keskiviikko 16. helmikuuta 2022

TSS / maksimi®

Huomasin, että viime viikolla oli useampi kova treeni. Kolme kertaa tuli ajettua maksimia. Kuitenkin tunnit ja TSS pisteet aivan ennallaan. Tämä on ongelma, jos painottaa liikaa PMC tarkastelua ja laskee orjallisesti TSS pisteitä.




TSS ei ota huomioon maksimia®. SST, FTP ja PK2 yms ajelussa laskukaava toimii kyllä kuin junan vessa. Mutta viime viikolla tuli kolme erilaista tiukkaa treeniä.
Ensinnäkin FTP testi. Vaikka se ei ole sen kovempaa kuin FTP, mutta kuitenkin 45min putkeen ja ajetaan pää tyhjäks, niin kyllä se valitettavasti kuluttaa eri tavalla kuin 20+20. Ja vaikka testi epäonnistui, niin silti hieman paremmat watit kuin aiemmin.
Sitten tuli 1min vedot. Nämä vedot menee jopa yli vo2max alueen, mutta palautusta saman verran, niin niistä kyllä selviää, mutta lihaksille melkoinen rasitus. Ja kun toistaa tarpeeksi monesti, niin lopussa jo jalat aika tyhjät.
Kolmantena harjoituksena oli lauantain Zwift kisa. Tässäkin perusvauhti tasaista "ajelua", mutta pari kovaa mäkeä ja loppukiri tekee kovan setin ilman taukoja ja pituutta yhteensä kertyy lähes tunti.


Viime viikolla "vain": 12h 50min, 672Tss ja 374km
Edellisen kahden viikon keskiarvo: 15h 20min, 716Tss ja 370km


Eli vaikka TSS pisteet karvan matalammat kuin aiemmilla viikoilla, niin fiilis rasittuneempi. Älä siis usko aina mitä tilasto sanoo, vaan kuuntele myös jalkojen tuntemusta. Tällä viikolla onneks hieman kevyemmät treenit, niin siitä sitten tasaantunee. Tietenkin täytyy ottaa myös huomioon useamman viikon rasitus, eli kyllä ne treenit myös kerääntyy pidemmältä ajalta.


Olen ennenkin huomannut, että ihan sama minkä alueen tai ajan maksimia ajetaan, niin se on paljon kuluttavampaa kuin "hillitty" suoritettava treeni, vaikka olevinaan tehoalueet olisi samat. Monesti se on pienestä alueen painotuksesta kiinni ja palautumisajan säädöstä jne.


Treenit on hyvästä, sisällä etenkin ERG ohjatut. Niissä ei kuitenkaan maksimia saada. Pihalla mäkivedoissa olen välillä tehnyt 3 sarjoja. Putkelta, penkistä ja sit täysiä. Kaksi ekaa on tietenkin kovia, mutta tasaisia ja hallittuja. Viimeinen sitten urku auki. Ja seurataan tippuuko tehot toistojen myötä. Kisoja varten maksimin kiusaaminen on tärkeää. Ei sykkeen tarvii nousta tappiin, eikä rasituksen puolestakaan olla aivan täydellinen tyhjennys. Zwiftissä voi simulaationa ajaa lyhyitä 0,5-3min mäkiä täysiä "kisana" silloin tällöin. Ei oo kivaa, mutta ennen ulkokisakautta hyvä saada vähän totuteltua kroppaa maksimista palautumiseen, joka on eri asia kuin 95% suorituksesta palautumista. Eikä niitä toistojakaan aina tarvii tehdä, mutta suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi