maanantai 8. marraskuuta 2021

Suomalaiset Youtube -videot

Youtubesta löytyy nykyään kaikki. On kyse sitten potilasmateriaalista, musiikista, elokuvista ja kotivideoista. Hupipuolelta jonkin verran suomenkielistä pyöräilysisältöä. Varsinaista valmennustieouttakin löytyy ilahduttavasti muutamalta kanavalta. 


Sisältöjärjestyksessä parhaimmasta alkaen:

Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskuksen TV

Paljon erinomaisia esityksiä. Etenkin urheilijoiden henkilökohtaisten valmentajien selostuksia yms.


Liikuntalääketieteellinen Seura

Hyviä videotallenteita konferensseista yms.


Suomen Pyöräily

Paljon tiedotteita, mutta myös nyt noi valmentajafoorumit löytyy täältä


Bonuksena: R5 Atheltics and Health

Tänne nyt näköjään alkanut tulemaan Podcasteista videoinnit. Lisäksi mainiota vanhoja videoita yms.


Otin muutamia (mun mielestä) mielenkiintoisia poimintoja esityksistä 


Liikuntalääketieteellinen seura: Hiihtäjien ja ampumahiihtäjien testaus Ruotsissa - Marko Laaksonen





Toi oli hyvä video Ruotsin järjestelmästä. Lähinnä siis testauksesta. Siellä arvioidaan vaan laktaatit 2 ja 4mmol ja niillä mennään. Ei ehkä niin fysiologinen kuin suomalainen laktaattiarvio, mutta noinhan se maailmalla tehdään. Ja toisaalta huomattavan paljon yksinkertaisempi ja toistettavampi

Sit tuolla ihan fiksu erillinen kevyempi sub max testi. En tosin ihan ymmärrä miksi minuutin tauot portaiden välissä. Mutta pidempi porras mahdollistaa tasaisemman laktaattipitoisuuden löytämisen. Nopeasti nousevassa käyrässä maksimitestissä aika herkässä virhemahdollisuudet ja heittoa enemmän. Tässä tosiaan pitkät portaat ja tasaisempi laktaattiprofiili. Sen jälkeen sit maksimaalinen perinteinen porrastesti testi Vo2max määrittämiseks.

Tota submaksimaalista testiä on näkyny muuallakin suosituksissa



Suomen Pyöräily: Valmentajafoorumi 4

Tanskan liiton suositus U23 luokan mieskuskin tammikuun harjoitusohjelmasta. Samasta pdf tiedostosta löytyy myös junioriluokkien suositukset.

Tanskan liiton oheistuksia

Ylimmän taulukon ekassa sarakkeessa intervallikohde, sitten vetojen kestot. Kolmas sarake kertoo kuinka monesti viikossa ja sen jälkeen vetojen kesto yhteensä. Viimeisenä vielä kertaus vetojen ajankohdasta kaudella. Seuraavat taulukot taas sykelaskennasta, eli alueiden määritelmät.





Tässä kuvakaappauskimara Suomen Pyöräilyn valmentajafoorumilta. Se oli siellä kuvakaappauksena Tanskan liiton sivuilta. Hain liiton sivuilta alkuperäiset lähteet ja linkit. En osaa Tanskaa, mutta Google translate onneksi jonkin verran.

Kyseinen valmentajafoorumijakso oli huippukunnon saavuttamisesta. Tässä oli esitysten ehkä parasta antia. Tanskan liiton yleinen ohje junnujen treenaamiselle. Tässä siis hieman erilaista treenijakaumaa, kuin Suomessa perinteisesti. Nuoremmilla luokilla peruskestävyystreeniä jopa huomattavasti vähemmän. 

Tokassa kuvassa eri vetovaihtoehtoja kyseiselle alueelle. Näiden voisi kuvitella etenevän progressiivisesti lyhyestä pidempiin. Aika perinteisiä vetoja sinällään. Ei mitään kikkailua, hieman vaihtoehtoja.


Ekstrana vielä voimaharjoittelun ohjeet. Varsin simppeliä ja toimivaa. Liikkeitä löytynee jostain pankista enemmänkin. 






3 KIHUTV: Henrik Goeschin valmistautuminen Ironmanin 8 tunnin alitukseen - Mika Luoto


Melkoinen määrä rasitusta. Kovaa treeniä joka lajille, niin kertyyhän sitä.






Hyvä ja yksityiskohtainen esitys, sisälsi paljon dataa ja mielenkiintoista tietoa. Ei turha kaveri kun painelee uinnin ja juoksun välissä 4h@300w. Kovat on kovia.








4  KIHUTV: Kilpailuun valmistautuminen maastohiihdossa - Ville Oksanen

Ei varsinaisesti uutta eikä kovin ihmeellistä. Tässä esityksessä oli kuitenkin tarkemmin herkistelyn määrästä kisoja varten. Suomen pyöräilyn valmentajafoorumilla se jäi puheeksi, mutta ei kovin selkää esimerkkiä tullut.







Pyöräilijöille mielenkiintoinen ja tuore esitys. Hieman pintapuolinen ja kertoo lajia tuntemattomille vaatimuksia, mutta kyllä tästä sai irti asiaan perehtyneempikin.





Tämä oli ainut esimerkkiviikko. Varsin hyvää rasitusta ennen isoa kisaa vielä.



Valmistautuminen Vueltaan avattuna. Kannattaa katsoa.




6 KIHUTV: Lotta Lepistön harjoitteluanalyysi 2018 - Tommi Martikainen


Muutaman vuoden vanha, mutta erinomaista asiaa edelleen. PK2-VK lisäystä ja kokonaisrasituksen seurantaa kJ mittarina käyttäen jne. Hyvä video


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi