Ajatuksen juoksu oli tässä vähän sama kuin aiemmassa lämmön tuotossa. Miten hengitys (lue hapen kulutus) muuttuu eri kunto- ja rasitustasoilla. Jos ajetaan alle aerobisen kynnyksen, niin pitääkö 300w tehoilla ajavan ammattilaisen pystyä puhumaan puuskuttamatta kuten 100w tehoilla ajavan aloittelijan. Keuhkojen tilavuus on melkoisen vakio. Eroa löytyy kuitenkin huomattavasti hapen kuljetuksen ja käytön tehokkuudesta. Lämpöähän tuotetaan varsin suorassa suhteessa tehoon, ei koettuun rasitukseen.
Löysin lopulta muutaman tutkimuksen hapen kulutuksesta eri tehoilla
Tutkimuksissa käytetty Talk Test: (Tarkkaa luettua tekstiesimerkkiä en löytänyt)
Koehenkilöt lukevat ääneen tekstin pätkän rasituksessa ja arvioivat puhettaan itse: ”onnistuu mukavasti”(+TT), ”epävarmaa” (+/- TT), ”ei onnistu mukavasti” (-TT). Tekstin määritelmää en löytänyt, ilmeisesti vaihteleva.
Hapen sisäänhengityksen ja tehon epälineaarinen suhde kovassa rasituksessa
1995 - Zoladz
Kevyessä ja kohtuullisessa rasituksessa hapen käyttö on hyvin lineaarisessa suhteessa tehoon. Happea hengitetään aiempaa suhdetta enemmän, kun mennään yli anaerobisen kynnyksen.
Ylemmässä kuvassa laktaatit 80rpm teholla ja alemmassa sitten happi 80rpm kadenssilla. Sama testi, ylemmässä X-akselissa teho ja alemmassa aika. |
1997 - D. C. Poole
Kohtalaisessa (<AnK) rasituksessa ja nopeasti tehostuvissa testeissä keuhkojen Vo2 lisääntyy lineaarisesti työmäärän mukaan (noin 9-11 ml O2/W/min) sopien teoreettiseen lihasten tehokkuuteen (noin 30%). Kovemmassa rasituksessa Vo2 hidas komponentti taas lisää hapen kulutusta ja suhde ei enää lineaarinen. Pieniä lihasmääriä rasittavissa lajeissa lihaksen verenkierto on ratkaisevassa osassa, kun taas koko vartalon lajeissa yleinen hapen siirto merkittävämpää.
Tarkoitus oli testata TT toimivuus myös huippukuntoisilla kilpapyöräilijöillä (vo2max 66ml/kg/min). Talk Test toimii varauksin. Tutkimuksessa havaittiin, että alle anaerobisen kynnyksen pystyy puhumaan +/+ ja kun puhe muuttuu vaikeaksi -/- niin vasta sitten ollaan hyvin lähellä kynnystä. Kovakuntoisilla siis puheen epämukavuus tulee hieman muita myöhemmin. Eron ajateltiin johtuvan lähinnä kovaan rasitukseen tottumisesta. Eli ei ole poikkeuksellisen vaikeaa kommunikoida, kun treeneissä ja kisoissa joutuu yhtämittaa ajamaa maksimia. Hieman selitystä myös anaerobisen kynnyksen prosentuaalisesta erosta maksimiin.
Eli kun kunto on kova, niin vasta anaerobisella kynnyksellä loppuu puhe.
2021 - De Lucca L
Terveillä ja sydänsairailla aikuisilla miellyttävä puhuminen on mahdollista harjoitellessa alle anaerobisen kynnyksen. Ja puhuminen muuttuu vaikeaksi kynnyksen jälkeen. Eli Talk Test on tutkittu, luotettava, käytännönläheinen ja halpa keino ohjata harjoitusintensiteettiä kilpaurheilijoilla, terveillä aikuisilla ja sydänsairailla
Yhteenveto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi