keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Lasten BMX

Meillä lapset innostui BMX pyöräilystä kuin vahingossa. Kotona tietenkin saaneet vaikutteita fillaroinnista ja esterataa + töyssyjä harjoiteltu. Satuin huomaamaan facebookista, että aivan isovanhemmilta kotiintulomatkalle Kaarinaan rakennettiin uutta BMX rataa. Pitihän se sitten käydä kokeilee ja lapset innostui tosissaan. Parin kerran jälkeen todettiin, että lasten pyörät kyllä soveltuu riittävissä määrin BMX ajeluun ( vaikka siis ihan peruspyörät ovatkin), mutta aikuisille tarvitaan vähän maantiepyörää sopivampi peli. Tilattiin sit netistä 24" cruiseri. Näin aikuiset pääsee mukaan touhuamaan, eivätkä jäisi passiivisiksi. Lapset oppii esimerkin kautta, mutta toki ikäkaverit ovat parempaa esimerkkiä. BMX fillari on ollut varsin hyvä ostos ja sillä on tullut kikkailtua pihallakin.


Eri radat


    1) Kupittaa
  • Melko lyhyt matka kotoa, vain 30min. Reilun kokoinen ja lapset saa hyvät vauhdit ja joutuvat polkemaan tosissaan, etenkin vika mäki lähtötornille. Lähtölava sais olla useammin lukitsematta. Aikuisillekin enemmän ajettavaa, kun on hieman pidempi. Kannattaa katsoa netistä, ettei osu samaan aikaan, kun on treenit. Muuten mahtunut hyvin ajelemaan. Bonuksena velodromi, jossa lapset tykkää myös ajella. Kupittaan puistosta löytyy myös kaikki muu mahdollinen liikennepuisto, pieni pumptrack, kiipeilypaikat yms. Lisäksi Hese heti BMX radan vieressä. 

    2) Kaarina
  • Hyvä pikkurata. Enemmän pumppauksen harjoitteluun soveltuva. Vauhdikkaat kurvit. Takahylly vielä ilmeisesti rakenteilla paremmaksi. Koulun kiipeilytelineet tässäkin lähellä. Iso bonus on Krossin Neste, jossa Hesburger ja Splizzeria samassa 

    3) Matinkylä
  • Tällä radalla onkin jo sitten ihan oikeasti kokoa. Viime kesänä Keskimmäinen ei saanut 16" fillarilla vielä tarpeeksi vauhtia kumpuihin ja isompi taas hieman pelkäsi, kun varsin iso kummut ja jyrkät mutkat. Lähtötornillakin riittää korkeutta. Hieman turhan kaukana, mutta sukuloidessa tai kisareissuilla ollaan joskus piipahdettua.


    4) Pump track 
  • Nämä on maailmalla ja nykyään Suomessakin varsin suosittuja koulujen pihoilla yms. Linkki mistä puhutaan
  • Salossa Tupurissa uusi iso pump track rata. Se on hieman sekava, kun voi mennä mistä vaan ja miten vaan. Parasta kun menee heti herättyä, niin lapset saa rauhassa ajella, kuten lystäävät. 
  • Kupittaalla ja Liedossa Ilmarisen koulun pihalla on pienemmät vanerista tehdyt ovaalit. Siitä tilamaan omallekin pihalle 🤑  
  • Paraisilla on taas metsään tehty hieman kotitekoinen rata Skräbbölentien päässä. Siellä ei olla käytykään, mutta ehdottomasti listalla kuitenkin.




Lasten bmx fillarit 

Meillä lapset käyttää Islabikesin fillareita kaikkeen ajoon. Ainoastaan ajavat yhtä kokoa pienemmällä kuin normaalin piha-ajelun. Lapsille on erikseen siistejä BMX pyöriäkin olemassa, joissa on aikuisista poiketen kapeat renkaat. Ei olla lähdetty BMX racing fillareiden ostoon, kun meidän ajomäärillä pärjätän näilläkin. Lapset ei oo kovin kilpailuhenkisiä, joten ajelu riittänyt oikein hyvin. Yleensä lenkin jälkeen sitten mennään vielä puistoon riehumaan ja kiipeilemään.

Vaatteet / suojat

Joo olis hyvä olla pitkät housut ja paita, mielellään vielä kunnon suojaversiot. Ne on kuitenkin kalliittaa ja hieman jäykkiä, eikä lastenkokoja ihan joka paikassa edes myydä. Ollaan pärjätty halvoilla Prisman college-housuilla ja pitkällä paidalla. Pitkät vaatteet kuitenkin oltava, sillä kaatumisia tulee silloin tällöin väkisin. Meillä ei myöskään ole FullFace kypärää, eikä varsinaisia suojapanssareita myöskään. Ei olla niin kovissa vauhdeissa vielä.

Työkalut / laastarit mukaan

Mukana kulkee aina maantiepyörän satulalaukku, jossa tärkeimmät työkalut ja lisäksi minipumppu. Minipumppu on hyvä, sillä lasten renkaiden ilmamäärä on melko pieni ja kiekkojen halkaisija niin pieni, että iso pumpun suutin on hankala saada mahtumaan. Laastarit ja puhdistusaine myöskin nirhaumia varten tärkeä olla. Hieno laastari kyynärpäässä on melkein nirhauman saamisen arvoinen.

Lähinnä ajelua, pumppauksen opettelua?

Satula alemmas

Lapset ei tee koskaan, niin kuin pyytää tai neuvoo. Olen yrittänyt laskea satulan mahdollisimman alas, jotta ajaisivat enemmän seisaaltaan. Mutta sitä ei juuri tapahdu. Pumppaaminen ei onnistu istuen. Omassa BMX pyörässä satulan on niin matalalla, että siitä ei ajeta lainkaan. Nyt keskimmäinen lapsista alkanut hieman seisaaltaan menemään töyssyjä. Vielä kun vanhimman saisi huomaamaan sen edut, niin vauhti alkaisi kasvamaan. Oman ikäinen esimerkki olisi tietenkin parasta. BMX radoilla tapaa varsin usein muita vanhempia ja lapsiakin toki. Monilla vanhemmilla on pyöräilytaustaa, joten juttuseuraa löytyy melko usein. Olen jo useamman aikuisen tavannut, jotka samalla tavoin ostaneet BMX pyörän lasten seuraksi...

Mistä alkuun

Me ei oo vielä lähdetty kuskaamaan treeneihin, mutta voi olla että jatkossa täytyy. Katsellaan sitä sit. Vaihtoehtoja kuitenkin on suhteellisen lähellä paljon. TVC:llä on hieno mtb/bmx/crossi -koulu, jossa käydään BMX radalla. BMX Turku järjestää myöskin toimintaa. Helsingin päässä on kunnon BMX koulua ja Espoossa toki myös.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi