maanantai 11. huhtikuuta 2022

Garmin vs Wahoo

Fillarimittareiden markkinaosuudesta Garminilla on leijonan osa, sitten Wahoolla jonkin verran. Muilla valmistajilla vähäisiä osuuksia. Garmin vs Wahoo leiri on vähä niin kuin puhelimissa iPhone vs Android. Olen käyttänyt molempia puhelimia. Omalla rahalla ostaessa viimeksi ollut Android, mutta satuin saamaan iPhonen, niin jäin uudestaan koukkuun.

Fillariin mulla on ollut Wahoo Elemnt Bolt monta vuotta. Ostin heti kun tuli markkinoille.

Nyt sit verensokereiden vuoksi ostin elämän helpotukseksi Garmin Edge 530 mittarin.

Mun näkemys näiden mittareiden eroista:




Oli aikamoinen märkä rätti kasvoille, kun otin uuden mittarin käyttöön. Garminin valikoista tuli mieleen vanhat Nokian puhelimet. Niissä riitti alivalikon alivalikkoa ja kaikkea piti säätää ja näpytellä.


Neutraalit:

Garminissa on isompi näyttö joo, mutta vähemmän dataa näkyy. Eli näyttö on isompi, mutta sitä ei voi zoomata ja kentissä oleva tieto on jopa pienemmällä kuin Wahoossa. Eli näytön lisäkoon hyöty varsin olematon.

Akun kesto molemmissa uutena hyvä. Käytettynä kavereiden Garminit hyytyy pakkasella helpommin kuin mun vanha Wahoo, mutta nyt uusi kestänyt -10 astetta vielä mukisematta.

Garminissa on värillinen näyttö. Uudessa Bolt v2 versiossa olis myös. En ole vielä ainakaan värejä kaivannut, enkä niistä juuri hyötynyt. Ehkä kartassa hieman.

Garminissa on navigointi, kun taas Wahoossa oli vain "kartta ja reitti". Uudessa v2 pitäisi olla kunnon navigointi. Wahoo voittaa silti. Suurin ongelma on, että Garminissa ei ole zoomausta karttaan (paitsi 5 painalluksen takaa). Ja reittien valinta + synkronointi on vaikeampaa.

Garminin nettisivujen oma karttasofta kyllä toimii, mutta ei kovin kätevä. Ja sieltäkin niitä reittejä pitää muistaa lähettää erikseen mittariin. RWGPS saa toimimaan, pitää lukea monta sivua ohjeita, Enää ei tarvitse erillistä widgettiä ja sen kautta latausta, vaan netistä RWGPS sivuilla nastan laittaminen reittiin synkronoi sen Garminiin. Huom. Sen niitin avulla RWGPS sivustolta saa muuten päivittymään automaattisesti!

Laitteiden liittäminen tapahtuu molemmissa samalla tavalla. Ainoastaan Garminissa en voi käyttää vanhaa (yhdistelmä)kadenssianturia, kun ei hyväksy siitä pelkkää kadenssia, vaan ottaa väkisin nolla-nopeuden samalla. Garminissa voi nimetä nämä laitteet. Helpottaa sykepantojen yms kanssa, kun tietää mikä on mikäkin.

Treenien suorittaminen on Wahoossa helpompaa, mutta Garminiin taas latautuvat intervals.icu:sta automaattisesti.

Strava seguja en ole enää käyttänyt, mutta onnistuvat molemmissa. Garminissa on jopa omat segmentit. RWGPS saisi segmentit tehtyä jo etukäteen, mutta niistä taas ei tule mitään ilmoitusta mittariin. Garminin etu on hieman parempi segmenttinäyttö ja etäisyyden ilmoitus seuraavaan.

Garmilla on toki myös oma nettisivusto, jossa treenit näkyy, mutta mielestäni Garmin Connect on aivan kamala palvelu ja käyrät todella hankala katsoa tai tehdä niillä mitään. Onneksi on Strava ja Intervals.

Varsinainen seuranta toimii Garminilla hieman varmemmin, mutta on kuitenkin huonompi. Lenkkien seuraamistapa on Wahoolla selvästi parempi. Yksi sama linkki (osoite), joka toimii kun vaan mittari päällä. Garmin taas lähettää joka kerta uuden roskasähköpostin, kun lenkki alkaa. Ja Garminissa mitään dataa ei oikein näy, etenkään puhelimella.



Plussat:

Garmin voittaa avoimessa käyttöliittymässä. Eli appeja on tarjolla vaikka muille jakaa. Saan tosiaan verensokerin näytölle. Mitä vain pelejä saa käyttöön w'bal laskureita, tiilien keräilyyn appejä yms.
Garminin etu on kuitenkin ehdottomasti nämä ilmoitukset ja erilaiset lisäohjelmistot.

Tekstiviesteihin vastaaminen on myöskin Garminilla etu, jos sellaista tarvitsee.

Garmin käynnistyy nopeammin.

Garminissa on eri profiilit. Hieman kaksijakoinen juttu, mutta omalla tavallaan kätevä. Työmatkalla ihan eri asiat näkyvissä kuin lenkillä ja kisoissa taas vielä vähemmän.


Negatiiviset:

Kaikki valikot pitää säätää käsin näpyttämällä mittarin kautta Garminissa. Wahoossa puhelimen avulla kätevästi ja nopeasti. Wahoo voittaa aivan sata-nolla nopeudessa, helppoudessa yms. Kaikki muutkin säädöt tehdään Wahoossa puhelimen avulla ja on superhelppoa.


Näppäinten sijoittelu on myöskin Wahoossa ylivoimaista. Alareunan näppäimet on päältä päin painettavia ja selvä fiilis niissä. Sivussa olevat ovat myöskin selvän tuntuisia. Garminissa hanskat kädessä ei mitään tuntumaa näppäimiin. Etureunan näppäimet todella hankala painaa, jos mittari lähellä tankoa. Lisäksi sivujen selaaminen yhteen suuntaan kelpaa mulle, jos sillä saisi näyttöjen zoomauksen onnistumaan, kuten wahoossa.


Garminissa on valtavasti erilaisia palautumismittareita yms, joita kaikkia ei saa edes pois päältä. Lisäksi nämä ihanat säähälytykset, jotka pitää joka viikko muistaa nollata pois.


Esimerkiksi mittarin sammuttaminen vaatii Garminissa pitkän painalluksen, sivunäppäimestä kaksi painallusta ja sitten vielä hyväksyminen




PS

Vaimolla oli vuosia sitten Edge 520 ja hän halusi vaihtaa samaan kuin mulla silloin oli. Ei vaan pystynyt käyttämään ja näpyttelemään niin paljon kuin Garminia olisi pitänyt. Treenin saa periaatteessa helposti päälle, mutta helposti hukkuu erilaisiin valikoihin ja niiden alivalikoihin. Wahoon kanssa kaikki toimii erinomaisesti.

Mutta siis käytän Garmin mittaria, että saan verensokerin näkymään. Ja toimiihan se. Mutta en suosittelisi kenellekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi