Kaikki treenaaminen on hyödyllistä ja kehittää aina jotain. Ja varmasti enemmän kuin pelkkä kevyt ajelu. Kuitenkin on paljon asioita, joiden hyöty on kyseenalaista. Kyseenalaista ainakin fysiologian näkökulmasta. Toki monille näistä turhista vedoista löytyy aina joku tarkoitus tai keino, millä ne voi saada toimimaan. Eli jos veto on lyhyt, mutta palautus olematonta ja vedot toistuu usein, niin kokonaisuutena järkevä. Samoin, jos alimittaiset vedot ovat vain totuttelua kertaalleen uusiin juttuihin.
Taulukko Cogganin Z-alueista ja lopussa "kielletyt" alueet |
- Ylipitkät palauttavat lenkit. Z1 lenkeillä haetaan palauttelua, eikä niiden tarvitse olla liian pitkiä.
- Pk1 ajelussa taas lyhyet lenkit on melko turhia. Toki parempi jotain kuin ei mitään, mutta ei niistä kovin kummoista rasitusta saa kropalle.
- Aerobisen kynnyksen ja pk2 ajelussa on sama vika. Kovin lyhyellä vedolla ei saada kunnon rasitusta lihaksille. Näissä on hyvä seurata esim aerobic decoupling lukemaa. Jos se ei hievahdakaan, niin silloin ajetaan liian vähän tai liian kevyesti.
- SST vedoissakin monilla on taipumusta tehdä aivan liian lyhyitä vetoja. Toki kokemattomilla tarvitaan sisäänajoa, että näitä jaksaa tehdä, mutta vartti on aika lailla minimi SS-treeneissä. Jos tehdään reilusti yli 2h SST, niin silloin on prosentit liian matalat ja mennään todennäköisesti alle aerobisen kynnyksen.
- FTP vedoissakin ihmiset haluaisi tehdä lyhyitä pyrähdyksiä. Ihan ymmärrettävää, kun eihän ne kivoja ole. Mutta jos ei pysty toistamaan 20min FTP vetoja "kivasti", niin oiskohan FTP asetus pielessä? 10min ehdoton minimi FTP tehoille.
- Vo2max treeneissä on vielä enemmän kestosta ja toki palautuksesta kiinni. Periaatteessa kyseessä on syke/hapetusperusteinen alue, ei tehoperusteinen. Alle 2 minuutissa ei päästä näihin ominaisuuksiin kiinni. Toistoillakaan ei päästä samaan asiaan, paitsi jos palautuminen jätetään täysin vajaaksi. Toki lihasrasitustata voidaan saada toistoilla aikaiseksi, mutta ei hapen puutetta.
- Vo2max treeneissä en myöskään näe järkeä tehdä minimiteholla pitkiä, reilusti yli 5min vetoja. Mutta harvoin tämä on ongelma. 10-tempoa varten voi olla hyvää totuttelua. Monissa paikoissa suositellaan kyllä 8min vetoja, mutta syke tasaantuu näissä ainakin itsellä jo paljon aiemmin, eikä nouse "riittävän" korkealle.
- Vo2max, FRC ja FTP vedot olisi hyvä tehdä mahdollisimman lyhyillä palautuksilla. Täysi palautuminen lataa anaerobisen tankin ja sen avulla jaksaa liian hyvin, eikä haluttua vastetta välttämättä saada. SST vedoissa sillä ei niin väliä.
- Maksimaaliset kirit taas sitten selvästi kovilla tehoilla. Puolivillaiset kirit sopii ehkä herkistelyyn. Pituuden puolesta 10s on normikäyttöön aika lailla minimi.
Samalla voi pohtia omia prosenttitasoja. Cogganin yms z alueethan määritellään monella tavalla ja nämä prosentit ovat vakionumerot eli karkeat arviot. Parempia arvioita toki kuin maksimisyke iän perusteella arvioituna. Näihin prosentteihin liittyy myös FTP testaamisen vaikeudet. Kuitenkin näkisin, että jos SST ja FTP vedot ei onnistu, niin FTP on liian korkealla. Jos taas vo2max treenit ei onnistu, niin syy on herkemmin diselkoneistossa. Silloin vain niitä prosentteja alas ennemmin kuin FTP lukemaa. Muutaman treenin jälkeen kyllä järkevät prosentit saa haarukoitua. W'bal käyrää voi myös käyttää hyväksi treenien rasittavuuden haarukoinnissa. Saako kovissa vedoissa tankkia tyhjennettyä riittävästi ja millaisilla vedoilla se onnistuisi parhaiten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi