perjantai 19. marraskuuta 2021

Lepopäivä kunniaan?

”Levätessä kunto nousee” Höpö höpö ja huomenna lisää. Lepopäivän jälkeen vaan tuntuu pahemmalle 😂. Tärkeitähän ne on, mut mulla jäävät aika epäsäännöllisiks ja sattumanvaraisiks. Suurin lepopäivien este on viikonloppupäivystys, jolloin työmatka tulee normaali lenkin lisäksi. Toinen syy lepopäivän väliin jäämiselle on sunnuntaikisa. Kisaan ei voi startata lepopäivältä, niinpä molempina päivinä tulee lenkki. Joskus arkisin tulee sattumanvarainen taukopäivä, kun lapset kipeenä ja siirrän työmatkatunteja seuraavaan iltaan tms. Tämä on omakohtainen kertomus. Suosittelen lepopäiviä, jos niitä ei tule, niin sitten todella kevyttä ajamista "palauttavana" lenkkinä.


Lepopäiväkään ei kuitenkaan yleensä passiivista lepoa, vaan "aktiivipalautumista". Eli pihahommia, nurtsin leikkuuta, lasten kanssa juoksemista ja mitä milloinkin. Mutta jos ei oo merkattu Stravaan, niin levoksi lasketaan ⚖. Enkä merkkaa suoritusta, jos ei erillinen ”suunniteltu” harjoitus. Eli reilun tunnin nurtsin leikkuu 1-2 kertaa viikossa ei näy listoilla, eikä lumityöt tai muukaan sellainen merkittävä rasitus, jota kerrostaloasujalla ei välttämättä tule. Se on kuitenkin arkielämää eikä treenaamista. Viime talvena kyllä taisin kertaalleen merkata lumityöt, kun oli aivan naurettava lumimyrsky ja sykemittarin kanssa urheiluvaatteissa sykin yöllä.


Kevyt on kevyttä

Puolustukseksi täytyy kuitenkin sanoa, että työmatka on mulla suht lepposta ajelua. Vaikka 170w ei kuullosta kaikkien mielestä helpolle, niin se on kuitenkin vain ~51%FTP:stä ja ehkä vielä tärkeämpänä yli 100w alle aerobisen kynnyksen. Työmatkan lasken treeneihin sillä sitä kertyy älytön määrä. Tunti aamulla on ihan järkevä yhtämittaiseksi ajaksi. 7min paluumatkaa en sit enää merkkaa. Tosiaan, siis vaikka ajoa on usein, niin työmatka ajelu on mulla hieman kevyempää kuin muuten normaali Pk1 ajelu olisi. Lisäksi kestoltaan tunti päivässä on kevyempi kuin 5h kerralla.


Lepopäivien kertymä

Mulla oli kesällä ennätys: 9 viikkoa ja 3 lepopäivää. Nyt lepopäiviä tullu reilusti enemmän, kun ei oo kisoja ja lapset sairastellu. Kesäkuusta alkaen kertynyt jo 16 lepopäivää. Kalenterivuoden saldo tällä hetkellä on 32pv/322pv eli joka kymmenes päivä on lepoa. Sinällään aika jämptisti sen suhteen että joka toinen viikonloppu tulee lepopäivä ja välillä ekstraa sattumista. 


Viime vuonna aktiivisia päiviä oli 319 eli lepopäiviä 46 kpl. Nyt ollaan hieman aktiivisemmassa aikataulussa kuin viime vuonna, mutta samaa luokkaa.


Yhteenveto

Suosittelen kyllä säännöllistä ja suunniteltua lepopäivärutiinia. Mulla työmatka-ajo ja aikataulut vähä tekee tälläseks ja toisaalta sopinut hyvin. Määrä merkkaa. Eli vaikka on kevyttä ja hieman pilkottuna, niin määrää tulee niin paljon, että merkkaa jo. Jos haluaa ajaa usein, niin se vaatii melkoista polarisaatiota eli kevyt todella kevyttä. Lisäksi vaatii aika paljon pohjaa ja tottumista. Ilman työmatkaa lepopäiviä tulisi varmasti enemmän ja kevyt ajo olisi haastava pitää yhtä kevyenä. Näillä menään toistaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi