perjantai 31. tammikuuta 2020

Etelänleiri?

Etelän leiri on otsikossa kirjoitettuna yhteen, sillä se on pyöräilijöille käsite, ei pelkkä leiri etelässä. Alla on hieman leirin hyviä puolia ja toisaalta myös usein tulevia ongelmia.


+

Monelle treenileiri on treenikauden huipennus ennen kisakautta. Leiri luo motivaatiota talvea varten ja mahdollistaa kisaamisen hyvillä peruskilsoilla. Etelässä on aina lämmintä ja mukavaa. Kahvia ja pullaa saa joka kylästä. Hotellissa herkulliset aamiaiset. Ja ne mäet / maisemat. Paljon hyviä puolia. Lisäksi yhdessäolo joukkueen kanssa luo hyvää yhteishenkeä. Samalla saa yhteistreenejäkin ja testejä tehtyä omalla porukalla.


/



Neutraaleja pohdittavia asioita on muutamia. Lähinnä kohde: meneekö Mallorcalle, Gran Canarialle, vai johonkin monista Espanjan pikkukaupungeista. Toki villimpiäkin ratkaisuja löytyy. Aika pitkälti budjetti ja mieltymysasia. Joku tykkää enemmän mäestä ja toinen tasamaasta. Lisäksi mahdolliset muun perheen tarpeet voi vaikuttaa. Ajankohta on myöskin pohdittava asia. Mitä myöhemmin menee, niin sitä parempi sää on, mutta toisaalta kisakausi puskee jo silloin päälle. Mitä aiemmin menee, niin kolea sää yms. riskinä.


-



Negatiivisia asioita löytyy myöskin. Onneksi lähes kaikki ovat ennakoitavissa, helposti vältettävissä ja käännetävissä jopa hyviksi.  Monella leirin kokonaisrasituksen laskeminen on todella hankalaa, kun on kiva ajaa isoa kovaa. Ja vielä joka päivä 2 viikkoa. Tämä nostaa rasitusmäärän todella korkeaksi totuttuun nähden. Tästä sitten ei välttämättä seuraa heti mitään, mutta voi aiheuttaa sen, että keskellä kesää on jo aivan loppu. Leirin jälkeen pitäisi saada hyvää lepoa tai edes kevennystä palautumista varten. Mutta kuka sellaista viitsii pitää? Juuri kun Suomessa säät alkaa olla kohtuullisia ja kuntohan tippuu levossa... Runsas rasitus altistaa myös rasitusvammoille, jos kroppa ei ole aivan sinut vielä fillarin/ajohousujen yms. kanssa. Totta kai leiriltä haetaan poikkeavaa rasitusta ja sen sietoa, mutta aika monella menee silti yli. Leirin jälkeen voi tulla flunssa, kun kropassa kova rasitus ja tulee lämpimästä kylmään. Auringosta saadut palovammat eivät ole ihan harvinaisia. Niiden vaarallisuudesta nyt voi olla montaa eri mieltä, mutta ei niistä hyötyäkään ole. Rahaa menee myöskin melkoisesti lentoihin, fillareiden kuskaamiseen, hotelleihin ja muihin syömisiin jne. Toki matkustamisen kokonaisstressi tulee urheilurasituksen päälle.


Kävin 4/2007 kertaalleen Malliksella 2 viikon treenileirillä veljen kanssa. Silloin satoi poikkeuksellisen paljon, mutta onneksi ajot eivät siitä juuri kärsineet, mieliala vain 😶. Leirin jälkeen en palautunut kovin nopeasti ja ekat kisat menivät alavireisesti räkätaudinkin vuoksi. Mutta paljon tuli kilsoja. Onneksi silloin jo tajusi hieman rauhoittaa, eikä ajettu täysiä juurikaan, vaan suht rauhallista monet lenkeistä. Positiivista leirissä oli, että se todellakin motivoi ajamaan reilusti kilsoja jo ennen sinne menemistä, ettei homma mennyt pipariksi. Katsoin vanhaa dataa ja etelässä tuli oltua 14 päivää (joista 2 lepopäivää). Totaalit: 57h ja 1634km, keskisyke oli 123bpm. Sykejakauma: Z1+Z2 75%, Z3 20%, Z4+5 5%. Jonkun verran mäkivetoja, mutta lähinnä kilsojen keräystä siis.


Elämänmakuinen kuva Mallorcan pohjoisrannalta

Itsellä ei ole nykyään aika, eikä rahaa lähteä koko perheen kanssa leirille. Menisin kyllä ehdottomasti, jos se olisi mahdollista. Mieluiten menisin uudelleen Mallorcalle, josta löytyy myös tasamaata. Lisäksi olisi kiva olla seurakavereita yhteislenkkien helpottamiseksi. Kaikki aikaa ja rahaa vaativat jutut ovat priorisointikysymyksiä. Itsellä prioriteetit eivät nyt ole etelän matkojen kannalla, etenkin kun lapset ovat vielä pieniä ja jatkuvasti vahdittavia.

Onneksi on vaihtoehtoja. Trainerilla saa lähes kaikenlaiset mäkitreenit ja etenkin vetotreenit tehtyä vaikka sää ei sallisi ulkona tehojen kanssa riehumista. Tietenkään traineri ei simuloi mäkiä kuten ulkoilma tekee, mutta eipä niitä >50hm nyppylöitä juuri Suomessa näy. Ulkonakin pystyy Suomessa ajamaan maaliskuussa useamman tunnin ja viimeistelemään vaikka sitten trainerilla. Ruokavalion ja kokonaisrasituksen seuranta on kotioloissa helpompaa. Ellei sitten innostu samalla remppahommista👷. Aikaa ja rahaa toki säästyy, jos treenileirin saa pidettyä kotona.

Minulla on ajatuksena pitää maaliskuun lopussa viikko lomaa ja saada kunnon hevoskuuri peräkkäisiä pitkiä lenkkejä. Lomaa pitäisin yksin😱 ja olisin aamutouhujen jälkeen "työpäivän" lenkillä, jonka jälkeen normaalissa perhearjessa taas illan mukana. Tämän jälkeen sitten vielä herkistelynä yksittäinen rankka viikko ennen kisakauden alkua tekemällä työmatkoillakin vetoja (vaatii kyllä suihkussa käynnin) muiden treenien lisäksi.  Kirjoitan kotileirin toteutussuunnitelmista, TSS hahmotelmista ja treenien sisältösuunnitelmista jatkossa.

Mutta jos on mahdollista lomailla, niin mikäs sen kivempaa. Malttakaa kuitenkin pitää rasitus aisoissa ja leiri riittävän ajoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi