maanantai 25. tammikuuta 2021

Omat alueet, osa2

Osa 2

Nyt kun kuntotestit on tehty ja kynnykset selvillä, niin pitäisi siirtyä sitten noudattamaan niiden tuloksia.



Eli nyt on selvillä, että 

2004: AerK on 235w (81%) , AnK 290w (100%) ja Vo2max 392w (134%)

2021: AerK olisi noin 285w (86%) , FTP 330w (100%) ja Vo2max 410w (124%). 

Näistä prosenteista aiheutuu se, että osa vanhoilla prosenteilla tehdyistä SST treenistä olisi aivan liian kevyttä nykyään, sillä SST alareuna olisi vielä nykyistä aerobista kynnystä. Toisaalta Vo2max prosenttien puolesta 120% toistot ei oikein onnistu, sillä se olisi jo absoluuttista maksimia. 


Skaalaus

Treeniohjelmistot on vähän tylsiä, kun niissä kaikki tehoalueet jaotellaan vain FTP mukaan. Yleisesti ottaen harvassa paikassa pääsee syöttämään useita eri kynnyksiä. Aerobinen kynnys voi kuitenkin olla melkein mitä vaan 75-90% välistä. Samoin Vo2max voi olla 110-135% prosenttia FTP:stä. Mutta miksi nämä prosentit vaihtelee yksilöllisesti. Se on hyvin olennainen seikka ja siihen palataan seuraavassa sarjan tekstissä. Toki eri testeissä eri alueet painottuu, on päiväkohtaisia eroja ja harvoin kaikkea mahdollista saadaan edes testattua.

Kovemmat neuromuskulaariset yms kynnykset on vielä yksilöllisempiä hermotuksen, lihasvoiman ja FRC (W') vuoksi.


Alueiden vikana tosiaan on, että ne ovat hieman hujan hajan yksilöllisten lukujen kanssa. Myöskin ongelmana on, että cZ3 on aerobisen kynnyksen ympärille, kuten myöskin cZ4 FTP:n ympärillä, mutta hieman epäsymmetrisesti (joka on omalla tavallaan järkevää). Vo2max taas on cZ5-cZ6 välissä. Seilerin versiossa taas kynnykset rajaavat selvemmin kolmeen alueeseen. Mutta tässä taas varsinainen kynnyksen treenaaminen on haastavaa kertymien kannalta. Eli jos haluaa ajaa kynnystä, niin puolet ajasta on sZ3 ja puolet sZ2. Alueet on myöskin hyvin laajoja. Tämä kakki on tasapainoilua fysiologisen vasteen, treenattavan alueen ja kertymien laskemisen kannalta.



Näiden eri märitelmien vuoksi, jossain merkataan Cz1-7(Coggan Z) ja Sz1-3 (Seiler Z)


Tähän liittyykin, että millaisilla tehoalueilla sitä sitten kannattaisi treenata. Ei mielestäni mitään väliä. Kunhan on sinnepäin ja treeneistä saa hyvän vasteen. Treenialueiden tehovaatimus on kuitenkin kokonaisuuden suhteen varsin pieni ja sen yksittäisten prosenttien pohtiminen varsin pikkusieluista. Lisäksi näyttöä on myös siitä, että kaikella yli aerobisen ja etenkin yli anaerobisen kynnyksen menevällä harjoittelulla saadaan tulosta. Kunhan tekee jotain rasittavaa ja välillä edes vaihtelevaa.


Treenialue kokonaisuudesta on suht pieni ja treenialueen tarkempi pilkkominen jo hionostelua


Oma versio

Eri z järjestelmiä on nyt jo useita, joten yksi mahtuu aina lisää. Tämä perustuu jossain määrin suomalaiseen nimistöön, on perinteinen sykeperusteinen jaottelu, mutta tarkoitettu tehomittarilla käytettäväksi. Nämä ovat ainakin itselle helppoja termejä käyttää ja loogisia harjoitusvasteen kannalta. Kynnys on kapea, mutta niin sen koenkin. Etenkin kun tykkään tehdä SST treenejä alkukaudesta, niin silloin ne eivät kerrytä FTP aikaa, vaan jäävät puhtaasti yläVK-alueelle. 




FTP:llä tarkoitan tässä 40-60min AP (average power) maksimitehoa. Testaaminen ja määritelmätkin ovat mahdottoman hankalia ja moniselitteisiä. Käytännössä siis 40-60min maksimiteho, ettei tule anaerobista harhaa niin helposti, kuin lyhyemmissä arvioissa.

Aerobinen kynnys tarkoittaa minulla tässä maksimaalista 3+h tehoa. NP (normalized power) ei kelpaa, vaan AP pitää olla. Pidemmistä 4h kisoista NP kyllä kelpaa, mutta ei lenkeistä.

Max alue on hassu, kun se ei riipu ftp:stä. Varmaan jopa käänteisesti verrannollinen. Eli harrastajalla voi kiri olla 1500w. Kestävyyttä treenatessa se voi hieman kärsiä, eikä ainakaan suhteessa kasva.


Jatkossa

Seuraavana asiana on erilainen energian käyttö FTP yms vedoissa. Jos anaerobisen kynnyksen vedoissa toistot on hankalia, niin voi olla että hiilarit on loppumassa niiden runsaan kulutuksen vuoksi (eli/tai FTP on liian korkea). Vaikka kuinka paljon söisi lenkillä, niin kulutusta ei voi korvata täysin. Mutta jos rasva-aineenvaihdunnasta tulee iso osa anaerobista kynnystä, niin toistotkin helpottuu, kun sokeria riittää. Silti kannattaa toki tankata maksimaalinen määrä hiilaria kovemmilla lenkeillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi