lauantai 25. heinäkuuta 2020

Pitkään lenkkiin varautuminen

Mikä on kenellekin pitkä lenkki? Fillarointi on varsinainen porttihuume. Aluksi 50km on pitkä ja pikkuhiljaa matkat alkavat venyä siitä. Sitten 100km on jo peruslenkki. Yleensä ajattelen yli 150km lenkit pitkinä lenkkeinä. Lenkkeihin en varsinaisesti varaudu etukäteen, mutta muutaman asian kuitenkin hoidan ja varmistan. Perusjuttuihin, jotka liittyy kaikkiin lenkkeihin, kuuluu akkujen varmistus: mittarin, sokerimittarikelloon ja tehomittariin. Lisäksi lenkkieväitä löytyy aina kaapista eli: myslipatukoita, geelejä ja banaania.


Yleensä ajelen hieman kummallisiin aikoihin, niin sen vuoksi joudun tutustumaan kauppojen aukioloihin. Googlemapsista saa helposti haettua sanoilla "ruokakauppa" ja "huoltoasema" näkyvissä olevat eväspaikat. Tämän jälkeen sitten varmistetaan vielä näkyvät aukioloajat netistä. Moni paikka on kiinni viikonloppuisin ja iltaisin. Tämän jälkeen arvioin mihin asti juomapullot riittää kyseisessä lämpötilassa. Kuumalla varaan noin tunnin per pullo (750ml) eli pysähdys noin 60-80km välein. Lisäksi otan selkään 0,5l kapean juomakorkillisen normipullon varatankiksi vahinkojen varalle.

Evästä on taskuissa enemmän kuin varsinaisesti tarvitsen, mutta toki tilavuus tulee jossain vaiheessa vastaan. Kaupasta saa onneksi ostettua lisää myslipatukoita, jätksiä ja banaania. Pikkukaupoissa on usein aika heikko valikoima, mutta jotain syötävää kyllä löytyy. Siripiri tai myslipatukat harvemmin valikoimissa. Suklaa taas ei säily taskuissa lämpimässä 😐. Veden saa vesihanasta, vessasta tai pyytämällä pulloon. Kokiksen yleensä ostan myöskin ja jätskin. Limua juon pihalla puolikkaan pullon ja loput jää juomatta. Jätskin (puffet on helpoin) irrotan papereista ja mussutan ajaessa. Näin kauppatauko on suoritettu ~3 minuutissa, jos vaan jonoa ei ole kassalla. Kahville en jää kovin helposti.

Joskus olen joutunut turvautumaan hautausmaan kastelupisteen veteenkin, kun kauppa ollut yllättäen kiinni eikä varatankista huolimatta ole ollut järkevästi kauppaa lähellä.

En tee mitään etukäteishiilaritankkausta lenkkejäni varten. En myöskään samana päivänä sen kummemmin suunnittele syömisiäni. En myöskään vaihda insuliinimääriäkään. Sinällään ainoa poikkeava asia pitkillä lenkeillä on, että kannan pikainsulinia mukana. Yleensä ei tarvitse pistää, mutta yli 3h lenkeillä alkaa olla ikävä, jos ei voi syödä korkeiden sokereiden takia. Toinen poikkeava asia on näin kesäaikaan aurinkorasva, jos lenkki osuu lähellekään keskipäivää. Klo 17 jälkeen auringon Uv säteilyn ei pitäisi enää polttaa vahingossakaan, joten yleensä en tarvitse.

Kevyt pk:n ajelu yksin on aika lailla tylsää. Tämän vuoksi pidemmillä lenkeillä teen jotain. Useimmiten olen ajanut pk2 tai jokamäkikiri, mutta myös muutkin pitkäkestoiset treenit on mahdollisia. Viimeksi tein sillisalaattia. Idea siihen tuli vasta lenkille lähtiessä, kun huomasin, että alkuun tulevalle 30min pätkälle olisi sivumyötäinen ja sitten muistin nähneeni treenidatakuvia.

Jack Haig vs Veikko. Eli mulla alkuun 30min reipasta SST, sitten 3*5minHSvo2max treeniä ja loppuun vielä 10min 30/30 vetoja.

Näillä saa mielenkiinnon ohjattua alkulämmittelyyn ja loppujähdyttelyyn, jolloin lenkistä tuleekin lyhyt 😆. Reiteistä olenkin puhunut jo monesti, mutta pyrin siis ajamaan mahdollisimman kauas normaalireiteistä ja katsomaan tuulen muutoksen, sillä iltaisin ja aamuisin on monesti tyynempää kuin päivällä.

Nyt tänään olen menossa veljeni kanssa ajamaan ja tietenkin se ansaitsee hieman suunnittelua. Tein sitten strava reittikarttaan pienet merkkaukset ajettavista KOM pätkistä, jotta niitä
tulisi sopivasti ja jäisi pieni hengähdystauko väliin.

Tossa suunnitelma. Kauppatauko Tammelassa. Täähän ei edes oo pitkä, kun reitti on 147km 😏

Ja ettei homma jäisi puolitiehen, niin tein samalla testimielessä stemmiin muistilapun. Ennen lappuun kirjattiin reittiohjeet, nykyään Strava KOM segmentit. Oi aikoja, oi tapoja!
Näitä on siis ollu tarkoitus tehdä kisoja varten, mutta nyt kokeiluna, kuinka paljon dataa mahtuu stemmiin.

Kohti ääretöntä ja sen yli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi