torstai 30. huhtikuuta 2020

Treenaamisen matikkaa

Tässä tekstissä en ajatellut käydä sen tarkemmin läpi mitä kannattaa milloinkin treenata. Vaan lähinnä sitä valinnan vaikeutta. Monipuolisuus kannattaa aina muistaa, mutta ihan kaikkea ei voi myöskään tasaisesti tehdä. Tämän vuoksi jonkinlainen henkilökohtainen urheilija-analyysia ja treenaamisen painopisteen miettiminen voi olla tarpeen. Suosittelen vahvasti etukäteen suunnittelemaan treenejä. Se helpottaa lenkille lähtöä, kun on jo valmiiksi tiedossa mitä pitää tehdä.


Alla eri kombinaatiovaihtoehtoja, joista olen monesti puhunutkin. Kaikilla saa hieman vaihtelua treeneihin. Tietenkin näitä voidaan treenin sisällä yhdistellä mielin määrin.

Kombinaatiot:


Treenin fysiologinen kohde:

Pk
AerK
SST
AnK
Vo2max
Neuromuskulaarinen
Kisasimulaatio


Kadenssi:

Hidas kadenssi
Luonnollinen
Nopea kadenssi


Ajoasento:

Alaote
Putkelta
Normaalisti


Olosuhteet:

Myötätuuli
Vastatuuli
Ylämäki
Alamäki


Fillari:

Maantiepyörä
Tempopyörä
Ratapyörä


Näistä kun lasketaan, niin vaihtoehtoja tulee jo 756 kpl. Jos tekisikin yhdistelmätreenejä, niin silloinhan kertomerkit voisi vaihtaa eksponentiaalisiksi ja vaihtoehtojen määrä räjähtäisi aivan käsiin. Tämä laskutapa ei edes sisällä tarkempaa treenin fysiologisen kohteen sisältöä eli millaisia, minkä mittaisia ja kuinka monta vetoa eri palautuksilla treenissä on. Tietenkään kaikilla ei ole kolmea erityyppistä fillaria jne. Ja harjoituksia voi yhdistellä paljon. Mutta idea tässä on kuitenkin, että kaikkea ei vain voi ehtiä treenaamaan. Vaikka suurin osa treeneistä on yksinkertaisia, niin muuttujia on paljon ja monipuolisuutta pitäisi saada. Yleisesti ottaen kaikki treeni varmasti kehittää ja vaste voi tulla vasta vuosien kuluttua. Eli näiden asioiden painotussuhteet on pitkälti valmentajasta ja urheilijan analyysistä riippuvaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi