keskiviikko 15. joulukuuta 2021

CX Olympialaisiin?

Nyt ajettiin Val Di Solessa CX kisa lumella. Ajatuksena oli ilmeisesti, että cyclo crossista saataisiin talviolympialaji. Siksi kisa ajettiin kokonaan lumella.

Näytti aika kamalalle, eikä sillai hyvällä tavalla. Vaikka crossia ajetaan hirveissä olosuhteissa ja hohto liittyy mutavelliin, koleaan säähän ja välillä jopa lumisohjoon. Silti lumi ei tarjonnut mitään näistä. Kuskit pysyi siistinä ja tunnistettavina, ajouria vähän, pyörän hallinta olematonta, hyvin teennäisen oloista. Jos olisi latukoneella tiiviiksi kovaksi ajettu rata, niin olisiko silläkään mitään tekemistä crossin kanssa?


Ehkä cyclocrossin suosio maailmanlaajuisestikin on hieman nafti olympialaisia varten. Viime vuoden MM kisoissa 12 parhaan joukossa on 7 belgialaista, 4 hollantilaista ja 1 britti. Eikä maailman cupin kisat tee tähän poikkeusta.

Onhan siellä olympialaisissa mielenkiintoisia lajeja kuten softball yms.

Ei saa pelkästään kumota toisten ideoita. On mulla ehdotuskin.


Uusi laji

Mun ehdotus olis laihdutus. Kuulostaa hölmölle, mutta vois olla hauska seurattava. Huippukuntoiset urheilijat lihottaa itseään mahdollisimman paljon. Vesiongelmien yms poissulkemiseksi DEXA* mittauksella rasvamäärä kisojen aluksi ja lopuksi. Kisojen ajan eli vajaa 3 viikkoa saisi tehdä mitä haluaa, mutta eniten rasvamäärää tiputtanut urheilija voittaisi. Toki lajin keston voisi lyhentää vaikka 2 viikkoon, niin ei menisi niin paljoa päällekkäin muiden kanssa, eikä tarvittaisi niin suurta rasvamäärää aluksi.

Urheilijoille annettaisiin GoPro tjms kamerat ja tietenkin kuvausryhmää yms välillä. Sitten olisi jokin päivittäinen haastattelu. Kisaajat saisi tehdä mitä haluaa. Olisi mielenkiintoista seurata eri metodeja. Pyöräilyä voisi tehdä huomattavan pitkiä aikoja, erittäin aerobisesti ja päivästä toiseen. Se voisi olla hyvä urheilumuoto tässä lajissa. Kisa myös saattaisi olla jännittävä katsojien kannalta. Ihan kuin suurin pudottaja, mutta ammattiurheilijoilla. Jonkin sortin seikkailurheilijat voisi olla hyviä tässä. Heillä lihominen ennen pitkiä kisoja on tuttu juttu ja pitkäkestoinen rasitus myös. Saisi rehkiä salilla tai tehdä mitä lystää. Tätä sitten seurattaisiin koosteissa tai vaikka livenä, jos oikein kiinnostaa. Jotain dataa saisi unimääristä, urheilumääristä, ravintomääristä ja laadusta. Eli kuinka isolla negatiivisella energialla jaksaisi liikkua ja kuluttaa paljon.

DEXA:lla rasvamäärän mittaaminen on suhteellinen pätevää. Ei tarvitsisi nestemääriä yms pohtia "punnitusten" yhteydessä, eikä pelätä lihasmassan kasvua.

Tämä olisi hyvin erilainen laji kuin muut. Haastaisi kilpailijoita hyvin paljon henkisesti ja fyysisesti. toisaalta taustajoukkoja suunnitelmallisuudessa. Kuinka paljon painoa voi tiputtaa, millä tavoin? Eli energian nauttiminen, energian kuluttaminen, nukkuminen arvioon ja vielä showta tästä. Erona suurimpaan pudottajaan tosiaan lyhyt aika ja huippu-urheilijat kohteena. Ja enemmän dataa miten tulosta saavutetaan. Ja mitattavana asiana vain rasvamäärä. Ehkä jotain perussääntöjä voisi olla. Esimerkiksi vähintään 4h passiivista aikaa vuorokaudessa (eli siis nukkumista) ja tunnin lehdistötapaaminen kaikille tasapuolisesti joka toinen päivä tjms.


Painon pudotus on varsin universaali laji. Sitä harrastetaan kaikissa maissa ja harrastajamäärät valtavia. Voisi herättää mielenkiintoa.

Toki onko eettistä lihoa kisaa varten 10kg? Mutta onko eettistä laihduttaa painoluokkalajeihinkaan. Tai onko huippu-urheilu koskaan kovin terveellistä. Kuulantyöntäjissä ja muissa voimalajeissa myös perinteisesti ollut varsin jykeviä urheilijoita. Ja toisaalta aika moni tällä pallolla on ylipainoisempia, kun nämä urheilijat olisivat alkutilanteessakaan, joten mistään ääriasiasta ei olisi kyse.

Kokeilulajiksi kesä/talviolympialaisiin?




* DEXA eli Dual Energy X-ray Absorptiometry
Kahdella eri "valotuksella" olevaa RTG kuvaa koko kropasta ja niistä lasketaan rasvakudoksen määrä. ei nyt aivan täydellinen, mutta ehkä tarkin ja objektiivisin rasvamäärän mittaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi