maanantai 17. toukokuuta 2021

Treenitarvehierarkia

Eri asioilla on treenaamisessa eri painoarvo. Marginal gains on hieno juttu, mutta niillä ei nosteta kynnystä 100 wattia eikä lisätä kestävyyttä 2 tunnilla.

Seilerkin on tehnyt oman versionsa tästä ja ajattelin hieman eri kantilta määritellä omat ajatukset.



Eli tämä on perinteisestä Maslow tarvehierarkiasta minun oma version pyöräilyn suhteen. Lähtökohtaisesti ei ole oikotietä onneen. Perustyötä on tehtävä paljon, jotta kunto kasvaa. Kaiken perustana on määrä. Ilman määrää ei voi olla oikein mitään. Pyöräily on kestävyyslaji. Kisat on hyvin pitkiä, voisi ajatella jopa ultramatkoiksi suurimmassa osassa lajeja. Kisoissa ei ole taukoja, mutta toki suvantovaihteita on. Poikkeuksena moneen muuhun ultramatkalajiin fillaroinnissa on hyvin paljon erilaisia kiihdytyksiä ja toisaalta peesi on hyvin merkittävä, joten "omaan suoritukseen" ei ole mahdollisuutta vaan kisat ovat myös taktisia. Lisäksi joukkueet luovat oman lisänsä soppaan.

Mutta

  1. Määrä on yllättävän merkittävä tekijä. Pikkuhiljaa huomannut, että pitkät kisat vaatii paljon määrää. Etenkin jos haluaa ajaa etappikisoja. Aerobinen kynnys nousee hitaasti ja se ehkä merkittävimpiä kynnyksiä
  2. Laatu on sitten seuraava. Ei kisoissa pärjää ihan pelkällä kevyellä pk huristelulla. Laatuun lasken tärkeimpänä oikeiden treenien tekemisen oikeaan aikaan ja perusvauhdin kehittämisen.
  3. Seuraavana sitten tulee ravinto. Tähän lasken järkevän energian saannin, jotta paino pysyy hallinnassa 🐷. Mutta ennen kaikkea kisan (ja treenin) aikana syötävä hiilihydraattimäärä on olennaista suorituskyvyn maksimoimisessa.
  4. Ilman taktiikkaa kisat on hyvän lopputuloksen toivomista. Sitten kun perushommat on kunnossa, voi alkaa pohtia miten sen kisan haluaa voittaa ja miten joukkuekavereista saa eniten apua. Ja toisaalta taitoa reagoida muiden tekemisiin järkevästi.
  5. Välineet on viimeisenä. Pyöräily on välineurheilua, mutta ne harvoin ratkaisevat kisoja. Kunhan vehkeet toimii, niin harvoin niistä tulokset johtuu. Ajoasento ja tiukat vaatteet olennaisinta.
Lisähaasteena tarpeiden rajapinnoissa on "portit" 
  • Eli ilman terveyttä ei voi määrää saada suureksi. 
  • Laadusta ei oikein tule mitään, jos unta ei saa riittävästi ja palautuminen kärsii sitä kautta. Suosittelen nukkumaan riittävästi. 
  • Ravitsemus ja kaikki edeltävät tarvitsevat onnistumisia, jotta tulosta saadaan siirrettyä kisoihin. Onnistumisia tarvitaan aina, mutta tähän väliin se tuntui sopivan parhaiten. 
  • Yllätys yllätys, taktiikkaa ei oikein pääse käyttämään ilman kisoja 💁🏻‍♂️. Eli kisat on luonnollinen portti taktiikan mahdollistamisele. 
  • Kun välineetkin vielä pelaavat niin VOITTO on taattu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi