maanantai 22. maaliskuuta 2021

Nesteytys ja hiilari: tutkimusdataa

Energiajuoma tekstissä viittasin, että etsin kyllä vielä dataa niiden vaikutuksista. Sitten sattui tulemaan päivystysvuoro ilman potilaita 🤷🏻‍♂️. Käytin tätä aikaa hyödykseni ja luin aika paljon tutkimuksia. Osa oli kelvottomia, osa oli vanhoja. Tein pienen yhteenvedon järkevimmistä. Lähinnä pyöräilyartikkeleita, osa kyllä myös kestävyysjuoksusta.


  • Nesteytys on aivan olennaista, vähintään 750-1000ml/h kesälämmössä.
  • Eri hiilihydraattijakaumasta yms ei kovin vakuuttavaa näyttöä, mutta ilmeisesti Glukoosi : fruktoosi 2:1 suhteella vähentää GI-haittoja ja lisää hiilarin saantia.
  • Patukat, geelit ja neste käy kaikki. Energiamäärä tärkein.
  • Hiilihydraattitankkauksen hyöty on varsin vähäinen
  • Hiilihydraattien hyöty yli 90g/h ei enää niin merkittävää.
  • Ei tarvii syödä tasaisesti, kunhan syö (suorituskyvyn kannalta)


Neste



Sokkoutettu 2 ryhmään. Molemmat sai 25ml vettä suun kostutukseen 5min välein eli 300ml/h. nenä-maha-letkun avulla sitten nesteyttiin "sokkona". Testinä oli aluksi 2h tasaista rasitusta ja sitten 5km aika-ajo 4% mäkeä vastaavalla vastuksella. Kuivan ryhmän paino tippui enemmän, kropan lämpö nousi enemmän ja suorituskyky laski selvästi. Janon tunteessa ei ollut eroa.


Nesteen juomisen vaikutus kestävyyspyöräilyyn
Meta-analyysi - 2017 Justin J Holland

Lämpötilassa 20-33°C juomattomuus jopa paransi suorituskykyä alle tunnin kovatehoisessa suorituksessa verrattuna juomiseen. Mutta tärkeämpänä yli 2h suorituksessa 0,14-0,27ml/kg/min juominen paransi suorituskykyä yli 3%. (0,2 ml/kg/min = 840ml/h/70kg [minulle laskettuna]). 1-2h suorituksissa oli hyötyä, mutta hieman vähemmän.




Hiilarit


Tutkimus - 2017 - Jorn Trommelen

Glukoosin ja fruktoosin yhdistelmä vaikuttaisi imeytyvän enemmän ja aiheuttavan vähemmän mahasuolikanavan vaivoja kuin pelkkä glukoosi.


Patukan, geelin ja nestemäisen hiilihydraatin vaikutus mahan tunteesee ja suorituskykyyn
RCT - 2017 -Mathilde Guillochon

4 testiä, joissa 140min kisasimulaatiota, jonka loppuun vielä ramppitesti. Energiaa 80ghh/h ja juomaa 700ml/h. Energia joko patukkana, geelinä, juomana tai sekoitus näistä. Patukoilla hieman huonompi lopputulos tehojen puolesta, samoin pahoinvointia ja heikkouden tunnetta enemmän.



Maastojuoksussa 120g/h, 60g/h ja 90g/h hiilihydraattimäärän vaikutus palautumiseen
Tutkimus - 2020 - Aritz Urdampilleta

Suositus on ollut 90g/h hiilihydraattia yli 2,5h kestävissä maastojuoksukilpailuissa. Nyt verrattiin palautumista 60g/h ja 120g/h määrillä. Hiilihydraattilisä 90g/h -> 120g/h voi auttaa hieman palautumista


Review - 2020 - Daniel A Baur

Hydrogeelit, glukoosi:fruktoosi yhdistelmä, muokatut hiilihydraatit? Näiden hyödyistä ei vielä selvää näyttöä. Imeytymisessä, mahahaitoissa ja koeasetelmissa hieman eroja. Hiilihydraattilisästä siis on hyötyä, mutta uusista villityksistä ei kovin selvää näyttöä suorituskyvyn edelleen parantamisessa.



Sokkoutettu tutkimus - 2009 - George G Schweitzer

Suorituskyvyn kannalta on sama nauttiiko 2h suorituksen aikana 75ghh ensimmäisen tunnin aikana, toisen tunnin aikana vai tasaisesti. 







Tankkaus

RCT - 2018 - Kristyen A Tomcik

Kolme kertaa 120km aika-ajo, jossa 10km välein 1km ja 4km mittaiset kiihdytykset.
Eka ajo oli kontrolli. Sit tankattiin joko kreatiniinia tai plaseboa. Tämän lisäksi arvottiin hiilihydraattien puolesta joko normaaliin tai hiilihydraattitankkaukseen.
Ei merkittävää eroa kokonaisajassa eri ryhmien välillä. Vaikka kreatiini nosti painoa, niin tehokin nousi viimeisessä 4km kiihdytyksessä. Kreatiniinista voi olla hyötyä hiilihydraattitankkauksen kanssa kilpailun loppuvaiheen irtioton toteuttamisessa.


Koehenkilöt ajoivat 3 kertaa 100km aika-ajon, jossa oli jossa oli 1km ja 4km kirejä. Vertailussa sokkoutetusti normaali määrä hiilihydraattia (6g/kg) ja runsaasti hiilihydraattia (9g/kg)  3vrk ajan ennen koetta. Molemmat ryhmät söivät samanlaisen aamiaisen ja hiilihydraattia ajon aikana. Suorituskyvyssä ryhmien välillä ei ollut eroa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi