tiistai 22. maaliskuuta 2022

Vuosittaista kehitystä

En paljon tee testejä. Helmikuun alussa Alpe on ollut kertaalleen tapana ajaa kisana ylös. Mun tehoilla se on 44min luokkaa, joten käy FTP testistä. Sillä saa varmistettua kehityksen ja treenien skaalauksen. Vaikka monet sanoo, että pidemmässä testissä teho tasautuu itsestään, niin olen kyllä hieman eri mieltä. Pitää olla aika tarkka näkemys ja toteutus, jotta saa sen mihin pystyy. Ja toki hyvä päivä. Jos tunnin testissä on positiivinen splitti (eli alussa kovempaa), niin lopussa hyydytään aika rajusti. Toiseen suuntaan eli tehon nosto loppua kohti toimii paremmin, mutta ei siinäkään loputtomiin voi tehostaa. Mielestäni kynnys on varsin pieni ja herkkä alue. Yhtään liian kovaa ajaessa laktaatin tasapaino heilahtaa nopeasti ja noutaja tulee. Vähänkin alle kynnyksen ajaessa taas sopiva, liiankin sopiva?
 
Kehitys

2019: 303w,    2020: 311w,     2021: 320w,      2022: 327w
Onhan siinä selvä tendenssi havaittavissa.


Testin onnistumisen arviointi
Korkeuskäyrän pyyhin, kun taas Strava jostain syystä keksi siihen ihan omiaan. Jaoin 5-7min pätkiin varsin sattumanvaraisesti. 


Teho pysyi varsin tasaisena. Syke nousi tasaisesti pikkuhiljaa hyvin rauhassa. Decoupling oli noin 5%. Varsinaisesti ei ole tarkoituskaan olla fysiologisesti tasainen tilanne ja sisällä kyllä tulee melkoinen hiki ja kuumuus. Muutaman kerran kävin hetken aikaa putkelta ajamassa. Hyvin erottuu kadenssikäyrältä ja hieman myös sykekäyrältä. W`bal käyrällä pääsin kohtuulliseen tilanteeseen. Pitkän vedon päätteeksi en ton tyhjempää tankkia odotakaan. Huomionarvoista on viimeisen 4 minuutin 354w teho, joka on todella paljon yli keskiarvon. Tästäkin voi päätellä, että keskipätkän 320w segmentti oli turhaa henkistä hyytymistä.


Tulos

Tänä vuonna olen tehnyt treenit FTP 325w arvion mukaan ja varsin sopivalle vaikuttaa tämän perusteella. Lisäksi olen saanut tehnyt koviakin treenejä läpi. Gorbyssä ja jossain kynnysvedoissa hieman löysäämistä, mutta muut treenit onnistuneet. Ongelma FTP nostossa on Tss laskujen nollaantuminen. Eli samoista treeneistä saa enintään samat pisteet, vaikka olisivat selvästi kovemmilla tehoilla.

Testi kertoo aina jostain jotain. Valmistautumisen osaamisesta, vauhdinjaon osaamisesta, syömisen osaamisesta. Toki myös tehontuotostakin. Mahdollisimman tasainen teho kuitenkin yleensä aina tuo parhaat esille. Samoin mahdollisimman hyvä energiatasapaino valmiiksi. Väsymyksen vaikutus mielestäni hieman kyseenalaisempi. Joskus jumissa jalat kuitenkin antaa hyvin tehoja ulos, joskus toki voi olla liiankin väsynyt. 

Ajoin saman myös helmikuun alussa, mutta silloin testi meni mönkään. Sokerit oli koholla ja energiaa ei ollut tarpeeksi. Lähdin myöskin hakemaan väärää tehoa, muistelin että vanha luku oli 325w ja uutena tavoitteena 330. Niinpä hyydyin ekan vartin jälkeen ja kärsin lopun. Nyt valmistauduin fiksummin ja testi meni helpommin, kun ei tullut täyttä kyykkäystä. 


Ulkona / Sisällä

Ja tämä on siis sisäFTP. Mulla on tosi hankala ajaa kovia treenejä sisällä. Zwift kisoissa vähä helpompi. Ulkona onnistuu kovemmat tehot ja tietenkin treenikausi on pidemmällä ja vo2 treenejä tehty. Ulkona kesäksi voi odottaa historian perusteella +10w. Tehomittari on sama. Ajan sisällä aina tehomittarin kanssa, vaikka traineri näyttää kyl samoja tehoja. En halua yhtään epävarmuuden siementäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi