tiistai 23. marraskuuta 2021

Happi / Teho

Ajatuksen juoksu oli tässä vähän sama kuin aiemmassa lämmön tuotossa. Miten hengitys (lue hapen kulutus) muuttuu eri kunto- ja rasitustasoilla. Jos ajetaan alle aerobisen kynnyksen, niin pitääkö 300w tehoilla ajavan ammattilaisen pystyä puhumaan puuskuttamatta kuten 100w tehoilla ajavan aloittelijan. Keuhkojen tilavuus on melkoisen vakio. Eroa löytyy kuitenkin huomattavasti hapen kuljetuksen ja käytön tehokkuudesta. Lämpöähän tuotetaan varsin suorassa suhteessa tehoon, ei koettuun rasitukseen. 



Löysin lopulta muutaman tutkimuksen hapen kulutuksesta eri tehoilla

Tutkimuksissa käytetty Talk Test: (Tarkkaa luettua tekstiesimerkkiä en löytänyt)

Koehenkilöt lukevat ääneen tekstin pätkän rasituksessa ja arvioivat puhettaan itse: ”onnistuu mukavasti”(+TT), ”epävarmaa” (+/- TT), ”ei onnistu mukavasti” (-TT). Tekstin määritelmää en löytänyt, ilmeisesti vaihteleva.


Hapen sisäänhengityksen ja tehon epälineaarinen suhde kovassa rasituksessa
1995 - Zoladz

Kevyessä ja kohtuullisessa rasituksessa hapen käyttö on hyvin lineaarisessa suhteessa tehoon. Happea hengitetään aiempaa suhdetta enemmän, kun mennään yli anaerobisen kynnyksen.

Ylemmässä kuvassa laktaatit 80rpm teholla ja alemmassa sitten happi 80rpm kadenssilla. Sama testi, ylemmässä X-akselissa teho ja alemmassa aika.





Hapenottoa määräävät tekijät ja niiden vaikutus testaamiseen
1997 - D. C. Poole

Kohtalaisessa (<AnK) rasituksessa ja nopeasti tehostuvissa testeissä keuhkojen Vo2 lisääntyy lineaarisesti työmäärän mukaan (noin 9-11 ml O2/W/min) sopien teoreettiseen lihasten tehokkuuteen (noin 30%). Kovemmassa rasituksessa Vo2 hidas komponentti taas lisää hapen kulutusta ja suhde ei enää lineaarinen. Pieniä lihasmääriä rasittavissa lajeissa lihaksen verenkierto on ratkaisevassa osassa, kun taas koko vartalon lajeissa yleinen hapen siirto merkittävämpää.






2015 - B. Gillespie


Tarkoitus oli testata TT toimivuus myös huippukuntoisilla kilpapyöräilijöillä (vo2max 66ml/kg/min). Talk Test toimii varauksin. Tutkimuksessa havaittiin, että alle anaerobisen kynnyksen pystyy puhumaan +/+ ja kun puhe muuttuu vaikeaksi -/- niin vasta sitten ollaan hyvin lähellä kynnystä. Kovakuntoisilla siis puheen epämukavuus tulee hieman muita myöhemmin. Eron ajateltiin johtuvan lähinnä kovaan rasitukseen tottumisesta. Eli ei ole poikkeuksellisen vaikeaa kommunikoida, kun treeneissä ja kisoissa joutuu yhtämittaa ajamaa maksimia. Hieman selitystä myös anaerobisen kynnyksen prosentuaalisesta erosta maksimiin.

Eli kun kunto on kova, niin vasta anaerobisella kynnyksellä loppuu puhe.




Talk Test -yksinkertainen keino määrittää laktaattikynnyksiä pyöräilyssä
2021 - De Lucca L

Tutkimuksessa havaittiin että Talk Testin +/- vaiheella saadaan yksinkertaisesti arvioitua anaerobinen kynnys terveillä miehillä pyöräilyssä.
Teho ja syke aerobisella kynnyksellä (88w/115bpm) oli selvästi matalammat kuin viimeinen TT +/+ vaihe. 
Teho ja syke anaerobisella kynnyksellä laktaattien puolesta (169w/157bpm) oli vastasi TT +/- vaihetta. 



Talk Test - käytännöllinen apuväline rasituksen arviointiin ja ohjaamiseen
2014 - REVIEW

Terveillä ja sydänsairailla aikuisilla miellyttävä puhuminen on mahdollista harjoitellessa alle anaerobisen kynnyksen. Ja puhuminen muuttuu vaikeaksi kynnyksen jälkeen. Eli Talk Test on tutkittu, luotettava, käytännönläheinen ja halpa keino ohjata harjoitusintensiteettiä kilpaurheilijoilla, terveillä aikuisilla ja sydänsairailla



Yhteenveto
Talk Test on suhteellisen hyvin tutkittu eri kuntoisilla ryhmillä. Kohtuullisen puhumisen ja huonon puhumisen taso asettuu anaerobiselle kynnykselle. Kovakuntoisilla jopa suhteellisesti kovemmalle teholle kuin huonokuntoisilla. Eli vaikka hapenkulutus on huomattavasti kovempi ja keuhkojen koko samaa luokkaa, niin silti hapen kuljetus ja käyttö niin paljon tehokkaampaa, että puuskutuskynnys on jopa korkeampi. Suomeksi ”pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta” toimii hyvin, mutta puheen määrästä riippuen ei kyllä välttämättä olla alle aerobisen kynnyksen, vaan anaerobisen kynnyksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi