lauantai 25. joulukuuta 2021

Sankarit / Doping

Nuorena on tullu fanitettua yhtä jos toistakin pyöräilijää. Kaikki näistä on valitettavasti kärähtänyt ennemmin tai myöhemmin dopingista. Kansantauti tuntuu olevan pyöräilyssä, etenkin ennen vanhaan. Ei tarvitse mennä edes kovin vanhoihin aikoihin. 2010 aikoihin alkoi käryt vähenemään ja toivottavasti pyöräily puhdistumaan.

Ennen

Wikipedia lista pyöräilyn Doping käryistä

Ennen oli ennen ja ~kaikki käytti. Pienoista tekopyhyyttä kuitenkin ilmassa sen suhteen kuka saa jatkaa UCI läheisessä toiminnassa. Tämä tekopyhyys paistaa etenkin Lancen kohdalla, toki näitä ei tykättyjä on myös Michael Rasmussen, Jan Ullrich ja valtavasti muita. Sen sijaan isoissa rooleissa edelleen saman aikakauden rikkomuksista kärynneet Vinokurov, Vaughters, Riis, Valverde, Contador ja monet muut. Marco Pantani on jopa ihailtu hahmo. Ehkä he katuivat paremmin? Vielä enemmän ihmettelen logiikkaa koluta näitä vanhoja Dr. Ferrarin asiakkaita läpi ja säätää jo tuomittujen takautuvia tuomioita.






Lance Armstrong Hyvin mielipiteitä jakava hahmo vieläkin. Teki paljon hyvää syöpäasioissa. Ajoi uskomattoman kovaa. Ja paitsi kovaa, niin se että pystyy ajamaan 7 vuotta putkeen ykkösenä maaliin vaatii jo jotain muuta. Mielestäni puolustukseksi voi sanoa, että ei niissä kisoissa puhtaita urheilijoita ollut. Lance oli todella vahva persoona ja paljon esillä. Harmi, että silloin ei ollut Instaa, niin seuraajamääriä ei voi arvioida. Pyöräilyllisesti oli kaikessa hyvä, etenkin aika-ajossa. Mieleenpainuvimpia hetkiä on pellon kautta oikaisu Belokin kaatuessa 2003. Lance ei ajanut juuri mitään muita kisoja kuin Tourin, sekin oli silloin normaalia. Mulla on useampikin Lancen treenikirja. Niitä varsinaisia elämänkertoja ei, mutta valmennuskirjat hankittu.


Hienoja listoja Tourin top10 sijoituksista ja kuka sijoitukset perisi. Antaa käsitystä ongelman laajuudesta. Dokumentteja ja elämänkertoja löytyy valtavasti, sekä Lancesta ja muista aikakautelaisista, jos haluaa perehtyä vielä lisää. 
Tämä kuva siis sen verran vanha, että Lancea ei ruksitettu


II

Ricardo Ricco. Hän ajoi silloin vielä Saunier Duvalissa ja oli räjähtävä mäkimies. Myöhemmin jäi pahasti ja sen jälkeen jopa surullisen koomisesti kiinni Doping rikkeistä. Itse yritti mm. verensiirtoa omalla jääkaapissa jemmatulla verellä jne. Sen jälkeenkin monenlaista sählännyt Nyt taitaa olla jäätelömyyjä. Cyclingtips. Ei ehkä sopiva roolimalli enää

Saunier Duvalin ajopaita

III

Mario Cippolini. Melkoinen hahmo hänkin. Oli jo lopettelemassa, kun itse seurasin pyöräilyä. Mutta verkkokalvolle edelleen piirtyneenä mielenkiintoisia ajoasuja. Taajamakylteiltä sai valita kuka voittaja on ja Cippolini oli suosituin. Veljeni Simo käyttää vieläkin nimimerkkiä Simppoliini. Petacchi ja Zabel myös kovia äijiä. Kukaan näistäkään ei säästynyt dopingilta.


Muita varteen otettavia kovia kuskeja oli Paolo Bettini ja Damiano Cunego


Tauko

10v sulkapallotauon aikana paljon tapahtui. Cancellara, Boonen ja Contador jäivät tälle välillä hieman, enkä heidän touhuissaan ollut täysin mukana henkisesti. 


Nykyään

En ole mikään fanittaja. Näistä yllä olevista valinnoista huomaa, että markkinointi uponnut. Eli eniten mediassa olleet hahmot jääneet mieleen. Nykypyöröäilijöistä odotan vielä Saganin nousua sairastelujen yms jälkeen. MvDP > VvA. Pogačar ehdoton suosikki ympäriajojen kuskeista. Ineos menettänyt hohtoaan. Joukkueista hankala valita lempparia. Kaikissa joko ihmisoikeusrikkomuksia tai doping-tuomittuja johtohahmoina. Ajopaidan puolesta EF Education-Nippo ehdottomasti. 

Nykyään arvostan lähestulkoon enemmän näkymättömiä sankareita. Näkymättömistä sankareista etenkin seurojen toimintaa ylläpitäviä ja kasvattavia puurtajia. Monesta seurasta löytyy näitä vuosikymmeniä pyyteettömästi hommia hoitavia tyyppejä. Omassa kotiseurassakin oli (on edelleenkin) tällainen, kun yksi pitää päävastuun ja tekee isoimman homman, niin muutkin kyllä tulee mukaan. Muistan edelleen, kun talvella porukassa pimeässä lapioitiin polkuja talvienduroa varten yms. Ihan kelpotreenistä kävi kyllä. Mielestäni kaikki seuratoiminta lähtee junnutoiminnasta ja kisojen järjestämisestä. Niiden hoitaminen vaatii paljon hommaa, mutta vuosi vuodelta automaattisempaa. Ja apuvalmentajia ja kisajärjestäjiä saanee mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi