perjantai 21. tammikuuta 2022

Paastolenkki đŸ‘ŽđŸ»đŸ‘đŸ»

Miten paastolenkki mÀÀritellÀÀn. Miksi nÀitÀ kannattaisi ajaa?
Alle listattuna muutama eri vaihtoehto toteutukselle. Kaikkien tarkoitus on parantaa rasva-aineenvaihduntaa. Toisaalta laihduttaa, sÀÀstÀÀ mahaa oireilulta ja ruokkia "laiskuutta". Osa valmentajista suosittelee. Osa urheilijoista tekee tarkoituksella ja osa "vahingossa". Kannattako? 


1
Tyypillisin ja yleisin on aamulenkki ilman aamupalaa. Tarkemmin on vaihtoehtoja 8-12-16h paastoa. Ideana on saada maksan glykogeenivarannot tyhjentymÀÀn ennen lenkkiĂ€. Lihasten glykogeenivarannot on tĂ€ynnĂ€, mutta maksa yön jĂ€ljiltĂ€ varsin tyhjĂ€ ja samoin maha tyhjĂ€, niin sieltĂ€ ei tule energiaa. Maksan tekemĂ€ verensokerin sÀÀtely toimii siis huonommin. Lihaksissa kuitenkin kohtuullisesti energiaa. 


2
Toinen hieman vastaava keino on kahden lenkin pĂ€ivĂ€. Eli ensin ajetaan normaalisti syöden kovempi varsinainen kova treeni, sit ei juuri syödĂ€ ja myöhemmin vielĂ€ paastolenkki. TĂ€ssĂ€ jĂ€lkimmĂ€inen treeni tehdÀÀn siis glykogeenista tyhjillĂ€ lihaksilla. 

3
Kolmas keino on pitkĂ€ lenkki ilman ruokaa, eli loppuvaiheessa lenkkiĂ€ sekĂ€ maksa- ettĂ€ lihakset ovat tyhjentyneet. TĂ€mĂ€ on nĂ€istĂ€ ehkĂ€ eniten vahingossa tapahtuva bonkkauslenkki. 

4
”Train high, sleep low”. Eli pĂ€in vastoin kuin korkean paikan leirillĂ€. Tosin tĂ€ssĂ€ tarkoitetaan, ettĂ€ illalla treenataan normaalisti, mutta ei syödĂ€ iltapalaa ja kĂ€ydÀÀn nukkumaan lihasten ja maksan glykogeenit tyhjentyneinĂ€

5
Ketoosi tai ylipÀÀtÀnsÀ jatkuvasti rajoitettu hiilihydraattien saanti
 




Plussat

Plussaa paastossa on. ettÀ se pakottaa ajamaan kevyemmin. Se hyvÀ syy olla riuhtomatta jokaiseen ylÀmÀkeen ja vastatuuleen yms. Valtava nÀlkÀ lenkin jÀlkeen ei ole hyvÀstÀ. Jos tulee kova nÀlkÀ, niin sit joko kevyempi tai lyhyempi lenkki.

Verensokeri terveillÀ ihmisillÀ varsin tasainen. Mahasuolikanava tyhjenee hitaasti ja kropassa on kohtuulliset glykogeenivarannot. Lihasten ja maksan glykogeenia myös tÀydennetÀÀn jatkuvasti. NÀiden vuoksi on erilaisia keinoja rajoittaa energiaa eri sÀiliöistÀ. Energian sÀÀtely, eri energiantuottomekanismit ja erilaisiin tuntemuksiin tottuminen on olennaista repivÀssÀ kestÀvyysurheilussa.

Yksi mahdollinen hyöty paastolenkistĂ€ on turvotuksen vĂ€lttĂ€minen. Jos syö "vÀÀrĂ€nlaista®" ruokaa ja on turvonnut olo jolloin lenkin aikana nautittu hiilari ei uppoa, niin silloin paasto voi jopa tuntua paremmalta. Saman tapainen hyöty paastosta voi olla, jos normaalisti syö vĂ€hĂ€ yli puoli tuntia ennen lenkkiĂ€ ja verensokeri ehtii lĂ€hteĂ€ luonnollisesti laskuun juuri lenkin alussa. NĂ€mĂ€ eivĂ€t siis ole hyötyjĂ€ vaan ongelman vĂ€lttelyĂ€.



Twitter IsM mielipide paastolenkeistĂ€đŸ’đŸ»‍♂️ 

Paastolenkin IsM mukaan sopii paremmin niille, joilla energia-aineenvaihdunta ei ole joustava. Eli aloittelijoille ja ylipainoisille. Kilpa(huippu)-urheilijoilla on runsaasti mitokondrioita ja hyvÀ rasva-aineenvaihdunta joten paastolenkkien hyöty on heikompi.


Tutkimus



HyvÀ yleisartikkeli

Jaksottainen ravitsemus urheilijoilla

A Jeukendrup - 2017



Maksan glykogeenimetabolia kestÀvyysurheilun aikana ja jÀlkeen
J Gonzalez - 2016

Maksa tuottaa ja kÀyttÀÀ glykogeenia jatkuvasti pitÀÀkseen verensokerin tasaisena. Monet metaboliset tekijÀt ja hormonit vaikuttavat tÀhÀn. Maksa tuottaa glykogeenia joko suoraan glukoosista tai epÀsuoraan monimutkaisempaa reittiÀ pitkin.
Yön jÀlkeen syöty hiilihydraattipitoinen ateria nostaa pitkÀlti tyhjentyneen maksan glykogeenivarantoja pikkuhiljaa 5h aikana josta suoraa reittiÀ pitkin vain 50% mÀÀrÀstÀ, toistuvat ateriat nostaa suoran reitin osuutta yli 70%:iin

KestÀvyysurheilu lisÀÀ pysyvÀsti lihasten paastoglykogeenipitoisuutta jopa 20-66% verrattuna verrokkeihin.
Tutkimuksssa ehdotetaan, ettÀ kestÀvyysharjoittelu vÀhentÀÀ maksan ja lihasten glykogeenin kÀyttöÀ urheillessa absoluuttisesti ja suhteellisesti parantaen kestÀvyysominaisuuksia. KestÀvyysurheilijat kÀyttÀvÀt huomattavasti verrokkeja vÀhemmÀn maksan glykogeenia anaerobisen kynnyksen tuntumassa

- Urheilu lisÀÀ lihasten sokerisÀilöntÀÀ ja vÀhentÀÀ lihasten+maksan sokerin kulutusta
Lihasten ja maksan glykogeenipitoiduudet paaston jÀlkeen




Paastonneena harjoittelun hyödylliset aineenvaihdunnalliset muutokset
Karen Van Proeyen - 2011

20 nuorta osallistui 6 vk tutkimukseen, jossa puolet ajoi samalla vuorokausienergiamÀÀrÀllÀ, mutta yön yli paastonneena. Molemmissa ryhmissÀ kehitys oli samanlaista vo2max ja 60min aika-ajo +8%. Kuitenkin paastoryhmÀn lihasten oksidatiivinen kapasiteetti parani, lihasten sisÀisen rasvan kÀyttö parani ja verensokeri ei tippunut enÀÀ paastolenkin aikana

- Suorituskyky sama, mutta hyviÀ osalöydöksiÀ






Ruokavalion muutokset kestÀvyysharjoittelun yhteydessÀ
Jeffrey Rothschild - 2018 - Review


Ruokailun ajoitus ja sisÀltö voivat vaikuttaa harjoittelun metabolisiin muutoksiin. Vaikutukset riippuvat kuitenkin harjoitteluhistoriasta, harjoittelua edeltÀvÀstÀ glykogeenitilateesta, harjoitusintensiteetistÀ, kestosta ja harjoittelun jÀlkeisestÀ ravitsemuksesta. Suoria parannuksia ei ole osoitettu, mutta kertynyt tieto ehdottaa, ettÀ harjoittelua olisi hyvÀ tehdÀ erilaisilla hiilihydraattivarannoilla.

- PaastolenkkejÀ olisi siis hyvÀ tehdÀ vÀlillÀ






16h paastoa ja 8 tuntia syömistÀ vuorokaudessa verrattuna 12h molempia. 15 juoksijan tutkimusjoukko. 4 viikkoa kumpaakin ruokavaliota. 16/8 paasto vÀhensi rasvamassaa, ei vaikuttanut muihin osamassoihin, eikÀ vaikuttanut suorituskykyyn (10km kisa ja portaittainen maksimitesti)

- HyvÀ osatulos, suorituskykyyn ei vaikutusta




Paastolenkin vÀlitön vaikutus energian ottoon, -kÀyttöön, nÀlÀn tunteeseen ja GI kanavan hormonitoimintaan verrattuna normaalisti ravittuihin
James Frampton - 2021 - review
Yhteeveto: Aamupaasto ja standardoimaton ateria yhdistelmÀ toi parhaan edun, mutta aiheutti toisaalta nÀlÀn tunnetta ja vÀhensi vuorokauden energian kulutusta. Tutkimuksissa kuitenkin vaihtelua teknisesti ja laadullisesti, heikentÀen katsauksen luotettavuutta.





Yhteenveto


Toisilla paastolenkki tulee luonnostaan. Kiire aamulla yhteislenkille ja aamupala jÀÀ vajaaksi tai sit evÀÀt unohtuu pitkÀltÀ lenkiltÀ jo loppuaika mennÀÀn huuruilla. En kuitenkaan suosittele nÀitÀ vahinkovaihtoehtoja. Jos haluaa tehdÀ, niin 1-2 tunnin aamulenkkiÀ viikossa. TyössÀkÀyvien hieman hankala toteuttaa. ItsellÀ työmatka olisi hyvÀ mahdollisuus, mutta diabeteksen vuoksi hieman suunnittelua vaatisi. Onnistuisi kyllÀ, mutta en nÀe tÀrkeÀksi. Treenien ajaminen tÀrkeÀmpÀÀ ja niistÀ palautuminen. Paastolenkit vaatii kuitenkin ekstrapalautumista rasitukseen nÀhden. HyötyjÀ on tutkimuksissa osoitettu, mutta ei suorituskykyyn, vaan osaoptimointia. Varsinaisen tekemisen parantaminen pienten asioiden nÀpertelyn sijaan on olennaista

Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti

Kommentoi