tiistai 15. syyskuuta 2020

Verensokerimittarien erot

Verensokerimittarit mittaa verensokeria hieman eri paikoista ja niistä tulee tietenkin ero tulosten puolesta. Lisäksi mittareissa on tietty tarkkuus, eli eri mittauksissa tulee samastakin paikasta hieman eri tuloksia. Eikä verensokeri ole mikään stabiili lukema, vaan alati vaihtuva. Tässä on aika sama kuin wattimittareissa eli on mittarikohtaisia eroja, mittauspaikkakohtaisia eroja ja analyysipuolen eroja. Mutta tulosten yhdenmukaisuus ja tulkinta on tärkeintä.

Tekstin lukemista helpottamaan vielä, että Libre on "jatkuva" verensokerimittari, joka toimii pyyhkäisylogiikalla.  Tämä on Suomessa käytössä.  Ja Sony SW3 taas markkinoiden ainut älykello, jolla pystyy sitä lukemaan. (Nykyään tosin Bubble ja Miaomiao ovat kätevämpiä Bt lähettimiä). Dexcom taas jatkuva sensori, joka lähettää bt välityksellä datan jatkuvasti, ilman erillistä mittaamista. Glimp ja Libre app taas yksiä monista softista, joilla tulkitaan verensokerimittarin dataa.

Sokerinmittauspaikka


Veri vs Plasma vs Seerumi

Nämä ovat lähinnä näyttentilausteknisiä eroja. Plasmasta puuttuu punasolut, seerumista puuttuu punasolujen lisäksi myös hyytymistekijöitä yms. Kokoveri taas sisältää muutakin kuin nestettä, lähinnä punasoluja, eli lasketaan myös solujen sisäinen glukoosipitoisuus hematokriitin perusteella kaavan kautta.

Laskimo vs Valtimo vs Kapillaari

Isot valtimot haarautuvat jatkuvasti pienemmiksi ja muuttuvat lopulta kapillaareiksi, joissa lopullinen kudosten ruokkiminen tapahtuu. Kappillarit taas muuttuvat laskimoiksi, jotka yhdistyvät aina vain isommiksi. Valtimoveren pitoisuus on hyvin lähellä kapillarinäytettä. Kapillaareissa on taas 1-2mmol/l korkeammat tulokset kuin laskimoissa, sillä laskimoveri on jo kiertänyt kudosten kautta ja luovuttanut sokerinsa.

Soluvälitila

Tämä on sitten uusin vaihtoehto. Tarkoittaa lähinnä jatkuvien sokerimittareiden mittaustapaa, joissa anturi on jatkuvasti kiinni ihon alla soluvälitilassa. Siellä sokeripitoisuuden muutokset ovat selvästi hitaampia, koska soluvälitilan neste vaihtuu ja sokerierot vaihtuvat pikkuhiljaa verenkierron mukana. Yleensä puhutaan noin vartin viiveestä. Toinen ongelma sensorin kanssa liittyy rasvakudokseen. Kilpapyöräilijöillä ja muilla urheilijoilla ylimääräistä rasvaa ei ole liikaa. Tämän vuoksi sensori voi olla kosketuksissa lihakseen tehdä hieman epätarkkuutta lukemiin. Toisaalta olkavarsi varsin epätasainen paikka sensorille kiinnitykseen. Silti koen olkavarren parhaaksi paikaksi kyllä.

Mittareiden tarkkuus

ISO kriteeristön standardi verensokerimittareille on ISO 15197:2013. Siinä määrätään, että: 95% tuloksista on oltava 15% sisällä 5,6 mmol/l ylittävissä lukemissa ja 0,8 mmol/l sisällä alle sen olevissa tuloksissa.
Libren tarkkuussvaatimukset ovat samat ja pääsee niihin kyllä tutkimuksissa. Dexcom G5 yms mittavat samasta paikasta, mutta toimintamekanismi on hieman eri. Niihin en tässä sen tarkemmin mene.

Kalibrointi

Itse lopetin Libre tulosten tarkastamisen sormenpäästä jo toista vuotta sitten. Totesin että normaalialueella tulos on hyvinkin tarkka ja korkeissa sokereissa vähemmän tarkka. Ajattelin, että ihan sama tyytyä tulokseen. Elämä on helpompaa niin. Aluksi käytin sensorin skannaamiseen Glimp appiä, jota voi itse kalibroida. Sen sai kyllä näyttämään välillä tarkemmin, mutta sitten saattoi näyttää mitä vaan lukuja. Ja tarvitse suhteellisen monta kalibrointilukua. Glimpiä käytän edelleen välillä, jos sensori on vanhentunut tai ei vielä käynnistynyt ja tarve mitata, niin sillä kyllä onnistuu.



Verensokeriin vaikuttava tekijät kisoissa



Nestehukka

Hikoillessa menetetään nestettä verenkierrosta, jolloin sokerin suhteellinen osuus kasvaa veressä, vaikka absoluuttisesti olisikin sama määrä. Sama ongelma liittyy myös sokeritason muutoksiin. Korkeilla verensokereilla elimistö pyrkii hieman kompensoimaan suurentunutta osmolaliteettia lisäämällä nestettä verenkierrossa. Samoin verensokerin laskiessa taas nestettä poistuu verenkierrosta ja muuttuu virtsaksi. Tämän vuoksi koitan, että sokerit eivät olisi koholla juuri ennen kisaa.

Jännitys

Kisajännitys nostaa huomattavasti verensokeria verrattuna normaaliin lenkkeilyyn. Lisäksi kisatyyppinen on-off rasitus on omiaan nostamaan verensokeria verrattuna tasaiseen jurnuttamiseen.

Insuliiniresistenssi

Korkea verensokeri estää insuliinin vaikutusta itsessäänkin. Eli korkean verensokerin aikaan insuliinia pitää laittaa suhteessa huomattavasti enemmän kuin normaalitasolla. Ja kun korkeaa sokeria lähdetään kumoamaan isolla lyhytvaikutteisen insuliinin määrällä, niin sokerit voivat romahtaa, kun insuliinin vaikutus tehostuu sokereiden laskiessa. Pitkävaikutteisen insuliinin lisäksi verenkierrossa ja kudoksissa voi olla myös lyhytvaikutteisen insuliinin "häntää" runsaastikin. Ja tämä häntä voi entisestään pahentaa sokereiden tippumista kun ne lähtee laskemaan

Ravitsemus

Sama kuin edellä, jos verensokerit on hyvät, niin kevyestä syömisestä verensokeri ei välttämättä juuri nouse, sillä kropassa on aina pitkävaikutteista insuliinia ja lyhytvaikutteisen häntää. Mutta, jos verensokerit on valmiiksi yhtään koholla, niin se voi nousta huomattavastikin syömisestä. Kisassa pitäisi pystyä syömään suhteellisen reilusti, jotta optimoidaan lihasten toiminta. Kuitenkin hieman imeytymisvaraa mahaan olisi hyvä jättää, jos verensokeri lähteekin yllätteäen laskuun 


Ongelma


Tulosten erot

Ongelmana on, että kisoissa, kun sokerit on herkästi hieman koholla, niin libre näyttää jossain määrin mitä sattuu. Parhaimmillaan Libre näytti 18 ja sormenpäästä 11. Yli 5mmol/l eroja on todella usein. Nyt olen lopettanut tosiaan kontrolloimisen ja ajatellut, että ihan sama. Insuliiniresistenssiä on niin paljon, että mieluummin näyttää yli ja menee sen mukaan. Ongelmaksi tulee nyt Sony SW3 kello, jota käytän skannaamiseen. Siinä softana on Glimp. Se aiheuttaa hyvien sokereiden harhaa. Nyt viimeksi Kerkkoon ajoissa lukemat oli 120-140 mg/dl lukemia eli 7-8 väliin meneviä. Maaliin tullessa taas puhelin näytti yli 12 lukemia koko ajalle

Eri softat käsittelee sensorin lukemia siis eri tavalla. Mutta eri lukulaitteet käsittelee myös. Libren oma lukija näyttää usein monta kymmenystä puhelimen Libre appista poikkeavia tuloksia. Onko näillä eroilla sitten mitään käytännön merkitystä on aivan eri asia. Samaan suuntaan näyttävät kuitenkin. Ja aivan huikea ero vanhanaikaiseen sormenpäästä mittaamiseen verrattuna. Vaikka pieniä eroja tuloksissa onkin, niin mahdollistavat kisaamisen aivan eri tavalla kuin ennen. Ja tosiaan ei se verensokeri mikään kovin absoluuttinen arvo ole.

Kellon Glimp piirtämä käyrä. Lukemissa vähemmän tasoittelua ja kauttaaltaan matalammat. Lisäksi käyrä skaalautuu melko paljon jykemmäksi näytön yms vuoksi. Kellossa on jenkkien mg/dl lukemat, mutta värilliset alueet ovat toisiaan vastaavat.

Puhelimen virallinen Libre sovellus tasoittaa lukemia paljon ja taso koko kilpailun ajan selvästi korkeampi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi