maanantai 19. huhtikuuta 2021

Motivaatio kisojen puuttuessa

Motivaatiosta ja hyvästä fiiliksestä puhun melko usein. Hyvä mieli on erityisen tärkeää suorituskyvyn ja menestyksen kannalta. Pyöräily on urheilua, rakas harrastus, josta pitäisi tulla sisältöä elämään. Ei pakkopullaa, eikä nautintoa tuottamatonta työtä (ainakaan kovin monelle). Töitä tehdään rahan takii, ei niinkään nautinnon. Pyöräily taas pitäisi olla kivaa. Tietenkään tämä ei tarkoita, että kaikissa vo2max vedoissa pitäisi olla hullun hymy huulilla. Vaan positiivista kehitystä vähintään jollain osa-alueella ajoittain. Mielekkäitä, vaihtelevia ja jollain tavalla haastavia harjoituksia. Kivoja yhteislenkkejä ja tapahtumia. Kisoista myöskin olisi hyvä löytyä jotain nautittavaa.


Ongelma

Monilla kisat on tärkein motivaation lähde. Nyt kun kisoja ei ole, niin tärkein tavoite on kaukana vaihtelevassa horisontissa. Samaan syssyyn myös ulkomaanleirit peruttiin. Yhteislenkkejäkään ei saisi olla. Talvi oli pitkästä aikaa hyvä hiihtäjille, mutta ei kyllä pyöräilijöille. Kylmää ja lunta riitti, kevätkin oli hieman aikataulusta myöhässä. Fillareita tai osiakaan ei meinaa saada, vaikka haluaisi. Yritä siinä sitten motivoitua.


Pyöräilyn etu


Pyöräily on onneksi laji, jota voi treenata yksin, milloin haluaa ja sisällä tai ulkona. Ei ole rajoitettu kuntosaleihin tms. Harjoituksia ei ole myöskään välttämätöntä tehdä 10 kuskin porukassa. Ja kaikkein pahimman hetken varalla voi jopa pyöräillä oman kodin suojissa.


Kiitollisuus

Kannattaa aika ajoin pohtia mistä on kiitollinen. Vähän niin kuin jenkkien kiitospäivän pöydässä. Kuulostaa kliseeltä, mutta positiivisiin asioihin kannattaa keskittyä ja vahvistaa niiden muistoa.

Itse sain viimeisimpänä hyvää fiilistä Strava KOM segmentistä. Ne nyt on tuulesta ja sähköpyöristä kiinni, mutta sain hyvät tehot kevyehköllä puristuksella lenkin keskellä ja jatkoin matkaa ilman oksennusta. Treenit myöskin sujuneet hyvin leirin jälkeen ja tosiaan sain leirin vedettyä. Vaikka veljelle muutaman minuutin ajassa hävisinkin, niin hyvää tekemistä molemmilta. Hyvää mieltä tuli myös puuropommista, se vaikuttaa alustavasti toimivalle energiamuodolle: halpaa, terveellistä ja imeytyvää. 


Mistä sitä kaivetaan

Selkeää tavoitetta nyt ei ole, mutta prosessista nauttimista on tarjolla. Joku kova yhteislenkki veljen kanssa. Lisäksi Salon kevätklasikkokisoja ajattelin ajaa, mutta lykkään niitä lähemmäs kisakautta tänä vuonna. Piharakennusprojektia taas pukkaa, niissä näkee suoraan ja kouriintuvasti edistymisen. Toistaiseksi lopputuloksetkin miellyttäneet.


Tee jotain mikä ei ole aiemmin onnistunut!

1)   Tee jotain haastavaa: leiri, everesting, 300km lenkki

2)   Aja lyhyitä Strava segmenttejä, repiminen tekee hyvää kropalle. Paranna tehoja entiseen verrattuna.

3)   Koita saada kunto nousuun loppukesän kisoihin. Määritä esim FTP tavoite.

4)   Kisaa kaverin kanssa fyysisesti, tulosten valossa tai händäri (FTP) huomioiden.

5)   Painon tiputtamisesta saa lisävauhtia, helppo mitata.

6)   Aja uusiin paikkoihin, vaikka junalla osa matkasta

7)   Sit kun yhteislenkkejä saa järjestää, niin käy ihmettelemässä naapurikylän lenkkiä.

8)   Koita pysyä nopeampien perässä ja toisaalta aja riittävän hiljaa hitaampien kanssa

9)  Jaettu ilo on tuplattu ilo. Kannusta ja auta muita, siitä saa hyvää fiilistä




PS.

Kohta musta tulee elämäntapavalmentaja ja alan julkaisemaan Instassa kuvia kynttilöistä ja kahvikupista nousevasta höyrystä auringon noustessa. 😂

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi