perjantai 18. maaliskuuta 2022

Sykkeen vaihtelu

Nyt enemmän ajattelin pohtia sykkeen vaihtelua treenien / levon / syömisen / stressin vaikutuksesta. Ei niinkään sykevälivaihtelusta miettimistä. Eronahan näissä on että sykkeessä mitataan sydämen pumppauskertojen määrää minuutissa, kun taas sykevälissä mitataan yksittäisten lyöntien välisen ajan vaihtelua. Mitä rasittuneempi kroppa on, niin sitä vähemmän yksittäisten lyöntien väliset ajat vaihtelee.
 

Sykkeeseen vaikuttavat tekijät voi jakaa kolmeen eri alueeseen.

Fysiologiset syyt
  • Väsymys, kahvi, jännitys, lepopäivä, kadenssi.
Patologiset syyt
  • Sairastaminen. On sitten anemiaa, flunssaa tai sydämen johtumishäiriötä. 
Ympäristötekijät
  • Lähinnä kuumuus, kosteus, korkeus


Miksi matala

Matalaan sykkeeseen ( siis prosenttiosuuteen sykereservistä) pyritään, sillä se kertoo hyvästä sydämen iskutilavuudesta ja tehokkaasta hapen siirrosta lihaksiin. Parasympaattinen hermostus tehostuu ja paljon pitkäkestoisen harjoittelun mukaan tuomia etuja..

Sykettä laskee etenkin väsymys. Leirillä syke saa jäädä loppu kohti vajaaksi ja matalaksi. Ja tämä on ihan fysiologista kuormitusta, josta sitten palaudutaan. Kylmä ja pissahätä omasta mielestä laskee hieman sykkeitä. Matala kadenssi myöskin laskee selvästi sykettä verrattuna samaan tehoon korkealla kadenssilla. Syöminen hieman vaihtelevasti, voi laskea jos oikein sulattelee rauhassa ruokaa. Jos sykettä ei saa nousemaan, niin kertoo yleensä turhan suuresta rasitusmäärästä. 



Kohonnut syke

Etenkin lepopäivän jälkeen syke on korkea tutulla rasituksella. Mutta silloin kyllä tuntuu jaloissakin kamalalle. Monet piristeet kuten kahvi nostaa hieman sykettä, tosin kahvi nostaa suorituskykyä vielä enemmän. Kisajännitys on tyypillistä. Kisastartissa kun katsoo kuskien leposykkeitä, niin hirvittää. Mutta se ei haittaa, kertoo vaan kropan reagoinnista, vaikka ei suurta psyykkistä jännitystä kokisikaan. Ihan jo fiilistely voi nostaa sykettä. Monesti työmatkalla huomaa, kun pohtii jotain kisatapahtumaa, niin syke nousee 10 pykälää ilman rasituksen muuttumista. Samoin kiriin valmistautuminen nostaa sykettä jo ennen minkään asian tekemistä. Normaalia korkeampi kadenssi myös herkästi pitää sykettä hieman korkeampana. Kuumuus nostaa sykettä ja samalla myös rajoittaa jaksamista. Korkeassa ilmanalassa sama vika.



Sairauden merkit

Jos syke selvästi yli oman maksimin, niin olisin huolissani. Vaatii toki jotain muuta kuin rannemittausta. Samoin, jos levossa yli 100 sykkeet, niin olisin huolissani. Rytmihäiriötuntemukset levossa varsin yleisiä, mutta jos niihin liittyy poikkeavuutta aiemmasta, heikkoutta tai muuta oiretta niin jälleen olisin huolissani. Flunssan alkaminen näkyy monilla sykkeen kohoamisena.




Entä sit

Tarvitseeko kohonneesta sykkeestä välittää? Mielestäni tarvitsee, jos syke poikkeaa normaalista. Riippuu tietenkin syystä. Kisajännitys on normaalia, mutta suorituskyky on se mikä ratkaisee. Kisassa rasituksen luonteesta johtuen myös sykkeet koholla ajon aikanakin. En suosittele lepopäivää ennen kisaa sykkeen enkä muidenkaan syiden vuoksi. Samoin kovemmissa vedoissa hieman maksimisykkeet vaihtelee päiväkohtaisesti ja treenin sisällöstä riippuen. Eli jos pystyy ajamaan ja tuntuu hyvältä, niin niistä ei kannata välittää liikaa. Mutta, jos sykkeet poikkeaa normaalista, niin kannattaa pohtia syytä. Yleensä kohonnut syke kertoo kuitenkin jostain. Onko nukkumisessa, stressissä, rasituksessa selittävää. Ja rasitus on hyvästä, mutta jos siitä ei palaudu ennen tavoitetta, niin se on pahasta. 
Yleensä oikein toivon suhteellisen korkeita sykkeitä ja pidän sitä onnistuneen (kovan)treenin mittarina


PS

Twitteristä bongasin, et nyt tuli varmistus ”keksijältä” et homma kuopattu. Tossa oli siis ajatus sykevälivaihtelun perusteella erottaa aerobinen kynnys. Ostin 8€ appin puhelimeen ja kokeilin eri sykepannoilla useamman kerran. Ei toiminut alkuunkaan, ois tarjonnu mulle noin 210w aerobista kynnystä. Ja sekin hyvin vaihtelevasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi