lauantai 5. syyskuuta 2020

Kesä-, Zwift- ja talvieväät

Minulla on hieman eri eväitä kesällä, talvella ja sisätiloissa.

Kesällä eväille haasteena on kuumuus eli sulavia suklaapatukoita ei voi kantaa. Toisaalta kuumuus myös vaatii enemmän juomaa. Kesällä tulee ajettua pidempiä lenkkejä ja kaupasta joutuu usein hakemaan täydennystä. Näillä kauppatauoilla jätksi tulee otettua lähes poikkeuksetta. Kaupasta saa vettä hanasta ja yleensä kannan muutaman urheilujuomatabletin, jolloin tuttua makua saa pulloon kätevästi. Banaani on kesäeväiden ykkönen, sen glykeeminen indeksi on 60 luokkaa ja tuorehedelmistä korkeimpia. Ongelmana on, että ne vie paljon tilaa ja pilaantuvat helposti.

Talvella taas haasteet ovat vähäisempi tila, sillä talvitakeissa on vähemmän taskutilaa. Lisäksi eväiden on oltava pakkasen kestäviä (etenkin, jos kuskaa juomapullossa). Esim myslipatukat on helposti liian kovia talvella. Samoin suklaapatukat on kätevämpiä olla helposti rikkoutuvia. Esim Twix murtuu ja sulaa suussa paljon helpommin kuin Mars, vaikka onkin energiasisällöltään heikompi. Geelit ovat melkoisen sottaavia paksut hanskat kädessä. Talvella kaupassa käyminen ei ole myöskään yhtä mukavaa, kun "hyvä" lämpö hukkaantuu.

Sisällä trainerilla ajaessa taas juuri mitään rajoituksia ei juurikaan ole. Zwiftiä polkiessa olen syönyt usein karkkia, ne on hyviä ja halpoja. Niissäkin tuntuu olevan vain imeytymisen kanssa ongelmia. Osasyynä voi olla karkeissa käytetty glukoosisiirappi, joka nimestä huolimatta voi sisältää paljon fruktoosia, jossa taas matala glykeeminen indeksi, GI (eli imeytyy hitaasti).

Lenkkieväät valikoituu myös treenin rasittavuuden ja pituuden mukaan.

Kovilla lenkeillä suklaa ja banaanit ei tunnu imeytyvän riittävän nopeasti. Siripiristä on tullut yksi suosikkejani, sillä se imeytyy nopeasti ja helppo ottaa sopiva määrä.

Pitkillä kevyemmillä lenkeillä kaupasta tulee ostettua jotain rasvaisempaa/suolaisempaa helposti. Snickers -patukat ja pähkinäpatukat yms on välillä kivoja ja pitkillä lenkeillä energian laadullakaan ei niin väliä. Kunhan saa hyvää fiilistä samalla. En silti suosittelisi tapas -lautasta tai pitsaa normilenkille. Kyllähän täydellä mahalla pystyy fillaroimaan rauhassa, mutta ei niistä kovin paljon hiilareita lenkin aika saa käyttöön. Samoin pähkinät on aivan vihon viimeinen energiamuoto lenkille. Lähes pelkkää rasvaa, mistä ei saa hiilaria vahingossakaan. Täyttä hukkaenergiaa, fiilistä toki nostaa.

Juon lenkeillä yleensä urheilujuomaa. Vettä vain alle parin tunnin lenkeillä. Urheilujuoma on käytössä lähinnä maun takia, muuten juominen jää vähemmälle. Kesähelteellä sit puolet juomista ihan vettä. Urheilujuomasta tulee kyl energiaa yllättävän hyvin, vaikka melkoisen kevyttä pölyä onkin. Nesteessä pelkkä suola ja makua sisältävä jauhe voisi olla kiva kokeilla. Kaikki energia tulisi sitten taskusta ja olisi helpommin laskettavissa.

Eli eväät kantotilan, säilyvyyden, syötävyyden, imeytyvyyden ja hinnan perusteella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi