Olen käyttänyt noin vuoden verran ”omia” tehoalueitani. Muillakin on ties kuinka moneen eri osaan jaettuja alueita. Perinteisin on 3 alueen jaottelu, jolloin rajoina on aerobinen ja anaerobinen kynnys. Hyvin selkeä ja looginen, mutta varsin karkea. Sitten on enemmän tehomittareiden kanssa käytetty Cogganin 7 portainen.
Tässä eri jaotteluiden ero. Tärkeimpänä kynnysten sijainti rajalla tai alueen sisällä |
Näissä kahdessa yleisimmässä on omat heikkoudet. Seilerin 3 portaisessa järjestelmässä huono puoli alueiden laajuus. Etenkin yli Anaerobisen kynnyksen menevät suoritukset ”puuroutuu” ja onhan sillä aerobisen kynnyksen alapuolisillakin tehoilla merkitystä. Cogganin versiossa taas kynnykset ovat portaiden sisällä ja etenkin anaerobisen kynnyksen alue varsin iso. Lisäksi molemmissa puhutaan zoneista eli z-alueista ja nämä eri numeroinnit menevät iloisesti sekaisin. Suomessa jos sanoo ajavansa ”tempoa”, niin aika iso osa liittää siihen aika-ajo fillarin eikä sanaa vauhtikestävyys.
Erinomainen puoli perinteisessä Seilerin 3 osan jaottelussa on aerobisen kynnyksen vaikutus, eli se tärkeä raja on yksilöllinen. Sen suhde anaerobiseen kynnykseen nousee harjoittelun myötä, joten ei lainkaan kiveen hakattu %.
Suomeksi
Suomessa on hyvät perinteiset termit eri rasitusalueille. Termejä käytetään myös sujuvasti hiihdossa, juoksussa jne. Nämä ovat toki lähtökohtaisesti sykeperusteiset. Ainostaan MK termistä en tykkää. Jo sana maksimikestävyys on mielestäni oksymoroni. Etenkin kun sitten vielä erikseen puhutaan nopeusvoimasta, kestovoimasta, lihaskestävyydystä…
Pk eli peruskestävyys on fantastinen nimi. Kertoo juuri siitä perustavanlaatuisesta tarpeesta ja ”normaalista” suorituksesta. Samoin VK eli vauhtikestävyys on hyvin kuvaava termi. Paljon parempi kuin englanninkielinen SST.
Haluaisin käyttää enemmän suomen kieltä, mutta lyhennelmät meni nyt näin. Ftp, Vo2 ja max termeille en nasevaa kantasuomalaista sanaa keksinyt. |
Aerobinen kynnys tarkoittaa minulla tässä maksimaalista >3h AP tehoa. Pidemmistä yli 4h kisoista NP kyllä kelpaa, mutta ei lenkeistä. Varsin yksilöllinen prosenttilukema jotain 75-90% välistä.
Max teho on hassu, kun se ei riipu ftp:stä. Varmaan jopa käänteisesti verrannollinen. Eli harrastajalla voi kiri olla 1500w. Kestävyyttä treenatessa se voi hieman kärsiä, eikä ainakaan suhteessa kasva.
Tässä Intervalssista mun omat alueet. Huomaa, että aerobinen kynnys on oma wattilukema, mutta tähä laskettu tietenkin FTP prosentti. Samoin Vo2-alueelle tässä oma henkilökohtainen raja. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi