torstai 1. huhtikuuta 2021

Ruokailuaikataulu

Syömisen ajoittaminen treenien ja kisojen kannalta vaihtelee kaikilla. Muutama knoppi on hyvä tietää terveidenkin ja samalla hieman valotan omaa diabeetikon hiilaritäyttöyritysmahdollisuutta.

Ravitsemuksesta olen kirjoitellutkin vähä sitä sun tätä sillä se on lähellä sydäntä ja tärkeää pyöräilystä.
Sivupalkista löytyy #ravinto. Etenkin ajamisen kannalta kannataa tsekata taulukot teksteistä lenkkieväät ja energiajuomat. Näiden avulla pystyy helposti pohtimaan mikä olisi itselle sopiva ravitsemusstrategia kisoihin ja lenkille. Ideana järkevä määrä hiilaria ja että rasvan/kuidun/protskun määrä pysyy pienenä imeytymistä helpottamaan.


Ihan sama mitä syö, niin terveellä ihmisellä haima reagoi verensokerin nousuun ja kumoaa sen

Kuvassa punaisella verensokeri, joka terveillä pysyy aika lähellä 5mmol/l. Kun laittaa jotain suuhun, niin verensokeri nousee ja haima tuottaa insuliinia sopivasti. Osalla ihmisistä kuitenkin voi ruokailun jälkeen mennä hieman matalalle sokerit, etenkin jos harrastaa liikuntaa. Se kyllä korjaantuu itsellään, mutta voi tulla kelju olo.

Tämän mahdollisen pienen "hypoglykemian" vuoksi usein suositellaan, että ruokaa saisi syödä alle 2h ja yli 30min ennen kilpailua. Raskaammat ateriat tietenkin yli 2h ennen kisaa. Toisena syynä on myös ruoan imeytyminen, ettei jää hölskymään mahaan. Juuri ennen starttia saa syödä jonkin verran ja kannattaakin.

Eli 120-30 min ennen kisaa syöminen voi olla jopa haitallista. Sen jälkeen treenin/kisan aikainen napostelu on hyödyllistä, eikä siitä enää mitään ongelmia tule.



Diabetes


Diabeetikolla insuliinin tuotanto hoidetaan perusinsuliinilla ja ateriainsuliinilla

Diabeetikkoa taas tilanne toinen. Insuliinin tuotto on nolla, joten perusinsuliinilla hoidetaan verensokeri yön ja paaston aikana tasaiseksi.  Sitten aina ennen syömistä pitäisi laittaa pikainsuliinia, jotta se ehtii vaikuttamaan samassa tahdissa ruoan imeytymisen kanssa. Pikainsuliinilla koitetaan simuloida haiman omaa eritystä, mutta edeltävä verensokeri, insuliinin vaikutusprofiili ja ruoan imeytymisen nopeus vaikuttaa sen pistämisen aikatauluun. Siltikin syödessä lähes aina verensokeri nousee jonkin verran. Jos näyttää nousevan liikaa, niin tarvitaan lisäpistosta. 

Lenkin aikana perusinsuliinin teho yleensä paranee ja saakin syödä varsin mukavasti, jotta sokerit pysyisivät tasaisena. Joskus joutuu syömään hieman enemmän kuin haluaisi ja joskus taas jopa hieman naftimmin. Mutta keskimääräin lenkillä pärjäilen oikein hyvin, eikä verensokerit rajoita treenejä. Tämä on yksi syy, miksi en pidä kahvitaukoja kuin reilusti pidemmillä lenkeillä ja silloinkin ajoitan muiden syömisten ja verensokereiden suhteen sopivaksi, ettei tarvitse pistää insuliinia. En yleensä kanna edes insuliinia mukana alle 4h lenkeillä. 


Kisoissa


Tässä pikainsuliini pistetty juuri ennen starttia ja perusinsuliinia reilu annos. Verensokeri jatkuvasti hieman laskussa ja sitä pidetään kohtuullisena jatkuvalla syömisellä


Kisoissa taas perusinsuliini ei aina riitä pitämään verensokeria kurissa, etenkin jos haluaisi syödä hiilareita. Juuri ennen starttia tarvitsen pikainsuliinia hormonaalisista yms syistä. Ilman ekstra-annosta mulla verensokerit nousee kisan alussa reilusti ja se taas estää syömistä. Ja korkea verensokeri ei meinaa tippua millään. Insuliiniresistenssi on kisoissa suurempaa kuin normaalisti, joten insuliinikorjauksia tarvitaan toisin kuin normilenkeillä. Kisassa pitäisi kuitenkin pystyä syömään jatkuvasti, eikä insuliinin pistäminen ole kovin kätevää. Riippuen tietenkin sadasta tekijästä, mutta minä olen saanut ratkaistua tätä ongelmaa reilusti lisätyllä perusinsuliiniannoksella. "Liiallisen" perusinsuliinin määrän näkee kuvassa jatkuvasti samassa kulmassa laskevana punaisena verensokerikäyränä, jota aina kupeerataan geelillä ja pyritään hyvään/kohtuulliseen verensokeriin.

Tämä koskee siis vain vaihtelevatempoisia maantieyhteislähtökisoja.
 


Huomio

Tässä on kuitenkin hyvä erottaa pari asiaa. Liikunta kuluttaa energiaa ja etenkin lihaksen sisäisiä hiilihydraatteja. Energian kulutus ei kuitenkaan laske verensokeria diabeetikolla. Kaikki verensokerin säätely on insuliinin varassa. Jos insuliinia ei ole, niin ihan sama kuinka paljon kuluttaa, niin verensokeri ei kuitenkaan laske. Jotta pystyisi syömään riittävästi tarvitaan insuliinia. Ilman insuliinia syöty energia ei mene lihaksiin vaan jää verenkiertoon korkeana verensokerina. 

Diabeetikolla on toki aina "insulin on board" eli perusinsuliinia kropassa ja etenkin lyhytvaikutteisen jämiä edellisistä pistoksista. Näiden vaikutus voi korostua urheilun aiheuttaman insuliiniherkkyyden vuoksi ja tämän takia normilenkillä ei tarvitse pistää insuliinia syödessä. Tämän vuoksi myös jotkut tarvii ennen liikuntaa välipalan, ettei verensokeri tipu heti treenin alettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi