Tämä teksti on jo 2v vanha, unohtunut hieman epäajankohtaisena. Korjailin muuttuneet kohdat, joita ei juuri kyllä ollut.
Ostettiin kesällä 2019 aikuisille BMX pyörä kun lapset innostui ajelemaan BMX radoilla. Lapsilla ei ole vieläkään virallisia harrastuksia, joten siitä on tullut jonkinlainen ajanviete muun touhuamisen ohessa. Pari edellistä kesää BMX ollut tauolla, kun nuorin lapsi ei ole ollut ”sopivan ikäinen”. Tänä kesänä nuorin (4v) on oppinut lähtemään itse liikkeelle ja ajamaan + jarruttelemaan sujuvasti. Ollaan päästy jätskilenkeille yms. Nyt ollaan sit käyty myös Tupurin pump track radalla. Pienin nauttii siitä valtavasti.
Vaimon kanssa päätettiin, että sama ostaa fillari sokkona, kun ainahan sen saa myytä pois, jos ei kiinnosta. BMX pyöriä oli tosi vähän fillaritorissa, niin ajateltiin, et kauppa käy. Sattui olemaan yksi alennuksessa ChainReactionCyclesissä. Aika naftisti nettikauppoja BMX pyörille. Eikä kovin paljo Suomessakaan mainosteta, vaikka melkoisessa nosteessa laji onkin. Cruiseriin eli 24” päätymisen ajatuksena oli, että se on hieman isompi ja monipuolisempi kuin 20" BMX racing fillari.
Käyttö
Fillarilla on tullut tehtyä tekniikkatreeniä ja esterataa lasten kanssa kotipihalla. Track stand onnistuu jonkin verran. Paikallaan pomppimiset ja kääntyilyt myös. Keuliminen hieman haastavaa, mutta toivotaan edistymistä. Lisäksi ajelua pump track - ja BMX radoillla. Mielestäni on ehdottoman tärkeää, että vanhemmatkin hieman mukana lajissa, ainakin näin pienten lasten kanssa. Vähintään esimerkkinä, kun pyöräilyssä ei ole juurikaan lasten treenejä. Eikä oma mielenterveys kestäisi paikallaanoloa radan reunalla. On muuten yllättävän raskasta ajaa putkelta, pumpata jaloilla kierros toisensa perän täysiä.
Cruiseri on yllättävän iso 24" renkaista huolimatta. Lapset ei yllä sillä ajamaan, ei sit millään. Radalla taas huomaa, miten paljon kankeampi 24" on verrattuna BMX racing 20" pyöriin verrattuna. Kerran testasin toisen isän fillaria ja meinasin lentää radalta kun oli pidemmät välitykset ja paljon nopeampi mutkissa ja töyssyissä. Eli jos on aikomusta ostaa, niin kyllä se virallinen 20” on ehkä parempi.
Välityksiä en ole alkanut vaihtamaan, sillä lasten kanssa helpompi kun ei kulje liian kovaa ja vähentää ehkä loukkaantumisriskiäkin. Nyt jos saisin päättää, niin saattaisin kyllä ottaa 20" fillarin. Tässä oli ajatuksena olla hieman monipuolisempi "helpompi" käyttää kuin pienempi.
Eri radat
Nyt vois jo uskaltautua pump trackiltä isommille BMX radoille kokeilee. Kaarinassa on hyvä pikkuinen. Turussa hieman virallisempi. Espoon Matinkylässä ollaan käyty myös. Turun rata on mukavan helppo ja iso. Aikuisten on helppo ja kiva ajaa siinä. Kaarinakin toki ok. Etenkin, kun nyt etuhylly rakennettu paremmaksi. Matinkylä oli aikamoisen iso ja muutama vuosi sitten lapset suorastaan pelkäs sitä.
Tupurin pump trackissä hieman vikana sekavuus. Eli isommat lapset menee mistä sattuu, kun hyvin vapaaksi ajosuunnat tehty. Eli ei mitään selvää reittiä. Paljon scoottaajia myöskin. Suurin ongelma radalla on pieni pihistely. Tehty tosi hienosti, mutta radan päälle hyllyjä ei ole asfaltoitu juuri lainkaan. Noin 20cm lisätilaa olisi lähes ratkaiseva parannus. Omalla pyörällä en ole uskaltanu hyppiä (pyörästähän se on kiinni 😝). Pump trackilla hieman pitkiä ja teräviä hyppyjä tarjolla. Turun BMX radalla ekaan boxiin saan 10cm! ilmaa, mutta en kyllä uskalla sen enempää. Osana selitystä toki isompikokoinen ja kankeampi cruiser ja lisäksi hieman lyhyt välitykset eli vauhti jää väkisin vajaaksi.
Varusteet
Lapsille ei oo ostettu BMX fillareita. Omilla yleispyörillä ovat ajaneet. Satulaa koitettu laskea tai ottaa yhtä kokoa pienempi pyörä BMX radalle. Pitkät halvat vaatteet melko ehdottomat ja ajohanskat, kun vahinkoja sattuu. Oikeat BMX suojavaatteet olis varmasti hyvät, mutta vauhdit ei ehkä aivan vaadi niitä.
Lapsilla on iso kasa maantievaatteita, kun niitä Kiinasta tullu joskus tilailtua ja saatu serkuilta vanhoja. Maantiepyörää ei ole aikomustakaan ostaa lapsille. BMX on hauskaa, mutta MTB ehkä kaikista monipuolisin laji lapsille. Maantiellä hieman vaarallista pienten lasten kanssa. Ja maantiepyörällä ei voi tehdä mitään muuta kuin ajaa maantiellä. Maastopyörällä voi tehdä kaikkea. Lapsilla Islabikes yleispyöriä ja viimeisimpänä KUbikes fillari, jossa aavistuksen leveämmät renkaat ja maastomaisempi. Näillä on kevyt ajaa asfaltilla, hiekkatietkin sujuu. Maastossakin ollaan käyty hieman. Eli näillä pyörillä ei ole juuri rajotteita.
Nyt ollaan käyty eri yhdistelminä jätksi-, kauppa- ja uimalenkeillä |
Ekana kotikisat, sit Liedon kisat tältä vuodelta. Alempana Kankaanpään kisat viime kesältä ja maastopyöräilyt viime kesältä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi