perjantai 17. heinäkuuta 2020

TUE hakemus

Therapeutic Use Exemptions eli Erivapaus urheilijan lääkityksessä


Urheilijan sairauden hoito voi vaatia kielletyn aineen tai menetelmän käyttöä, niin silloin tulee hakea erivapautta. Erivapausmenettely takaa urheilijoiden yhdenvertaisuuden. Erivapauden saamiseksi seuraavien ehtojen olisi täytyttävä:
  1. Lääke on välttämätön 
  2. Hoito ei saa tuottaa ylimääräistä hyötyä
  3. Ei ole korvaavaa asianmukaista hoitoa

Diabeetikon erivapaushakemus varsin simppeli. Monissa muissakin taudeissa kriteerit ovat suhteellisen selviä, mutta I tyypin diabeteksessä varsin yksiselitteiset. Lääkkeet on selkeitä, välttämättömiä, eikä vaihtoehtoisia lääkkeitä ole. Insuliineista ei myöskään saa kovin helposti ylimääräistä hyötyä. Kansallinen erivapaushakemus on nopeasti täytetty ja lähetetty. Kovin montaa riviä tekstiä ei tarvita. Kansainvälinen hakemus ei varsinaisesti ole sen ihmeellisempi. Kansainväliset kriteerit. Eli ei tarvitse C-peptidejä mitata eikä mitään muutakaan tarkempaa ja turhaa diagnostiikkaa tehdä SUEKia tai WADAa varten.



SUEKin lajikohtainen tasomäärittely

Sanahirviö SUEK on Suomalaisen urheilun eettinen keskus 🤦‍♂️. Vastaa siis kansallisella tasolla doping-valvonnasta. Pyöräilyssä ja muissakin lajeissa erivapautta tarvitsee hakea lajikohtaisen tasomäärittelyn mukaan. Muille, alemmilla tasoilla ajaville, riittää jälkikäteen haettu lupa, jos jostain syystä joutuu dopingtestiin Pyöräilyssä SUEK tasomäärittely sanoo:
  • Yleisen sarjan sekä 18- ja alle 23-vuotiaiden nuorten SM-kilpailuihin osallistuvat


Kun pyytää näitä (tai mitä tahansa muuta sairaslomaa kummallisempaa) todistuksia, niin kannattaa olla jo valmiiksi lomakkeet ja nettisivut tiedossa ja mieluiten vielä valmiiksi täytettynä mahdollisuuksien mukaan.

Aiemmin todistus oli voimassa vain vuoden, mutta viimeksi ainakin sain kyllä pysyväisluontoisen.

Muissa sairauksissa on tietenkin omat kriteerit, mutta samalla logiikalla ne menee. Ja koskee tosiaan vain SM-kilpailuihin osallistuvia kuskeja.

Doping

Insuliini on anabolinen steroidi ja auttaa lihasmassan kasvussa välillisesti. Ongelmana on, että se laskee verensokeria, joten sen käyttö on hieman haastavaa. Mutta ilmeisesti jonkinlainen joukko kehonrakentajia kuitenkin ottaa insuliinia pienehköjä määriä helpottamaan palautumista ja lihaskasvua, sillä insuliini auttaa lihaksia ottamaan vastaan glukoosia ja aminohappoja rakennusaineeksi. Samalla se myös "pöhöttää" lihaksia

Toinen tapa käyttää insuliinia "väärin" on lihasten glykogeenivarantojen täyttö suonensisäisen sokeripitoisen nesteytyksen ja insuliinin voimalla. Tällä saadaan glukoosit paremmin suoraan lihakseen ja taas jaksaa. Suun kautta syödessä kyllä kroppa hoitaa terveillä insuliinin erityksen, mutta se on hitaampaa kuin suonensisäisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi