykogeenit aivan eri tavalla kuin normaalilla pk-lenkillä. Suklaasta kannattaa myös luopua ja käyttää sopivia geelejä tai patukoita edes kisoissa. Suklaassa on yleensä niin paljon rasvaa ettei se imeydy kisatahdissa, lisäksi ne sulaa lämpimässä jne.

Näistä valitaan kisaeväät. Erivärisissä pulloissa eri nesteet.

Pakkaan mukaan autoon työkaluja ja rengasta yms vähintään riittävästi, ettei niitä tarvitse murehtia. Hakaneuloja varaan yleensä kavereillekin. Vaatteiden kanssa sama homma. Ne ei vie kuitenkaan paljoa tilaa, niin mieluummin ottaa useampaa eri paksuutta tai tuulenpitävyyttä yms. Pakkaan fillarin autoon yleensä jo edellisenä iltana. Perheen kanssa matkustaessa tavaraa kertyy paljon ja lähtiessä on kaikkea pissa-kakka yms sähläämistä muutenkin.

Bongaa 2 aikuisten fillaria, 2 lasten fillaria ja rattaat 🙋

Kotona puen jo shortsit, linimentit ja muut ajokamat, mutta ajopaidan ja irtolahkeet jätän kassiin. Vedän päälle collarit matkaa varten lämmikkeeksi. Kisapaikalla sitten numeroiden kanssa sählääminen. Kisapaikalla kelin mukaan myös kerrosten lisäys tai vähennys.



- Perinteinen lappu stemmin, missä kisan matkat ja kohokohdat yms. Kisassa ei sit tarvii pohtia
- Toista pitkävaikutteista insuliinia aamulla, jotta kisoissa sokerit pysyisi kurissa.
- Lyhyiden kisojen lämmittelyyn pitäisi panostaa hieman paremmin. Etenkin, jos ei ole saattoajoa alkuun.


Paikalliskisoihin, Zwift kisoihin ja tempoihin yms en juuri valmistaudu, sillä ne palvelevat enemmän treenimielessä kuin lopputulosmielessä. Lisäksi välillä on hyvä kokeilla erilaisilla rasitustasoilla kisaamista yms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi