maanantai 9. marraskuuta 2020

Gravelkumit

Alkutalvesta ja syksystä vaihtelun vuoksi olen tykännyt ajaa GG fillarilla ihan oikeita maastopolkuja ja vähemmän hiekkateitä. Olen junnuna ajanut paljon maastopyörällä ja se olikin päälajini vielä 16v luokassa. Maastoajotekniikka on kohtuullista, joten GG fillarilla pääsee varsin kivasti ajelemaan polkuja. Pahimmat juurakkohelvetit nyt ei oo kivoja, mutta eipä ne oikein millään fillarilla kovin kivoja ole. 


Renkaina maastossa ja hiekkateillä on ensiasennuksena tulleet Panaracer Comet Hardpack jäykkäkylkiset ja melko painavat renkaat. Tuntuvat kyllä rullaavan aika hyvin ja pitokin kohtuullinen. Leveyttä on 40mm ja ilmatilaa suhteellisen paljon. Vanhoihin aikoihin verrattuna ei kovin iso ero Continental explorer supersonic 1,8" kisarenkaisiin tai Maxxiksen vastaaviin lähes semi-slickseihin loppupeleissä ole.

Seuraavana suunnitelmissa mahdollisesti Continental Terra Speed,  Panaracer GravelKing SK,  Schwalbe G-One Bite Performance tai WTB Riddler. Eli siis kevyt kuvio ja hieman reunanappulaekstraa. Toisaalta kapeat CX kumit cyclocrossin ajamista varten olis kivat. Ja toisaalta maastoon taas jotku lähemmäs 50mm kumit vois olla kivat. En kuitenkaan haluaisi autotallia renkailla täyttää. Niinpä joku semisliksi tyyppinen gravel ratkaisu toimii kohtuullisesti hiekalla ja maastossakin.

Maastosta siirryn hiekkatiepainoitteiseksi kun sille tuntuu, yleensä vuoden vaihteessa viimeistään. Viime talvena en tainnut ajaa juuri yhtään lenkkiä lumella, mutta mudassa ja jäällä sitäkin enemmän.  Hiekalla on käyttänyt samoja renkaita kuin maastossakin. Välillä työmatkoilla ajan hiekkateillä 32mm slikseillä. Ja se ei ole kivaa, ilman mitään kuviota ja reunanappulaa renkaat on tosi levottomat mutkissa. Pienikin kuvio ja lisäilmatila auttaa ihmeellisesti. Painetta maastossa pidän noin 2,5bar ja hiekalla pidän noin 3bar. Tosin en pumppaa renkaita kovin usein, joten päiväkohtainen paine vaihtelee. Ei ole läpi vielä lyönyt kuitenkaan. 

Kevään tullessa laitan alle 32mm Schwalbe Durano renkaat. Näillä on hyvä ajaa pyöräteillä työmatkaa ja maantiellä viikonloppulenkkiä, ennen kuin siirryn täysin maantiepyörään. Renkaat on aika paskat, painavat, jäykät ja rullaavat enintään kohtuullisesti. Mutta ne oli halvat ja kestäneet toistaiseksi hyvin. Työmatkoja varten kestävyys on tärkeää. Continentalin GatorSkin olisi ollut valintani, mutta nämä olivat puolet halvempia. Ehkä sit seuraavaks. Kertaakaan ei oo tainnu vielä puhjeta  🤞🏻. Näissä slikseissä pidän 4bar verran painetta. Vähempikin riittäisi, mutta sitten jo alkaa tuntumaan lötkölle ja tukevuus kärsii.

Viime talven ajoin pelkällä etunastarenkaalla, kun kunnon talvea ei tullut lainkaan. Edessä on Continentalin ContactSpike 240 42mm. Tämä rengas on kyllä ollut todella hyvä. Rullaa hyvin, nastoja reilusti, lumipito toki vielä selvittämättä. Taakse on valmiina Terrene Griswold 37mm. Siinä on kuviota enemmän, joten ajattelisin, että se puree ja pitää paremmin lumellakin.

Nyt kun hommasin toiset kiekot GG pyörään, niin valinnanvara laajeni huomattavasti. Eli pystyn pitämään jatkuvasti työmatkoille sliksejä alla ja vaihtamaan suhteellisen nopeasti toisen kiekkoparin maastorenkailla. Suurin syy toiseen kiekkopariin oli kuitenkin talven nastarenkaiden tarve. On raivostuttavaa joutua päättämään valmiiksi, kummilla renkailla ajaa ja sitten joutua kärsimän pitkään hyvällä tiellä nastarenkaista turhaan.

Uudet kiekot on hyvin samantapaiset kuin vanhatkin. Tosin 300g kevyemmät. Osa erosta tulee kevyemmästä XT pakasta vs Sram rival. En ottanut "fiksumpaa" leveää vannetta. Vanha 19mm leveys on riittänyt ja näissä oli samalla olla mahdollisesti varakiekot maantiepyörään, jos joskus levyjarrut hankin. 19mm riittää juuri ja juuri nykyiseen käyttööni gravel ajelussa. Leveissä 24mm sisälevyisissä vanteissa olisi voinu tulla jo yhteensopivuusongelmaa 25mm maantiekumien kanssa... 


PS

Knoppina olen aina tykännyt GG fillaroinnista. Ajoin jo Cannondalen r500 alumiinifillarilla (oli sentään kuitukeula) sekä maastossa että maantiellä. Se oli uskomattoman monipuolinen fillari. Ajoin sillä mutaman elite kisankin. Lisäksi ajoin syksyllä 2007 MTB yhteislenkkejä Turussa. Hieman muut katsoivat kieroon, kun tulin succiksissa maantiepyörällä, mutta hyvin siellä meni. Fillariin mahtui Hutchinssonin 30mm CX renkaat hieman puukotettuna. Samoin talvella sain mahtumaan Bilteman halpis nastakumit puukotettuna eteen. Renkaiden korkeus oli liikaa maantiepyörän jarruille, mutta pienellä "esikulutuksella" renkaat mahtui pyörimään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi