Iǹigo San Millán - INSCYD
Z1 - palauttava 1-2/vk, (yksi täysi lepopäivä)
Z2 - Fatmax - Lähellä aerobista kynnystä. 3-4/vk treenikaudella, 2-3/vk kisakaudella
Z3 - Välimaata, glukoosin käyttö lisääntyy reilusti.
Z4 - Kynnys, laktaatin muodostus lisääntyy, rasvanpoltto loppuu, z4+5 - 1 /vk
Z5 - Välimaa
Z6 - Täysin anaerobinen energiantuotto 0-1/vk
Adrew Coggan - Joe Friel - Trainerroad - Fascat
Täytyy tunnustaa, etten ole edes lukenut Training and Racing with a Power meter 🙈 enkä Training Bibleä. Nämä tyypit on Sweet Spotin takana pitkälti. Muuten perinteistä harjoittelutyyliä. Training Peaksin - WKO5 yms taustalla. Hyvin paljon kirjoja myyneitä valmentajia. Aloittaneet tehomittarien käytön yleistämisen ja nämä kirjat ovat hyviä perusteoksia tehomittarin käytölle. Cogganin ja Allanin keksinnöstä käytetään FTP perusteista tehon mukaan jaoteltua z7 järjestelmää. Hyvin tarkkaan jaoteltu ja nykyään eniten käytössä oleva Z-järjestelmä. Itsekin sanoo, ettei ole tarkkaan fysiologian mukaista vaan enemmän valmennuksellisesti jaoteltu alueet. SST on siis treenaamisen kulmakivi ja ajatus, että siinä saadaan mahdollisimman paljon aikaa kovalla teholla mahdollisimman pienellä rasituksella verrattuna esimerkiksi kynnystreeniksi. SST on kuitenkin yli aerobisen kynnyksen, joka erottaa tämän muista.
Näistä eri treenimetodeista ehkä epätieteellisin. Siis varsinainen tutkimusnäyttö heikoin. Monilla urheilijoilla käytännössä kuitenkin hyvin toimivaksi osoitettu.
Stephen Seiler - 80/20
Aktiivinen ja paras esiintyjä näistä kaikista herroista. Puhetta kuuntelisi vaikka ilman mitään sanomaa 😚. Seiler on perinteisen Norjalaisen treenimetodiikan kannalla. Hänen tutkimuksensa alkoivat seuraamalla olympiamitalistien treenaamista. Siitä havaittu, että kevyttä treeniä paljon ja kovaa treeniä vähemmän. Kova on usein todella kovaa 4-8min Vo2max treeniä. Ja kevyt ajo on reilusti aerobisen kynnyksen alapuolella. Treenimetodiikka toimii myös harrastajilla. Harjoitusalueet jaetaan vain kolmeen osaan, jotka jaetaan vain aerobisen ja anaerobisen kynnyksen mukaan. Kynnysten välistä ajoa ei juurikaan suositellaan.
XERT - W'bal - PF Skiba
review W' balTreenit pitkälti energiamäärien kJ ja W'bal (MPA) mukaan. MPA on XERT:in termi samalle asialle, ilmaistaan vaan absoluuttisena tehona eikä energiamääränä.
Treenit muodostetaan W'bal avulla ja ne muuttuu hieman lennostakin sen perusteella. Eli ei tavoitellakaan tiettyä kestoa, vaan tiettyä MPA taso ja muutosta. Kun rajan saa rikottua, niin saa Breakthrough ilmoituksen, eli ennätykset on silloin parantuneet.
Linkkejä aiheeseen:
https://www.trainerroad.com/forum/t/inigo-san-millan-training-model/43552?page=27
https://www.highnorth.co.uk/articles/lactate-testing-cycling
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi