Nyt vuorossa nopeammat ja vähäpätöisemmät energialähteet. Näillä kuitenkin merkittävä vaikutus lopputulokseen, jos nyt ei triathlonista puhuta. Ja toisaalta hengissä pysymiselle välttämättömiä varajärjestelmiä. Hieman avataan tarinaa fosfokreatiniinista, laktaatista ja ketoneista. Kaikki pyörivät jossain määrin jatkuvasti taustalla. Tietyissä olosuhteissa taas pitävät hengissä. Urheilussa näillä on oma merkityksensä. Lähinnä kovatehoisissa ratkaisevissa ”anaerobisissa” suorituksissa näitä tarvitaan.
maanantai 31. tammikuuta 2022
maanantai 24. tammikuuta 2022
Energiaväylät 1
perjantai 21. tammikuuta 2022
Paastolenkki 👎🏻👍🏻
tiistai 18. tammikuuta 2022
Normipäivä
perjantai 14. tammikuuta 2022
Ruokailuaikataulu
Monessa paikassa, Ilta-Sanomissakin, puhutaan paljon ruokailun rytmittämisestä. Patrik Borg on yksi tunnetuimpia ravitsemusterapeutteja ja hänen luontoja on mukava kuunnella. Hän perusteli Suomalaisten lihavuutta osittain väärällä syömisen aikataululla. Moneen Euroopan maahan verrattuna Suomessa syödään naftisti aamupalaa ja lounaskin voi olla töissä vaillinainen. Tämä johtaa energiavajeeseen, joka sitten kumotaan korkojen kera illasta ja välipaloilla. Vuorokauden energiamäärä on kuitenkin melkoisen vakio, ellei laihduta rajusti. Tämä huomioiden, jos aamupäivällä ei juuri syödä, niin illasta sitten syödään senkin edestä. Tekee huonoa kylläisyyshormoneille, mahan venymiselle ja monelle muullekin asialle. Kunnon aamupalan ja lounaan sijasta helposti tulee naposteltua jotain tai kahvin kanssa siivu pullaa tjms. Näissä on "välipaloissa" kuitenkin energiaa helposti paljon enemmän, tiheämmässä ja epäterveellisemmässä muodossa kuin oikeassa aamiaisessa tai lounaassa. Sitten kun illasta aletaan syömään ja ahdetaan ruokaa, niin helposti menee yli. Ja jos päivällistäkään ei syö kunnolla, niin sitten illasta varmasti tulee syötyä ylimääräistä.
maanantai 10. tammikuuta 2022
Joulukuu
perjantai 7. tammikuuta 2022
Sykkeen nopeus
Kuinka nopeasti syke muuttuu tehon muuttuessa. Sykkeen ja tehon suhteesta olen kirjoitellut jo aiemmin. Kestävyysharjoittelun yksi olennaisista tarkoituksista on fillaroida mahdollisimman kovaa vauhtia mahdollisimman pienellä kropan rasituksella. Seiler puhuukin paljon internal vs external work. Kun matala suhteellinen syke (sisäinen rasitus) antaa riittävästi tehoja (ulkoinen työ), niin ollaan vahvoilla kisoissa.