perjantai 29. lokakuuta 2021

Mittarin lukemat

Fillarissa on mittari jota käytän 💁🏻‍♂️. Omat näytöt on optimoitu mun makuun ja tarpeeseen. Koitan pitää välilehdet minimissä ja etenkin kisoissa näytöt isolla, jotta saa nopealla silmäyksellä riittävästi tietoa. Kaikkea dataa ei tarvitse tietää ajaessa.

tiistai 26. lokakuuta 2021

Treenialueet

Olen käyttänyt noin vuoden verran ”omia” tehoalueitani. Muillakin on ties kuinka moneen eri osaan jaettuja alueita. Perinteisin on 3 alueen jaottelu, jolloin rajoina on aerobinen ja anaerobinen kynnys. Hyvin selkeä ja looginen, mutta varsin karkea. Sitten on enemmän tehomittareiden kanssa käytetty Cogganin 7 portainen.

perjantai 22. lokakuuta 2021

Kypärä / tuska

Mulla on ollu 6v ajan jo Giro Synthe. Ostaessa se oli hienoin ja paras. Oli aikamoinen sattumien summa, kun sain 30v lahjaksi lahjakortin pyöräliikkeeseen. Olin juuri aloittanut uudestaan pyöräilyn. Epäonneksi lahjakortti oli liikkeeseen (Velotema), joka olikin muuttunut paljon. Aiemmin siellä oli paljon proffavaatteita yms. kivaa. Lahjakorttia lunastaessa siellä enää myytiinkin vain Pelagon fillareita 😵‍💫. No pitkien pohdintojen jälkeen tilasivat sieltä mulle tukusta kypärän, joka onneksi oli sopiva. Maksoin melkein tuplahinnan Saksaan verrattuna 😮‍💨. No onhan se kypärä jo maksanut itsensä takaisin.

tiistai 19. lokakuuta 2021

#UlkonaOnIlmasta

Välillä ärsyttää monikin asia 😩. Pitkän aikaa olen pohtinut, että jotain on pakko sanoa insta hastagista #outsideisfree. Suomennettuna free on ehkä eniten vapaa tai ilmainen. Rahan puolesta puolesta ulkopyöräily on kaukana ilmaisesta tai edes halvemmasta kuin zwift. Vapautta ulkona kyllä saa ja piristävää ulkoilmaa. Mutta halvennusta ei.

torstai 14. lokakuuta 2021

Anaerobinen hirviö

Pyöräily on hyvin aerobinen laji, mutta repivyyttä vaaditaan eri tavalla kuin juoksussa tai triathlonissa. Triathlonpiireissä anaerobinen kapasiteetti on suorastaan paholainen. Kaikki pitäisi aina olla aerobista ja ihan syystäkin. Itse seuraan suht tarkkaan W’bal lukemaa, eli ”anaerobista tankkia”. Se on varsin hyvin tutkittu ja mielestäni toimiva suure. Olen monesti selittänyt sen laskentatapaa ja käyttöaiheita.

maanantai 11. lokakuuta 2021

Tiilihommat

Ihmiset ovat jo vuosia keränneet tiiliä (tile englanniksi)Yleensä puhutaan juurikin tiilistä, eikä ruuduista. Kyseessä on siis karttaan tehty 1km*1km (linkki sisältää pitkähkön selityksen) ruudukko ja tarkoituksena käydä mahdollisimman monessa ruudussa, etenkin täysin kerätty yhtenäinen neliön mallinen yhtenäinen alue on olennainen. Eli siis tyhjiä ruutuja ei saa jäädä minnekään. Toisena haasteena on cluster eli alue, jossa joka sivulla on poimittu tiili. Tässä taas yksittäisiä tyhjiä ruutuja saa jäädä, mutta aluetta saa silti kasvatettua. 

perjantai 8. lokakuuta 2021

Lämmön tuotanto

Mistä se lämpö tulee? Tai siis tarkemmin pohdin, et kummasta enemmän: suhteellisesta rasituksesta vai absoluuttisesta tehosta. Tämä siksi, että pukeutumiseen vaikuttaa huomattavan paljon rasitusintensiteetti, jopa eksponentiaalisesti. Tiedossahan on, että ihmisen hyötysuhde on noin 25% luokkaa eli lämpöä tuotetaan aina kolminkertainen määrä tehoon nähden. Mutta kuitenkin yli aerobisen kynnyksen ja etenkin yli anaerobisen ajaessa soijaa pukkaa eri tavalla ja puuskutusta tulee. -Vai kuvittelenko vain?

maanantai 4. lokakuuta 2021

Kisa-analyysi / PMC

Kisa-analyysi PMC suhteen

Kisat on mulla aktiivisen treenaamisen tarkoitus / lopputuote. Eli niiden vuoksi näitä lukuja tuotetaan ja niiden kisojen suhteen peilaan tekemisiäni. Trithlonisteillä keskimäärin paljon tarkempaa ja ohjatumpaa TSS pisteiden keräys, mutta kyllä ne vaihtelevammassa maantiepyöräilyssäkin osviittaa antavat. Kuitenkin hyvä pitää mielessä että erilaiset treenit antaa erilaisia Tss lukemia. Ja kisoista voi tulla normaalilenkkiä huomattavasti vähemmän TSS pisteitä. Etenkin jos kisa on lyhyt ja lenkki olisi pitkä. Kisa kyllä tuntuu jaloissa varmasti pahemmalle. Mutta näissä ei lasketa onko ajettu maksimia ja jalat tyhjäks, vai pitkään ja hartaasti. Hyvä pitää mielessä kuitenkin.