Voimaharjoittelun eduista on ollut jo vuosia tietoa ja sitä suositellaan aina ja monessa paikassa. Perehdyn nyt muutamaan tutkimukseen ja juttuun asiaan liittyen. Toteutusmahdollisuuksia on paljon. Aika monella voimaharjoittelu vaan jää pyöräilyn jalkoihin 😏.
Ongelmana tässä, kuten muissakin asioissa, on ajan käyttö ja kuormittavuus. Eli useimmilla on rajallinen määrä aikaa käytettävissä ja salitreeni on pois pyöräilystä. Tuleeko salitreenistä riittävästi hyötyä korvaamaan rajallinen pyöräilymäärä. Toisaalta maksimivoiman harjoittelu myöskin kuormittaa ja kangistaa lihaksia enemmän kuin pyöräily. Eli treenin hyödyt ja haitat kannattaa huomioida. Tämän vuoksi useimmat tekevät voimatreenit lähinnä talviaikaan, jolloin pyöräilyaika hieman vähäisempää luonnollisista syistä.
Pyöräilyn lisääntyessä omat reidet tuntuu kaventuneen ja maksimikirin tehot ei ole ainakaan nousseet. Minuutin tehossa ei valittamista, mutta vääntäminen tekee pahaa ja mieluummin ajan korkealla kadenssilla. Tietenkin sama vika on kaikilla, mutta itse ajattelin kokeilla toisiko pieni voimaharjoittelu hyötyä, kun sitä niin paljon suositellaan ja tutkimusnäyttö varsin vahvaa.
Millaista voimaharjoittelua sitten pitäisi tehdä
Voimaharjoittelua tehdään useimmiten salilla vapailla painoilla. Oma versio on tietenkin aivan jotain muuta, sillä ajankäytön optimointi on lähellä sydäntä. Fillarilla yhden jalan pyörittelyt ja matalan kadenssin treenit ei ole varsinaista voimaharjoittelua, mutta niitä tulee hieman aiempaa enemmän. Entiseen malliin teen myöskin punnerruksia, vatsalihaksia, leuanvetoja yms. Nyt uutena keksintönä sitten vaimon pump tangon kanssa tehtävät hypyt. Tässä yhdistän varsin maksimaalisen voimankäytön ja räjähtävyyden. Jaloissa sitä lisävoimaa tarvitaan. Yläkroppa lähinnä tuo tukea ja siellä voimaa on toistaiseksi ollut riittävästi. Näissäkin on sama, mikä monessa muussa, että aloitus on kaikista hankalinta.
TrainerRoad Ask a Cycling Coach 277 - Why Weightlifting Can Improve Your Muscular Endurance
- Hyvä, lyhyt 15min pätkä. Kertoo voimaharjoittelun hyödyistä
Lihasvoiman hyödyt:
- Parantaa kestävyyttä
- Parantaa pyöräilyn hyötysuhdetta
- Jää voimareserviä. Minuutin teho ei voi korkeampi kuin maksimiteho. Eli ylimääräinen voima voi auttaa nostamaan muiden tehoalueiden kattoa
- Vähentänee loukkaantumisriskiä
- Ei nosta painoa/lihasmassaa, oikein tehtynä
Suositelluin versio kestävyysurheilijoille voiman hakemiseen on 1-5 toistoa kovemmilla painoilla, pitkät tauot sarjojen välissä. Tauko vähintään 3 minuuttia. Tauon aikana saa tehdä yläkropan treeniä tai muuta kevyempää liikkuvuusharjoittelua. Suoritusta ei aivan loppuun asti, vaan hieman pelivaraa turvallisuudenkin takia on syytä jättää. Ideana saada nopea liike, paluu voi olla hitaampi.
Suosituksena on tehdä laajempia liikkeitä, Ei niinkään yhden nivelen nytkytyksiä laitteella.
Tutkimusdataa:
Review 2013 Rønnestad - Voimaharjoittelun optimointi pyöräilyn ja juoksun kestävyysominaisuuksiin
Sekä nopeatempoinen räjähtävä voimaharjoittelu, että raskailla painoilla tehtävä harjoittelu auttaa juoksussa, mutta pyöräilyssä suurilla painoilla tehtävä voimaharjoittelu on näistä tehokkaampaa. Tulokset vo2max ja AnA kynnyksen paranemisesta ovat selvät juoksussa, mutta pyöräilyssä hieman ristiriitaisia. Yhdeksi vaikutusmekanismiksi arvellaan myöhäisempää mukaanoton tarvetta hyötysuhteeltaan heikommille tyypin II lihassoluille.
Kaksi ryhmää: kontrollina pelkkä kestävyysharjoittelu (kestävyys) ja interventiona kestävyys+voimaharjoittelu (voima). Harjoittelua 16vk.
Maksimivoima ja lihassupistuksen nopeus kasvoivat 12-20% voima-ryhmässä, mutta ei kestävyys-ryhmässä. Vo2max ei muutosta tai eroa. Pyöräilyn hyötysuhde (teho / hapenkulutus aerobisella kynnyksellä) parani molemmissa ja oli lopussa saman verran. 5 min tehoissa molemmissa parannusta, mutta ei eroa ryhmien välillä. 45 min testissä sen sijaan parannusta 8% voima-, mutta ei kestävyys -ryhmässä. Tyypin IIa lihassolujen määrä kasvoi voima-ryhmässä. Ei muutosta lihasten kokoon tai kapillaareihin. Eli voimatasot nousi ja 45min suoritus parani ilman haittoja voimailua sisältäneessä ryhmässä.
16 pyöräilijää jaettiin kahteen ryhmään. Kontrolliryhmä teki normaalin harjoittelunsa ja Voimaryhmä teki lisäksi 4 kertaa 4 toiston sarjan puolikyykkyä maksimipainoilla 3 kertaa viikossa 8 viikon ajan. Voimaryhmällä oli merkittävä parannus maksimivoimassa (14,2%), supistusnopeudessa (16,7%), pyöräilyn hyötysuhteessa (4,8%). Time to exhaustion parani verrattuna ennen intervention alkua määritettyyn kynnystehoon (17,2%). Ei eroa vo2max:ssa tai painossa. eli selvät hyödyt maksimivoiman harjoittelusta kestävyysurheiluun ja sitä suositellaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi