sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Kisa vs kynnysveto

Tuli mieleen pohdinta korkean sykkeen ylläpidosta verrattuna tasatehon ylläpitoon. Ja nyt ei ole kyse kevyestä pk ajelusta vaan maksimista. Olen korvannut heikkoina hetkinä FTP vedot zwift-kisoilla. Tyyliltään zwift kisat on todella tasatehoisia eli voisi kuvitella toimivan. Henkisesti itsensä ylittäminen on helpompaa, kun muut pakottaa. Kisat on pidempiä kuin vedot ja vieläpä ilman välitaukoa.  
Tietenkin hieman sama koskee vo2max vetoja eli tekeekö tasateholla vai kovalla alulla/Tabata -tyylisesti.

Mutta
Jos katsotaan kisan tehosisältöä, niin kisasta itse kynnystä ei välttis löydykään kovin paljoa. Vaikka repimistä ei tule kuten ulkona kisoissa, niin hieman pidempiä vo2max tehoilla ajettavia mäkiä sitäkin varmemmin. Erkillä ajaessa taas tehot ja kadenssi hyvin staattiset. Jos ERG ottaa pois päältä, niin vastus on silti tasainen (ympäristö ei vaikuta), mutta vaihteilla ja kadenssilla voi hieman säätää tehoja fiiliksen mukaan. Ehkä marginaalisesti parempi tapa on käyttää flatroad=0 (treeni päällä, keskitehot näkyy ja ympäristö vaikuttaa vastukseen. ERG pois päältä kuitenkin). Kolmas keino on hyödyntää ylämäkiä. Epic KOM, Innsbruck, vaihtuvat climb portal mäet toimivat 10-30min vedoissa hieman kuntotasosta riippuen. Alpe ja Ventoux sit hieman pidempiä. Ylämäkeen helpompi henkisesti varautua, kun loppu on tiedossa ja toisaalta vastus vaihtelee hieman ja putkelta ajaminen "hyväksyttävämpää".
 

Datatodennus

ERG kanssa ajaessa tehot ei heilu ja selvästi kertymät vain ja ainoastaan FTP ja tauolla sitten toki pk1. Syke nousee hitaasti ja on vasta ekan 10min vedon lopulla kynnyksen tietämillä, toisessa vähä aiemmin. Kertymässä 13min >155bpm. Ja tota sykekertymäpalkkia katsoessa hieman epäilen sen luotettavuutta, kun ~158-165 palkit aika matalat…


Zwift-kisa on pitkälti pk2-VK ajelua, jurnutusta siis. Kynnyksen yläpuolella käydään pidempinä tasaisina suorituksina ylämäissä ja sitten ajetaan sen minkä pystyy. Syke pysyy repimisen vuoksi koholla.
Sykkeestä 25min >155bpm



Kumpi vai kampi
Treenit aina tehoperusteisesti, mutta sykkeen perusteella vahditaan skaalausta ja kropan vastetta. Olen harjoitusvasteen kannalta ehdottomasti tasatehon puolella. Mutta kisat taas ei ole tasatehoa, vaan maksimisykettä. Silti kisoihin kannattaa aina treenata fysiologiaa. Syke ei vie fillaria eteenpäin. Se kertoo lähinnä kropan väsymisestä. 

Treenin sisällön suunnittelu ja toteutuksessa haetaan kurjuuden minimoinnista vaihtelevuudella ja yksilöllisten mieltymysten mukaan. Samat lainalaisuudet koskee ulkotreenejä ja Zwiftissä ajamista. Tietenkään ulkona ei oo pitkiä ylämäkiä tai treenikisoja. Kisanomaisia yhteislenkkejä voi olla ja vastatuulta toisinaan. 
Over/Under treeneistä en tässä nyt maininnut mitään. Ne on kamalia, eikä niissä oo varsinaista kynnystä yhtään. En suosittelen yhtään, ellei sit halua kehittyä ja olla kova kuski. Näissä tarkoitan vain vähän yli kynnyksen ja vain vähän alle kynnyksen olevia harjoituksia. Kovaa hommaa, mutta jos kroppa kunnossa, niin hyvästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi