sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Alkoholi?

Tuskin kukaan edes koittaa itselleen perustella, että tissuttelu (ihan niinku jäis siihen 🥂 ->🍷🍸🍹🥃🥃🍹🧉🍷🍷🍺🥃) auttaisi menestymään fillarointikisoissa. Mutta onko siitä haittaa ja miten paljon? Tämä teksti ei juuri perustu omakohtaiseen kokemukseen. En ole missään nimessä absolutisti, mutta lasten myötä juominen väheni murto-osaan. Sitten pyöräilyn myötä edelleen murto-osaan. Ongelma pitkälti unen tarve. Pelkkä valvominen riittää tekemään aamulla klo 6 herätyksestä ikävää, puhumattakaan krapulasta. Kontaktit muutenkin vähentyneet ja juhliminen jäänyt senkin vuoksi.

Opiskeluaikoina joskus sai hyviä ideoita. Börsin jonosta joskus yhden aikoihin keksitty seuraavan aamun yhteislenkki ei kuulunut niihin. Heikossa hapessa häntä koipien välissä selvisin kyllä kotiin. Ehkä muutenkin ois voinu juoda vähemmän ja harvemmin. 


Opiskeluajoilta fb:stä löytyny kuva. Kaksin käsin 👐🏻 

Tutkimus

Alkoholi ja urheilusuoritus sekä palautuminen
L.Vella - 2010 - Review

Urheilijoiden ravitsemusseurannat osoittavat alkoholin muodostavan jopa 5% huippu-urheilijoiden päivittäisestä energiasta. Tosin hajonta on suurta urheilulajien välillä. Yleisesti joukkueurheilussa alkoholin käyttö on suurempaa.
Tiedetään, että krampit, kipu ja asentotuntemus ovat tyypillisiä alkoholin liikakäytön haittoja, syyt tosin eivät ole selvillä.
Alkoholi poistaa myös nestettä. 1g alkoholia tuottaa 10ml virtsaa. (Yksi annos on noin 12g alkoholia)
Alkoholin käyttö heikentää rasituksen sietoa kylmässä ja kuumassa
Alkoholissa on paljon energiaa, lähes yhtä paljon kuin rasvassa, jopa 7kcal/1g. Lisäksi juomissa on usein alkoholin lisäksi paljon sokeria.
Isojen alkoholiannosten on osoitettu heikentävän maksan glukoneogeneesia ja sitä myötä glukoosin tuottoa, vähentävän laktaatin ja glyserolin ottoa. Lisäksi se vähentää lihasten glykogeenin ottoa ja varastointia.
Alkoholi on tunnettu depressantti. Määrän mukaisessa suhteessa se heikentää tasapainoa, reaktioaikaa, näköhavaintoja, tunnistusta, muistia ja hienomotorista tarkkuutta. Se myös lyhentää uniaikaa ja huonontaa unen laatua
Submaksimaaliseen suorituskykyyn alkoholilla ei merkittävää vaikutusta osassa tutkimuksia. Joskin osassa tutkimuksia pitkäkestoisissa suorituksissa alkoholi taas on haitallista.
Maksimaalisiin suorituksiin tutkimuksissa alkoholilla ei ole osoite merkittävää heikentävää vaikutusta.
Lihasten palautumiseenkaan ei ole osoitettu alkoholilla selvää haittaa, annosriippuvaisuutta tai kriittistä määrää
Alkoholi heikentää lihasten proteiinisynteesiä ilman rasitusta annos- ja aikariippuvaisesti. 

Tiivistelmä:Alkoholin vaikutukset ihmisen fysiologiaan ja urheilusuorituksessa menestymiseen vaadittaviin ominaisuuksiin ovat monitekijäiset ja hyvin monimutkaiset. Merkittävä osa kirjallisuudesta osoittaa alkoholista kokoelman haitallisia oireita. Kuitenkin suora ja toistettava tutkimusnäyttö haitoista puuttuu. Vaikka alkoholin ei ole osoitettu olevan yksiselitteisesti haitallista, ei kuitenkaan tarkoita että tutkimusnäyttö kannustaisi sen käyttöön. Etenkin vaikutukset palautumiseen ovat vielä vähemmän tutkittuja.






Motorinen toiminta alkoholipäihtymyksen aikana ja sen jälkeen terveillä koehenkilöillä
M. Poulsen - 2007

Ei muutosta isokineettisessä tai isometrisessä lihasvoimassa päihtyneenä. Hermostollista häiriötä ei myöskään havaittu, eikä lihasmerkkiaineiden nousua veressä. Eli yksittäinen 1,4 %₀ päihtymys ei ole heikennä suorituskykyä tai hajota lihaksia.




F Teixeira-Coelho - 2020

Alkoholin käyttö nostaa laktaattipitoisuutta (10-15%) juostessa anaerobisen kynnyksen vauhtia ja kovempaa AnK+15% vauhtia. Ei vaikutusta triglyserideihin, glukoosiin, sykkeeseen tai RPE.






Päivittäisen olut- tai etanoliannoksen nauttimisen vaikutus HIIT harjoitusohjelman vasteeseen
C. Molina-Hidalgo - 2020

HIIT (high intensity interval training) harjoitusohjelma paransi tilastollisesti merkittävän määrän absoluuttisia ja suhteellisia tuloksia kuntotesteissä. Tulokset paranivat yhtä paljon kaikissa HIIT ryhmissä (olut, viina, ei-alkoholia) verrattuna omaharjoitteeseen kontrolliryhmään. Eli säännöllinen 10vk harjoittelu ei mennyt hukkaan, eikä alkoholi edes vähentänyt vastetta terveillä nuorilla aikuisilla. Alkoholiannos oli 330ml 5,4% olutta tai kossu-vissy lounaalla ja päivällisellä vähintään 5 päivänä viikossa. Kontrolliryhmissä vastaavat juomat, mutta alkoholittomina.






Alkoholin käytön vaikutus palautumiseen voimaharjoittelusta
Review - N. Lakićević - 2019

Alkoholin käyttö harjoittelun jälkeen ei näyttäisi vaikuttavan kreatiini kinaasiin (ck), sykkeeseen, laktaattiin, verensokeriin, estradioliin, shbg, valkosoluihin , sytokiineihin, C-reaktiiviseen proteiiniin (crp) tai kalkkiin. Myöskään voima, teho, lihaskestävyys, lihasarkuus ja RPE eivät muuttuneet alkoholin vaikutuksesta. Kortisolitasot vaikuttivat hieman nousevan. Laskussa oli testosteroni, plasman aminohapot ja lihasten proteiinisynteesin nopeus.





Yhteenveto

Pitänee syödä sanani ja todeta, että alkoholi ei itsessään aiheuta ongelmia. Ei toki paranna mitään. Mutta usein sen käyttöön (porttihuume) liittyy valvomista, liikakäyttöä, kebabia, krapulaa yms. Päivittäisessä pienehkössä käytössä ilmeisesti lähinnä ylimääräistä energiaa. Mutta tosiaan onko siitä hyötyä, saako rahalle vastinetta. Viinit, konjakit ja kotimaiset lonkerot on yllättävän kalliita. Itse olen tyytynyt Pepsi-Maxin. Joku sanoo tietenkin, että saan siitä syövän, mutta enpähän ainakaan pankreatiittia. En suosittele, mutta en voi kyllä (valitettavasti) tuomitakaan. 


Tossa vielä hieman kerättynä kaloreita ja hintoja. Annoskoot on eri juomissa hyvin erilaisia ja hintoja kaikissa maasta taivaisiin, mutta edes jotain.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi