maanantai 30. elokuuta 2021

Trainerin vaihtoehtoinen käyttö

Vaihtoehtoisella käytössä tarkoitan muuta kuin Zwiftiä tai vastaavaa ohjaavaa ohjelmistoa. Kesällä en traineriin koskenutkaan. Nyt syksyllä kun säät huononi, niin tuli tarvetta kaivaa vastus esille. Nyt tosin autotallin sijasta ajelin suojaisassa vilpolassa, lähes ulkoilmassa.


Pari tuntia nyt menee ihan leffaa katsoen, silti oli hieman Zwiftin ukkoa ikävä. 

Nyt tosin tavoitteet pelissä saavutettu kun on level 50 tasolla, kaikki reitit (paitsi uudelta Makuri Islandilta jokunen puuttu) ajettu, Dropseja vaikka muille jakaa ja TRON pyöräkin tallissa. Tämä hieman vähentää Zwiftin mielenkiintoa. Silti se on hyvin kätevä treeniohjelma, samat treenit saa kuin esim TrainingPeaksiin yms, mutta taitaa olla jo halvempikin. Etenkin kun teen omia treenejä, niin Zwift on siihen kätevin. Tärkeimpänä yhteisöllisyys ja kisat, mitä muissa ei juuri ole.


ERG

Teen lähes kaikki treenit Erkin avulla. Pääsee niin paljon helpommalla. Jos kynnystä ei jaksa vääntää Erkin kanssa, niin onkohan sisäkynnys liian korkea? Treeneinä en absoluuttista maksimia juuri aja, joten harvoin Erkki jyrää mua. Ja saahan sitä säädettyä ajon aikanakin. Kisoissa sitten tulee maksimisuoritukset, ja niissä onkin simulaatio. Maksimaaliset Vo2max vedot olisi ERG kanssa tietenkin hankalia, mutta ei ne kovin kivoja ole itse tahdistettuinakaan. Vois tietenkin olla kiva, jos ERG treeneissä voisi syöttää esim 20w haarukan, johon traineri pyrkii, mutta veikkaisin, että siitä olisi vain haittaa. 


epäERKKI

Mutta yksi isompi tarve trainerin käytölle ilman ERG on kiritreenit. En suosittele kyllä kiritreenejä kenellekään trainerilla, mutta joskus on pakko. Nyt tuli "pakottavan omainen" tarve, kun halusin harjoitella korttelikisoja varten toistuvia kirejä. Pähkäilin sopivaksi korttelitreeniksi 5s kirin 30s välein. Traineri ei oikein pysty näin nopeaan tehonvaihteluun ja suurimpana syynä on tehovaatimusten vaikeus. Jos traineri laittaa liikaa vastaan, niin kadenssi hidastuu liikaa ja jos liian vähän tehoja, niin vastus ei tunnu missään. Samoin, jos kirin aloittaa yhtään liian ajoissa, niin vastus ei säädy sopivaksi ja jos liian myöhään, niin kammet ehtii hitsaa kiinni.

Zwiftiin voi tehdä monenlaisia treenejä, mutta ei vakiovastuksella/kulmalla tapahtuvia. Siitä on ollut jo vuosia pyyntöjä, mutta ei ole vielä toteutunut. Vakiovastuksella tarkoitan perinteistä 1-9 asteikkoa peruskäyrän vaativuudesta. ZWOfactoryssa pystyy ottamaan vastuksen pois päältä tai simulaationkin pois päältä, mutta ei tosiaan vakiovastusta. Kireissä vaihteet ei  riitä, jos vastus pois päältä ja samoin hankala valita reittiä, niin että aina olisi sopiva ylämäki kiriin. Nyt olen tehnyt Zwift-treenit Intervals.icu ohjelmistossa, mutta samat jutut saa sinnekin periaatteessa, hieman käsityötä vain enemmän.


HIIT timer app auttoi kireissä. Trainerista oli vastus level 3 ja etuvaihtajalla säädin sitten kiriä/lepoa varten sopivan vaihteen, ei tarvinnut mittariin koskea. Puhelin taas piippasi alun/lopun merkiksi



Zwiftillä voi tässä korvata puhelimen appin. Tosin Zwiftissä täytyy treenin ajaksi ottaa älytraineri pois käytöstä. Tehonmittaus ja tallennus tietenkin jatkuu. Näin tekemällä zwift vain tallentaa dataa, ei vaikuta vastukseen mitenkään. Sitten puhelimesta tai mittarista säätää vastuksen riittäväksi kiritehojen saamiseksi. Lepo ja työvaihe hoituu ihan perinteisillä fillarin vaihteilla. Sitten kun Zwiftissä laittaa treenin päälle, niin se vain kertoo koska kiritään ja koska levätään, teho on omista jaloista kiinni.




Zwiftissä saa myös simulaation %asetusta säädettyä, mutta siitä ei ole apua tähän. Se vain pienentää ympäristön vaikutusta ja 0 asennossa traineri on tosiaan tyhmä, mutta vastus myöskin olematon.

Näitä treenejä on onneksi harvoin, mutta kaikki on mahdollista pienellä kikkailulla. Olen kirjoittanut kiritreeneistä ennenkin



Tehomittarin tarkistusta

En missään nimessä suosittele luottamaan vastuksen sylkemiin tehoihin. Paljon mieluummin seuraan fillarissa kiinni olevan tehomittarin tehoja. Käytänkin zwiftissä tehomittarina polkimia, joiden mukaan traineri säätyy. Molemmat näyttää kyllä hyvin samoja lukuja, mutta eipähän tarvii pohtia. 

Mutta trainerilla pystyy vertaamaan eri mittareita toisiinsa. Eli lainaa kaverin mittaria ja vertaa sitä traineriin ja samalla protokollalla vertaa omaa mittaria. Silloin tietää näyttääkö mittarit samoja lukemia. samoin jos itsellä on useammassa eri pyörässä eri mittareita.

Ei kannata seurata treenin keskitehoja, niillä ei mitään valiä. Lähinnä tarkkuutta eri tehoalueilla eli: pk, vk, ftp, vo2max ja kiritehoissa. Kannattaa tehdä lyhyehkö treeni. Ensin 10min lämmittelyä mittareiden tasaamiseksi ja trainerin sisuskalujen lämmittämiseksi. Sitten ERG kanssa esimerkiksi 5min@50%, 5min@70%, 3min@90%, 2min@105%, 1min@120% ja tauko, tämän jälkeen vielä suht maksimaalinen kiri. Tosta saa jo varsin hyvän katsauksen tehojen skaalautuvuuteen. Eikä tarkoitus ole seurata trainerin nopeutta, eli ensimmäisen 20s voi jättää vaikka noista kierroksista pois. Ja kiristä lähinnä maksimiteho kiinnostaa. 


Muut

Muina juttuina talvella on hyvä tarkkailla omaa ajoasentoa. Peili tai kamera toimii erinomaisesti. Etenkin matalan aeroasennon hiominen on treenien yhteydessä kätevää. Eli siis katso peilistä pään linjaa hartioiden suhteen. Tässä tarvitaan silloin tällöin kypärää, mutta omassa kellarissa siitä ei jää kiinni helposti. Käsien asentoon on helppo myös kiinnittää huomiota. Lähinnä siis, ettei aja kyynärpäät sivuilla, vaan nätisti tiukahkossa paketissa. Samoin ajoasennon säätäminen on trainerilla ajaessa helppoa. Fillari on toivottavasti hyvin vaakatasossa ja pienien muutoksia on helppo tehdä tippa kerrallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi