Olen monesti pohtinut ja kokeillut eri mittaisia treenijaksoja. Modaliteettijakson näen mikrosyklin (viikkotaso) ja mesosyklin (yli kuukauden kesto) väliin menevänä fysiologisen vasteen jaksona. Toinen voi toki ajatella, että kyseessä on vain lyhyt mesosykli... Kestää siis enemmän kuin yhden viikon, mutta ei kokonaista kuukautta kuitenkaan. Eli kuinka monta viikkoa yhtä fysiologista vastetta treenataan. Vaihtoehtona on tietenkin ajaa erilaisia treenejä sekaisin. Itselläni olen huomannut toimivimmaksi ajaa yhtä treenimuotoa useamman viikon ja sitten vaihtaa seuraavaan.
Vuodenaika vaikuttaa asiaan jonkin verran ja lisäksi tietenkin treenin aihe. Alkutalvesta tein SST treenejä 3 viikkoa putkeen ja sitten yksi FTP viikko ja sitten taas uudestaan. Silloin tuli pidempiä modaliteettijaksoja, mutta talvikaudella rasitus on hieman kevyempää+pitkäkestoisempaa, joten jaksot voivat olla pidempiä. Tämä oli jo hieman puuduttavaa, mutta heti vuoden vaihteen jälkeen aloitin kiritreenit ja vo2max treenit. Näissä taas meni 2 viikkoa yhtä modaliteettia.
Idea treenien niputtamisessa on saada riittävä ärsyke kropalle. Ja toisaalta saada tarpeeksi monta saman tyyppistä treeniä kehittymisen mahdollistamiseksi. Blokkiharjoittelu on taas aivan eri juttu. Yleensä teen talvella 2 treeniä viikossa ja viikonloppuna pihalenkin. Kesällä taas kaikki 3 lenkkiä ovat tavoitteellisia treenejä. Vähemmän harrastaneelle voi rasituksen jakamiseksi toimia paremmin joko 2 raskasta treeniä viikossa tai vielä paremmin niidenkin jakaminen SST + varsinainen treeni muotoon. Tällä varmistetaan, että myös kevyempää ajoa tulee riittävästi ja kroppa on valmis ottamaan vastaan ärsykettä jatkossakin. Kaikki treeni kehittää hyvin alkuvaiheessa, niin silloin ei ole jaottelulla niin tarkkaa, kunhan tulee kaikenlaista.
Viimeksi tein FTP vetoja, joilla poimin KOM segmenttejä. Kahden viikon eli 6 harjoituksen jälkeen kroppa alkoi jo puutumaan näihin. Sain hyvät treenit aikaiseksi, enkä halunnut väkisin runtata kolmatta viikkoa. Päädyin kevennettyyn viikkoon palautumisen aikaansaamiseksi. Minulla kevennetty viikko tarkoittaa arkilenkkien muutamista pk lenkeiksi. Toisen näistä ajoin pk2 lenkkinä kylläkin. Lasken pk2 ja jopa SST treenit palauttavana. Palauttavalla tarkoitan sitä, että ATL pisteet laskee. Eli vakka treeni on "raskas", niin kuitenkin kevyempi kuin edellisen viikon vastaava. Rasitusta kuitenkin tarvitaan, eikä totaalilepo yleensä ole tarpeen normaalitilanteessa.
Näiden asioiden vuoksi suosittelen ihmisiä miettimään etukäteen treenejä. Silloin tulee säännöllisesti tehtyä eri asioita, eikä kuitenkaan aivan sikinsokin. Näkisin myös, että treeneissä täytyy olla vaihtelua, jotta kroppa saa uutta ärsykettä. Vo2max tai kiritreenejä 1-2 viikkoa ei vie ketään hunningolle, eivätkä ole voimakkaita porttihuumeita. Samoin jatkuva SST ja FTP kiskominen kyllä kehittää, mutta voisiko vaihtelu kehittää vielä enemmän.
Yhdestä treenityypistä toiseen hyppääminen voi olla hieman rankkaa. Silloin voi miettiä kuinka paljon kevennystä tarvitsee väliin. Etenkin äkkiseltään neuromusulaariset treenit on todella rasittavia, vaikka keskitehot jääkin hieman mataliksi. Tämä voi vaatia ylimääräistä lepoa TSB (viikon rasitus suhteessa 6vk rasitukseen) lukemasta huolimatta. PMC käyrässä ei tosiaan näy kropan fysiologinen vaste, vaan pelkästään mekaanisesti laskettu rasitus. Kts PMC käppyrä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi