maanantai 15. maaliskuuta 2021

Treenien kehitys

Aina voi väitellä siitä, että onko treenien sieto parantunut vai FTP noussut. Hieman tietenkin molempia. Mutta iso osa näistä muutoksista on kyllä selvästi treenien siedon kehittymistä. Jos treenin tehoa nostaisi, niin vedon sieto tippuisi huomattavasti. FTP nostossa huomaa aidosti sen, että homma ei muutu kehittyessä kevyemmäksi, kulkee vaan kovempaa. Kärsimys jopa lisääntyy. Treenien pidentämisessä taas haetaan kisatyyppisen pitkäkestoisen rasituksen kertymisen sietämistä. Näiden kanssa täytyykin aina pohtia, että kumpaa tavoitellaan ja mikä on treenin tarkoitus. 


SST

SSTx treeni on ollut aiemmin pelätty "oksennuslinko". Se on jäänyt toisinaan keskenkin, etenkin jos ei hyvä päivä. Nyt talven edetessä ja useamman vuoden jälkeen treeni onkin muuttunut jo "helpoksi". Tästä syystä nostin kirin tehoja, että kestoa hieman. Treeni oli jo valmiiksi 41min, joten kestosta ei ollut kiinni. Kirien tehoa nostin enemmän, lepovaihetta vain 1%. Kestoa pidensin 3 kiriä eli 9min.

Vanha: 0:15@155% - 2:45@85%   *14

Uusi:    0:15@160% - 2:45@86%   *17

SST treeneissä ylipäätään olen hinannut prosentteja hieman ylöspäin ja kestoa pidemmäksi. Talven aikana yleensä toteutan niidenkin suhteen myös progressiota. 30min@ 90%*2 on jo varsin peruskauraa


O/U

Over-Underit on myöskin melkoisen kamalia ja ovat edelleenkin. Se on varmaankin useimmiten kesken jäänyt treeni. Nyt kun sitä treeniä on jauhanut 1-2v niin pikkuhiljaa onkin saanut onnistumaan ja toisaalta on päässyt sitten siihen varsinaiseen symmetriseen Yli-Ali treeniin, jossa "lepovaihe" ajetaan kovempaa kuin muissa. Treeneillä pitää olla hyviä nimiä ja tämä on Cancellaran mukaan nimetty Spartacukseksi. Noi versiot 1 ja 2 olivat samantapaisia eli molemmissa lepovaihe oli pidempi kuin kova vaihe. Treeni numero 1 oli näistä selvästi kevyempi keskitehojen ja fiiliksenkin mukaan.




Alpe du Zwift

Onko tämä kisa, treeni vai testi? Itse ajattelen eniten hyvänä treeninä, josta saa FTP lukeman kaupan päälle. Olen ajanut suht täysiä kerran pari talvessa. Aina manannut, että pitäisi ajaa useamman, vaikka onkin ikävän tuntuista. Viime vuonna ajoin aika pahasti alakanttisen tuloksen väsyneenä, mutta tulipahan ajettua. Tänä vuonna ajoin kohtuullisen tuloksen, ei mikään onnistuminen, mutta perussuoritus kuitenkin. Helppo treeni. 40-50min@100%. FTP lukemankin saa kaupan päälle. Tärkeimpänä kuitenkin se kärsimyksen opettelu. Ei muutu tosiaan yhtään sen helpommaksi. SisäFTP tänä vuonna ollut 320w ja tasan sen ajoin viimeksi. Hieman aloin jo hyytymään lopussa, henkistä luovuttamista ehkä enemmän. Viime vuonna taisi ainoa suoritus olla 313w. Uskoisin, että viime vuonna toi 320w olisi onnistunu yhtään parempana päivänä. 2019: 303w, 2020: 311w, 2021: 320w. Onhan siinä selvä kehitys havaittavissa. Sisällä motivointi pitkään raskaaseen vetoon on todella hankalaa. Kisoissa saan yleensä kovemmat tehot, kun on pakko ajaa ettei tipu porukasta.

 Joka vuosi samanlainen käyrä. Syke nousee pikkuhiljaa tasaisesti. Nyt loppukiri oli hieman naftimpi, niin maksimisyke jäi pari pykälää alemmas.

Muut

Vo2max treeneissä ei merkittäviä muutoksia ole ollut. En ole juuri tehnytkään. ROSE jäi viimeksi kesken, mutta se oli puoliksi odotettavaakin PRL full lenkin jälkitunnelmissa.

Yhden jalan pyöritykset on koventuneet huomattavasti. Prosentit nousseet, aika lisääntynyt ja toistoja enemmän. Viimeksi totesin, että siinä on aivan turha lisätä sarjoja, kun vievät liikaa aikaa. Joten nyt taas tehoja enemmän. Näillä en todellakaan pyri parantamaan suorituskykyä, vaan estämään heikkouksia.

Kiritreeneissä ei myöskään suurta muutosta. Perusvauhti lähinnä hieman kasvanut, mutta kiriteho ei ole kyllä muuttunut mihinkään.

Varsinaisten treenien ympärillä olevan perusvauhdin nosto on myöskin onnistunut. Perusvauhdin on oltava sellainen, ettei rajoita treenien suorittamista, mutta riittävän kova harjoitusvastuksen saamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi